KASTET SKO PÅ BREIVIK: Hayder Mustafa Qasim kastet en sko på Breivik mens han var i retten for å høre om brorens obduksjonsrapport. Foto: Tim Peters

Skokasteren: Jeg gjorde det rette

(VG Nett) Hayder Mustafa Qasim (20), som kastet en sko på Anders Behring Breivik i retten i dag, sier han ikke angrer.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Da politiet løp mot meg og tok tak i meg, begynte folk i salen å klappe. Da skjønte jeg at jeg hadde gjort det rette. At jeg kastet skoen for alle som morderen har ødelagt livene til. Og at jeg gjorde som mange sikkert har hatt lyst til å gjøre. Jeg kjente at stresset i kroppen slapp taket, at roen senket seg i meg, sier han til Aftenposten.no

Han mistet broren sin Karar Mustafa Qasim på Utøya, og torsdag ble brorens obduksjonsrapport lest opp i retten. Da ble det for mye for mannen.

Han tok av seg den ene skoen og kastet den mot Breivik mens han ropte «You killed my brother. Go to hell! Go to hell». Da var det mellom fem og seks meter mellom ham og den tiltalte 33-åringen.

Skoen traff ikke Breivik, men Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra. Flere pårørende klappet etter hendelsen.

- Det skjedde i dyp frustrasjon over at han har mistet broren. Jeg håper ingen er sinte på ham og forstår at tapet skaper sterke følelser, sa bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun til VG Nett tidligere i dag.

Kjørt vekk i ambulanse

20-åringen ble ført til et bakrom ved rettssalen, mens han fortsatte å rope til Breivik. Sammen med ham var sikkerhetspersonell, politi og helsepersonell. Senere ble han kjørt vekk i en ambulanse.

- Han hyperventilerte, gråt og var veldig lei seg. Han hadde det veldig vondt, men ble behandlet bra av politiet. De fikk ham til å puste roligere, forteller bistandsadvokaten.

Egentlig skulle 20-åringen være der ved flere rettsdager, men han sa til bistandsadvokaten sin at han ikke orker å se mannen som drepte broren hans igjen.

KASTET SKO: Etter å ha hørt på lillebrorens obduksjonsrapport, kastet Hayder Mustafa Qasim en sko på Breivik. Foto: LINDA HJERTEN, AFTONBLADET

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra, som ble truffet av skoen, ville ikke si hvordan hun opplevde situasjonen tidligere i dag.

- Nei, det ønsker jeg egentlig ikke å kommentere noe nærmere, jeg vil først og fremst fremholde det jeg sa innledningsvis, at det har vært verdige rettsforhandlinger for alle berørte så langt, så håper jeg at det vil være det som preger de resterende dagene av forhandlingene.

- Hvordan reagerte Breivik?

- Det har jeg ikke snakket med ham om ennå, sier forsvareren.

- Ikke kast på forsvareren min

Breivik selv ble ført ut av salen rett etter opptrinnet. Da han kom tilbake, tok han ordet.

- Dersom det er noen som ønsker å kaste noe, kan dere kaste på meg når jeg går inn eller ut, sier Breivik.

- Ikke kast på forsvareren min.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder