Skulle beklage Per Sandbergs uttalelse til Arbeiderpartiet ** Helga Pedersen: - Reagerer meget sterkt

VIL BEKLAGE I SALEN: Siv Jensen gir etter for presset fra Arbeiderpartiet og vil beklage Per Sandbergs uttalelser under finansdebatten i Stortinget. Foto: Trond Solberg

Siv Jensen til nytt angrep på Arbeiderpartiet

(VG Nett) Fremskrittspartiet varslet en unnskyldning til Arbeiderpartiet, men i stedet brukte Siv Jensen talerstolen til å angripe Ap og AUF-leder Eskil Pedersen på nytt.

Artikkelen er over åtte år gammel

Helt frem til morgentimene torsdag var det diskusjon og dragkamp mellom Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets parlamentariske ledelse om Siv Jensen skulle beklage fra Stortingets talerstol torsdag.

Skulle beklage

Klokken 10 startet debatten om statsbudsjettet for 2012 i Stortinget.

VGTV DIREKTE: Finansdebatten i Stortinget

Overfor VG Nett bekreftet Fremskrittspartiet at de vil komme med en unnskyldning til Arbeiderpartiet i stortingssalen.

- Dette blir et tema under Siv Jensens innlegg i salen i dag, opplyste kommunikasjonssjef Fredrik Färber torsdag morgen.

VGTV: Her skulle Siv si unnskyld - gikk til angrep

Men da Siv Jensen gikk på talerstolen torsdag var det ikke en beklagelse hun fremførte.

- I går falt det en uheldig uttalelse i Stortinget. Det er en uttalelse Frp har beklaget skriftlig og muntlig. Utgangspunktet var påstander fra Arbeiderparti-representanter om at det er en sammenheng mellom 22. juli, norsk asyl- og innvandringspolitikk og Fremskrittspartiet. Det er en kobling Fremskrittspartiet ikke kan la stå uimotsagt, startet Jensen.

Angrep AUF-lederen

Hun gikk også kraftig i rette med AUF-leder Eskil Pedersen som torsdag morgen ifølge Dagbladet mener Fremskrittspartiet er skyld i holdningene til Anders Behring Breivik.

Red. anm: Dagbladet har i ettertid skrevet om artikkelen.

- Eskil Pedersen er ute nok en gang og forsterker denne koblingen. Han kommer med påstander om at hvis det faller krenkende ytringer, så er det Frp's skyld. Han påstår at det er Frp som må ta ansvar for Breiviks holdninger. Men det er bare Breivik - og bare han - som må ta ansvar for hans holdninger, tordnet Frp-lederen.

Parlamentarisk leder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet avviste fullstendig kritikken fra Frp-lederen.

- Arbeiderpartiet har aldri holdt Frp medansvarlig for det som skjedde 22. juli. Tvert i mot har representanter for vårt parti understreket at én mann er ansvarlig, og det er gjerningsmannen. Det sier også Eskil Pedersen i dag, sier Helga Pedersen.

Ap-Helga reagerer

Helga Pedersen svarte også Jensen med å akseptere partilederens unnskyldning.

- Jeg vil kvittere ut Jensens beklagelse. Den aksepterer jeg på vegne av Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Vi må tåle diskusjoner om alle tema, sa Pedersen.

Hun reagerer imidlertid kraftig på angrepet fra Siv Jensen.

- Jeg reagerer meget sterkt på det. Det er ingen i Arbeiderpartiet som har holdt Frp skyldige eller medskyldige for det som skjedde 22. juli. Det er kun én person som har ansvaret, og det er gjerningsmannen. Det har også Eskil Pedersen vært veldig tydelig på, sier Helga Pedersen.

Hun mener Siv Jensen snakker usant når hun hevder at Ap-politikere forsøker å trekke koblinger mellom Frp og 22. juli-angrepene.

- Det er totalt feil og usanne påstander, og Siv Jensen bør vite bedre, sier Helga Pedersen.

Sår tvil om beklagelse

Bård Vegar Solhjell (SV) var blant dem som ikke aksepterte Siv Jensens «unnskyldning» fra talerstolen. Han refererte til Jon Risdals bok «Unnskyld» og satte spørsmålstegn ved om det han hadde hørt, faktisk var en unnskyldning.

- Men jeg ønsker å gi Jensen muligheten til å bekrefte at hun gjør det på en raus måte med anger og lovnad om at det ikke skal skje igjen, sa Solhjell.

Frp-leder Siv Jensen sier på sin side at hun så det som nødvendig å svare AUF-leder Eskil Pedersen.

- Det mener jeg var helt på sin plass. Særlig fordi jeg rett før jeg gikk på talerstolen så forsterkede uttalelser fra Eskil Pedersen på Dagbladet. Dette handler ikke bare om en uheldig uttalelse på Stortinget. Det var en forandledning til det som skjedde, sier Jensen og viser til angrepene fra AUF-lederen tirsdag kveld.

- Så skjønner jeg at Ap ikke vil ha debatt om dette. Men da bør de snakke med Eskil Pedersen, for det var han som satte i gang denne debatten. Jeg som partileder kan ikke sitte stille og se på det angrepet som kom fra ham, sier Jensen.

Ap-gruppen på Stortinget varslet onsdag at de ville kreve en beklagelse fra Fremskrittspartiet på Stortingets talerstol for uttalelsene Frp-nestleder Per Sandberg kom med under spørretimen i samme sal onsdag.

SAKEN: Per Sandberg i Stortinget: - Ap har til de grader spilt et offer etter 22. juli

I et innlegg i Stortinget onsdag anklaget Per Sandberg Arbeiderpartiet for å «spille ofre» etter 22. juli.

Sandberg refset for terroruttalelse

Til vantro anskuelse fra stortingskolleger refset Frp-nestleder Per Sandberg Arbeiderpartiet, og anklaget sentrale Ap-politikere for å ville kneble Frp.

VGTV: Per Sandberg: - Ap har spilt offer etter 22. juli

Etter spørsmål fra Siv Jensen svarte utenriksminister Jonas Gahr Støre at alle har ansvar for sine ytringer, også Fremskrittspartiet.

Det fikk begeret til å renne over for Per Sandberg.

- La meg først slå fast at det er ingen som prøver å spille noe offer her. Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør de også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet, sa Sandberg fra Stortingets talerstol.

Uttalelsene skapte voldsomme reaksjoner, og flere Arbeiderparti-representanter forlot stortingssalen oppløst i tårer.

AP-HELGA: - Som om noen vrir en kniv i et åpent sår

Per Sandberg la seg umiddelbart flat og beklaget dypt sine uttalelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder