LANSERTE DIGIPOST: Her er samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og konsernsjef i Posten, Dag Mejdell, under pressekonferansen om Postens nye digitale postsystem Digipost. Foto: Scanpix

Digipost kan erstatte postkassen din

Teknologiekspert: - Siste holdepunkt før et papirløst samfunn

Fagforeningen: - Forberedt på bemanningskutt

(VG Nett) Den nye digitale postkassen, Digipost, skal gjøre hverdagen enklere og sikrere for brukerne. Samtidig vil den intensivere nedbemanningen i Posten.

Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Posten lanserte i dag en digital postkasse som skal være både sikrere og mer effektiv enn den vanlige postkassen.

Planen er at alle brev fra offentlige institusjoner, banker, forsikringsselskaper - generelt brev med sensitiv informasjon - skal leveres til en digital postkasse som baserer seg på folks fødselsnummer og gateadresse.

- Dette vil bli mye enklere og ikke minst tryggere for brukerne å forholde seg til. Det minsker sjansen for identitetstyveri betraktelig, og i tillegg får man samlet all informasjonen på dataen istedenfor at det hoper seg opp i skuffer og hyller, sier pressesjef i Posten, Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Digipost krever innlogging med BankID, og vil derfor være langt sikrere enn E-post, ifølge pressesjefen.

Hun utelukker ikke at det blir mulig å sende private brev i Digipost i fremtiden.

- Nødt til å tilpasse oss

Posten har lenge måtte tilpasse seg det digitale markedet. Ifølge pressesjefen har brevmengden falt med 30 prosent de siste 10 årene, og hun er forberedt at dette tiltaket vil intensivere brevkuttet ytterligere.

- Teknologien er i stadig utvikling og vi er nødt til å tilpasse oss det digitale markedet. Det vil ta tid før vi ser et behov for nedbemanning, men det er vi forberedt på, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Hva mener du om en fremtid med bare digital post? Diskutér nederst på siden!

- Nedbemanner fortløpende

Leder for Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund, Odd Christian Øverland, sier at denne utviklingen er uunngåelig.

- Vi har vært i kontinuerlig omstilling i snart 17 år, og den digitale utviklingen vil komme uansett. Derfor er det like greit å være en del av det, sier Øverland.

Han tror det vil ta tid før det dreier seg om store nedbemanninger.

- I vårt yrke har det vært stadige nedbemanninger og lite rekruttering. Dette vil nok intensiveres etter hvert, og da blir det vår oppgave å sørge for at prosessene blir forutsigbare, og ha en god dialog med de ansatte om alternative tilbud ved en eventuell avslutning, sier Øverland.

- Mange fordeler

Teknologiekspert Eirik Newth er begeistret over den nye utviklingen.

- Dette er et av de siste holdepunktene før et papirløst samfunn. Klarer man å digitalisere det som kommer i postkassen er det svært lite papir igjen, sier Newth.

Han ser mange fordeler med en digital postkasse.

- Det er først og fremst et viktig sikkerhetstiltak. Nå slipper man å få de sensitive opplysningene i postkassen og det minsker selvsagt risikoen for tyveri. I tillegg vil posten ta kortere tid og det vil bli mye lettere å holde kontroll på alle dokumentene, sier Eirik Newth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder