TRAFF GRO: Renate Tårnes (22) traff tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på Utøya 22. juli i fjor. Noen timer etter startet marerittet. Foto: SARA JOHANNESSEN

Så kjæresten og venn bli drept av Breivik

OSLO TINGRETT (VG Nett) Renate Tårnes (22) var innestengt på do i tre timer. Utenfor hørte hun partifeller og venner bli drept.

 • Tim Peters
 • Dennis Ravndal
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over åtte år gammel


- Jeg satt sammen med kjæresten min og noen andre. Jeg hadde nettopp vært på et delegasjonemøte om det som skjedde i Oslo. Da hørte vi de første skuddene, forteller Tårnes i retten.

Som mange av de andre vitnene har forklart, trodde også hun at det var noen som tullet på øya. Men kjæresten, Snorre Haller (30), tok det alvorlig og sa de skulle gå.

- Vi så folk komme oppover bakken. De skrek at vi måtte springe. Jeg og kjæresten min sprang inn i Kafèbygget. Vi møter på Christopher Perrau, han har samband på seg, og var leder i beredskapsgjengen og en god venn av meg. Vi begynner å snakke med ham for å få oversikt over situasjonen, mens Snorre sier vi må få folk inn. Jeg tok nærmest folk i nakkeskinnet og kastet ungdommer inn i bygget, forteller hun.

VG Direkte: Følg rettssaken ord for ord, les beskrivelser fra salen og still spørsmål her!

- Skjønte ikke hva som skjedde

Hun ser plutselig at luka på kiosken, som ligger i den ene enden av bygget, er åpen. Hun springer inn og begynner å lukke igjen luka, mens hun fortsatte jobber med å få folk inn.

- Jeg ser da at Snorre og Christopher er på vei til å gå nedover bakken mot hovedhuset. Jeg ser en skikkelse gjennom buskene, og at det er en politimann. Så skjer alt fort, og jeg ser Christopher faller sammen. Snorre snur seg da og springer - så faller også han fremover, forteller hun.

Det er helt stille rundt henne i rettssalen. Flere av de pårørende gikk ut av salen før det sterke vitnemålet.

- Skjønte du hva som skjedde, spør aktor Svein Holden.

- Nei. Jeg blir bare stående der. Jeg var bare sju-ti meter unna svarer hun.

Tårnes snakker med klar stemme, men den brister når hun beskriver det grusomme synet.

- Jeg ser politimannen går over Snorre. Han tar opp våpenet igjen, og jeg springer. Så hører jeg at det smeller bak meg. Jeg sprang inn i Kafèbygget igjen. Jeg er i sjokk og begynner å skjønne hva som har skjedd, forteller hun.

Breivik følger forklaringen med et uinteressert og følelseskaldt ansikt. Han noterer på en lapp foran seg.

Låste seg inne på do

Tårnes forteller at hun løp inn døra til Kafébygget og satte seg inn i et hjørne. Hun fikk hjelp av en venninne og begynte å løpe nedover gangen, inn i Lillesalen, som var full av folk. Hun forteller at hun tok tak i en venninne, men at hun ikke fikk kontakt. Så hørte hun flere skudd.

- Det var veldig mange som pratet, snakket ganske høyt og hadde spørsmål. Det var folk som sa at «ikke få panikk, nå roer vi oss ned, så får vi kontroll over situasjonen», forteller hun.

Hun sier hun ikke helt husker hva som skjedde i sekundene etterpå. På et tidspunkt har hun ringt politiet, og står med telefonen i hånden.

- Samtidig så jeg at han kom opp trappa til Lillesalen. Da klarte jeg å komme meg ut døra. Jeg gikk inn på doen og rett etterpå kom det inn en jente til. Vi smalt igjen døra og akkurat da vi gjorde det, så startet de første skuddene i Lillesalen, forteller hun, stemmen sprekker igjen ved erindringen om marerittet i bygget.

(Saken fortsetter under bildet)

GJEMTE SEG: Renate Tårnes gjemte seg på toalettet i kafébygget. Herfra ringte hun politiet. Foto: ERLEND AAS, NTB SCANPIX

- Så er tiden veldig uviss for min del. Jeg snakker med politiet en ganske lang stund, eller, jeg snakker ikke så mye, det er de som gjør det. Vi hører at han beveger seg rundt i Kafébygget og at etter hvert så blir det stille.

Hører 50 skudd bli avfyrt

Mens hun satt innestengt på do hadde Tårnes kontakt med nødtelefonen i tre minutter. Flere pårørende og overlevende måtte forlate salen da den samtalen ble spilt av under rettssaken første uke.

- Det er utløst skudd på Utøya, Tyrifjorden. Det er full panikk her, sier den fortvilte 22-åringen til politiet.

I bakgrunnen kan man tydelig høre kaoset og 50 skudd som blir avfyrt.

- Turte ikke å gå ut

Tårnes sier det var tungt å sitte på do og vente i stillheten.

- Vi prøvde å ringe politiet flere ganger. Vi hørte skuddene gikk rundt omkring på hele øya, men vi turde ikke bevege oss ut, for plutselig var de nærmere, plutselig var de langt unna. Vi visste aldri om det var farlig for oss, så vi ble liggende. Vi sendte et par meldinger til familie og venner og sa at alt var greit. Prøvde å gi litt beskjeder, sier hun i retten.

- Jeg ble liggende der helt frem til i åtte-tiden.

Til slutt kom redningen.

- Det var veldig mye aktivitet i Kafébygget igjen, vi hørte Delta og vi hørte at folk ropte «politi» igjen. Da tenkte jeg at det er så mye folk at enten så er det politiet, eller så har vi ingen ting å komme ut med uansett.

- Ble fly forbanna

I bygget lå det svært mange døde ungdommer. Tårnes viser på et kart over bygningen hvor hun fant en jente i live.

- Nederst her, ser jeg at det ligger en klynge med mennesker og plutselig ser jeg en fot som beveger seg. Jeg sa til politiet at det ligger en person her som lever, dere må hjelpe den. Da kom det en politimann til som ristet på hodet. Da ble jeg fly forbanna og sa at de bare måtte komme seg dit og redde henne, forteller hun.

- Hvordan var det å sitte inne i Kafébygget på slutten? Spør aktor Svein Holden.

- Håpløst. Alt tok så utrolig lang tid. Det føltes som om vi hadde sittet der i flere timer. Og vi ville bare komme oss av øya så fort som mulig.

- Hvordan har tiden etter 22. juli vært for deg?

- Jeg har mistet mange av mine beste venner. Jeg har mistet kjæresten min. Noen av de planene som har blitt lagt har forsvunnet. Men samtidig så har det vært en del gode dager også. I februar så ble jeg leder i AUF i Sør-Trøndelag og jeg har ladet opp til denne dagen her ved å ha kurs i helgen. Det er så mye engasjement ute og går og ting som foregår hele tiden og så mye gode folk rundt meg som sørge for at det har vært så mange gode dager også. Og det blir bare bedre og bedre, forteller hun.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Breivik gliste da han ble kalt landssviker

 2. Møtte Breivik på Utøya: - Han virket snill og rolig

 3. Sang på Utøya ett år etter at kjæresten ble drept

 4. - Ubeskrivelig å se mennesker du kjenner ligge slik

 5. Smurte seg inn med jord for å skjule seg for Breivik

Fra andre aviser

 1. - Jeg handlet på instinkt

  Fædrelandsvennen
 2. - Jeg handlet på instinkt

  Aftenposten
 3. - Det har vært tungt, men på mange måter godt. Det blir bare bedre og bedre.

  Aftenposten
 4. - Det var grusomt

  Bergens Tidende
 5. Så kjæresten bli drept - i dag vitner hun i retten

  Aftenposten
 6. Overlevde blant de døde

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no