SITTER FAST: Her blinker en del av fiskekroken som fisken har bitt på. Trolig sitter kroken fast i munnen til laksen. Laksen sto lenge stille i kameraet øverst til venstre på Laksen Live, og da var det mulig å se kroken enda mer tydelig. Foto: Skjermdump fra Laksen Live

Se, laksen blir ikke kvitt fiskekroken

(VG Nett) En uheldig laks svømmer rundt med en fiskekrok i munnen i Suldalslågen - og det har fått VG Nett-lesere til å reagere.

  • Håkon Fossmark

Artikkelen er over ti år gammel

VG Nett har i hele sommer har i hele sommer gitt våre leser mulighet til å følge laksen i Suldalslågen gjennom Laksen live.

Gjennom tre undervannskamera kan du følge laksen direkte under vann, og svært mange VG Nett-lesere har klikket seg inn og for å følge laksen i løpet av sommeren.

Følg laksen i Suldalslågen her!

Torsdag ettermiddag mottok VG Nett en rekke henvendelser fra lesere som oppdaget en laks med en fiskekrok - en såkalt spinner - i munnen som han ikke ble kvitt. Den uheldige laksen har tydeligvis bitt på en fiskekrok, og så har snøret til fiskeren røket.

Den uheldige laksen sto store deler av torsdag formiddag i kameraet øverst til venstre. Den skal også ha stått der tidligere i uka, melder våre lesere.

- Ikke farlig

Selv om det måtte vært et mareritt for et menneske å gå rundt med en svær fiskekrok i munne, er det ifølge lakseekspert Trygve Poppe trolig ikke like ille for laksen.

- Dette skjer fra tid til annen, men sannsynligvis vil denne laksen klare å kvitte seg med kroken etter hvert. Kroken vil bevege seg litt og litt i laksens munn. Det vil nok bli et betent område rundt der den har kroken, og til slutt vil den løsne, sier Poppe fra Norges Veterinærhøgskole.

- Gjør det vondt for laksen?

- Det er et godt spørsmål, for det vet vi rett og slett ikke. Men vi ser jo av og til fisker med krok i munnen som biter på en ny krok ikke lenge etter, så veldig preget kan de ikke være, sier Poppe.

Les flerefiskehistorier her!

Pusteproblemer

- Hvordan klarer laksen å få i seg næring med en krok i munnen?

- Det er ikke noe problem, for denne laksen her trenger ikke næring. Den er på vei opp elva for å gyte akkurat nå, og da spiser ikke laksen, sier Poppe.

Følg laksen i Suldalslågen her!

- Men et større problem, er om kroken er festet både i under- og overkjeven. Det vil låse kjeven sammen, noe som gjør det vanskelig for laksen å puste, sier Poppe.

Spinner

Kroken som sees på bildet over, er trolig en spinner. Denne type krok har et løst parti i tillegg til krokene som fisken biter på, og det er sannsynligvis denne som blinker på bildet over.

Mer om

  1. Fritidsfiske

Flere artikler

  1. Hadde krok i munnen i to uker - nå er laksen fisket

  2. Veddet om en kasse øl: Cecilie (18) kastet klærne på «Laksen live»

  3. Jarle (90) klar for sin 70. laksesesong

  4. Matias (19) fikk 20-kiloslaks på sin første fisketur

  5. Jarle (90) tok laksen (9 kg)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder