FRYKTER PÅVIRKNING: Forsvarer Sverre Næss frykter at den massive medieomtalen av Alvdal-saken kan ha påvirket jurymedlemmene. Foto: Scanpix

Frykter juryen i Alvdal-saken er påvirket av mediene

Ankesaken startet i Eidsivating lagmanssrett i dag

HAMAR (VG Nett) Når Alvdal-saken føres for lagmannsretten, blir skyldspørsmålet avgjort av en jury. Forsvareren til den hovedtiltalte mannen (64) frykter juryen kan være forutinntatt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

17 menn og kvinner var møtt frem i rettssal 9 i Hamar tinghus mandag morgen. Av disse ble tolv trukket ut til å sitte i juryen.

Advokat Sverre Næss, som forsvarer den hovedtiltalte mannen, frykter at massive mediedekningen av saken har gjort medlemmene av juryen forutinntatte.

- Når det har vært en så stor omtale av denne saken i et par år nå, er det klart at det ikke er noe godt utgangspunkt, sier Næss til P4.

Forsvareren sier han håper og tror at juryen består av selvstendige tenkende mennesker, som klarer å forholde seg til det som kommer frem i retten.

- At jurymedlemmer kan være påvirket av det som har kommet frem tidligere er alltid et problem i store saker som dette. Og skulle noe slikt skje, så er det selvfølgelig en fare for rettssikkerheten, sier Næss til VG Nett.

KONTAKT VG NETTS JOURNALIST OM OVERGREPSSAKER HER.

Les også: Alvdal-offer med nye opplysnigner i politiavhør

DØMT I TINGRETTEN: Alle de fem tiltalte ble dømt da saken ble behandlet i Nord-Østerdal tingrett. Nå behandles ankesaken i Eidsivating lgamannsrett i Hamar. Det er satt av fire uker til saken. Grafikk: Tom Byermoen

Advarte jurymedlemmer

Førstelagmann Odd Jarl Pedersen i Eidsivating lagmannsrett understreket overfor juryen at en avgjørelse i saken skal kun gjøres på bakgrunn av det som kommer frem i lagmannsretten.

Han advarte samtidig jurymedlemmene om ikke å snakke med personer utenfor juryen mens saken behandles i retten, og ba dem samtidig om å ikke ha noe kontakt med journalister.

Pedersen viste til episoden i Nord-Østerdal tingrett i februar der en meddommer førte en samtale med en journalist fra P4 - en samtale som i ytterste konsekvens kunne ført til at hele saken måtte føres for tingretten på nytt.

Les også: Samtalen som kan velte Alvdal-saken

Delvis skyld

Fire personer sitter tiltalt i den omfattende overgrepssaken når den skal behandles for lagmannsretten. Den 64 år gamle hovedtiltalte mannen erkjenner delvis skyld for overgrep mot sine to tidligere stebarn.

Han nekter imidlertid skyld for det alvorligste tiltalepunktet som omhandler voldtekt av barn.

Alvdal-moren (46) sa seg delvis skyldig i overgrep mot sin egen sønn.

Det tiltalte naboekteparet nekter all skyld i saken.

Da saken ble behandlet for Nord-Østerdal tingrett i vinter, var det fem personer på tiltalebenken. Nabomannen (nå 64) som hadde en mindre rolle i den omfattende overgrepssaken, var den eneste som aksepterte dommen fra første rettsrunde.

Knytter faren til overgrep

Det er knyttet størst spenning til forklaringen til det eldste av fire ofrene i Alvdal-saken. Hun skal etter planen i retten fredag. I Nord-Østerdal tingrett ønsket ikke den unge kvinnen å forklare seg for retten.

Siden behandlingen av saken i tingretten er det sikret et nytt avhør av den unge kvinnen. I dette avhøret skal hun ha kommet med informasjon som styrker påtalemyndighetens sak mot nabofaren.

- I det siste avhøret forklarer hun seg om farens rolle i forbindelse med overgrepene. Hun har fortalt at hun er usikker på om hun vil klare å forklare seg i retten. Orker hun ikke det, ber jeg om at det nye avhøret av henne leses opp for retten, sier aktor, statsadvokat Iris Storås, i lagmannsretten mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder