BLE TOTALSLAKTET: Frp-leder Siv Jensen og eldrebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (bak), blir fullstendig slaktet i rapporten som ble publisert mandag. Nå innrømmer instiuttet bak rapporten at den kan inneholde feil. Foto: Scanpix

Forskere innrømmer at utskjelt eldrerapport kan inneholde feil

Aps Rieber-Mohn: - Forskerne må selv sjekke og gå god for rapporten

(VG Nett) Norsk institutt for by- og regionsforskning slaktet eldreomsorgen i Oslo, men innrømmer nå at presisjonsnivået kunne vært bedre.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet i Oslo gikk hardt ut med rapporten mandag, og kritiserte Oslo-byrådet med bakgrunn i rapporten.

BAKGRUNN: Ny rapport totalslakter eldreomsorgen i Oslo

Arbeidsrapporten fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) ble publisert mandag morgen. Det er forskerne Ivar Brevik og Lars Nygård som står bak rapporten.

Kan være feil

NIBR innrømmer nå overfor VG Nett at rapporten kan inneholde flere feil.

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK

- Arbeidsrapporten gir et rimelig dekkende bilde av den kommunale eldreomsorgen i Oslo og andre kommuner, slik de selv rapporterer det inn til SSB. Men den gir ikke nødvendigvis et fullstendig bilde av eldreomsorgen i Oslo, slik den i realiteten er, sier forskningssjef Olaf Foss til VG Nett.

Årsaken er at instituttet fikk i oppdrag fra Pensjonistforbundet å undersøke den kommunale omsorgen i Oslo kommune. VG Nett får opplyst at Pensjonistforbundet betalte instituttet 494.000 kroner for rapporten.

- Burde vært mer presise

VURDERER RAPPORTEN: Fagsjef Olaf Foss ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR). Foto: NIBR

Foss vedgår at instituttet burde ha vært tydeligere på hva rapporten kan og ikke kan si noe om.

LES OGSÅ: Frp kaller eldrerapport for løgn

- Vi burde ha vært mer presise og gitt klart uttrykk for rapportens mulige begrensninger. Jeg forstår byrådets innvendinger, dersom de mener tallene er underrapportert av kommunen, sier Foss.

Han understreker at instituttet står inne for beregningene og tallgrunnlaget, som er levert av Statistisk Sentralbyrå sin kommunedatabase Kostra.

Hva må fikses der du bor? SI FRA PÅ VG NETT HER!

- Bruken av Kostra-tallene mener vi imidlertid er gjort på korrekt måte. Men forskernes enkeltformuleringer og konklusjoner er en annen sak. Det er viktig at resultatene presenteres på en nøktern og nyansert måte og at eventuelle forbehold og begrensninger kommer klart fram, sier Foss.

- Tar gjerne kritikk

Foss sier instituttet er klare til å rydde opp dersom det viser seg at Oslo kommunes underrapportering har ført til feil i rapporten.

- Som kvalitetsansvarlig tar jeg gjerne kritikk for å ha oversett enkelte unyanserte formuleringer og manglende forbehold i arbeidsrapporten, sier Foss.

LES OGSÅ: Vil gi robotomsorg til eldre

Han legger til at instituttet ikke kommer til å trekke rapporten, men at de vil jobbe videre med å kvalitetssikre tallgrunnlaget og konklusjonene i rapporten.

Tirsdag uttalte også forsker Ivar Brevik, som er en av de to forskerne som har skrevet rapporten, at han ikke kunne stå inne for tallene i rapporten.

- Jeg kan ikke forholde meg til kritikken fra Jøran Kallmyr og resten av de folkene der. Jeg har ikke gjort noe ut ifra kritikken som er kommet. Jeg må ha noe konkret hvis jeg skal se på det.

- Men er du trygg på at tallene du benytter fra SSB er riktige?

- Jeg kan ikke stå inne for tallene fra SSB. Det er det SSB og Oslo kommune som må gjøre, sa Brevik til VG Nett tirsdag morgen.

Satte stor lit til rapporten

TAR FORBEHOLD: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn, sier hun tar forbehold i sin bruk av rapporten i politiske debatter. Foto: Trond Solberg

Mandag skrev VG Nett om rapporten, som totalslakter Oslo kommunes eldreomsorgstjenester. Problemet er bare at rapporten ikke omfatter de private tjenesteyterne som Oslo kommune benytter seg av. Innenfor enkelte tjenesteområder består nær en fjerdedel av tjenestene av private tilbydere.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Libe RIeber-Mohn gikk kraftig ut mot Høyre/Frp-byrådet.

LES OGSÅ: Eldrestatsråder har lovet enerom i 20 år

- Vi må selvfølgelig lese gjennom hele rapporten. Men vi setter stor lit til den. Det er to forskere ved et anerkjent forskningsinstitutt. Om det er noen prosent fra eller til som ikke er riktig, er ikke det som er viktig. Her er det såpass store tall at man må reagere, sa Rieber-Mohn til VG Nett mandag.

- Bruker rapporten på eget grunnlag

Forskningssjef Olaf Foss sier han ikke vil gå inn i den politiske debatten om rapporten, men sier alle politikere bør sette seg inn i rapportene de bruker i debatter.

- Vi opplever av og til at resultater blir overtolket og misbrukt. Arbeiderpartiet og andre må bruke rapporten på eget grunnlag, men må selvsagt forholde seg til det rapporten faktisk inneholder. Det vil si det hovedbildet man får av den kommunale eldreomsorgen i Oslo og andre kommuner når man baserer seg på KOSTRA, sier Foss.

KRAFTIG IRRITERT: Eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Jan Petter Lynau

Innrømmelsene fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) faller i god jord hos Frps eldrebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug.

- Jeg er glad, sint og lettet over at NIBR nå bekreftet det vi sa allerede i går, og at de er så voksne at de nå kommer med disse innrømmelsene, sier Listhaug.

- Kjenner oss ikke igjen i rapporten

Hun sier det ble full forvirring i byrådet da rapporten ble publisert mandag.

- Det var forferdelse her over det som står i rapporten fordi det ikke er noen som kjenner seg igjen i den. Det er ingen som skal underslå at vi har store utfordringer med eldreomsorgen i Oslo. Likevel er det drøyt å gå fra å diskutere utfordringer til å spre ren løgn, sier Listhaug.

LES OGSÅ: Frp mener verdighetsgarantien er verdiløs

Libe Rieber-Mohn (Ap) sier til VG Nett at det er instituttet som må ta selvkritikk dersom det er feil i rapporten.

- NIBR må, som et seriøst forskningsinstitutt, selv sjekke og gå god for det de skriver. Selvfølgelig når det kommer en forskningsrapport, så er det grunn til å ta det på alvor. Så kan det selvsagt være god faglig og politisk uenighet. Det er ikke uvanlig, sier Rieber-Mohn.

- Endrer ikke totalbildet

Hun sier hun vil avvente uttalelsene fra instituttet før hun kommenterer eventuelle feil i rapporten.

- Hvis den viser seg å inneholde betydelige svakheter, så vil vi selvfølgelig ikke bruke noe som ikke gir et riktig bilde, sier hun.

Men hun slår fast at hun ikke vil slutte å kritisere sittende eldrebyråd Sylvi Listhaug.

- Poenget er at eldreomsorgen i Oslo absolutt ikke er god nok. Den blir ikke noe bedre eller verre av denne rapporten.

Les også

 1. Frp kaller eldrerapport for løgn

  (VG Nett) Oslos eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) kaller eldrerapporten Ap sverter Oslo-styret med for makkverk og ren…
 2. - Status quo ved valget i storbyene

  Kommunevalget ser ikke ut til å gi politisk maktskifte i de største norske byene.
 3. Slik blir fremtidens eldrebolig

  Loven må endres slik at det blir lettere å overvåke eldre og pleietrengende, mener det regjeringsoppnevnte helseutvalget.
 4. Mener andre er langt foran i «robotomsorg»: - Norske politikere tør ikke å være kreative

  (VG Nett) Følelser ødelegger debatten om velferdsteknologi og bruk av roboter i eldreomsorgen, mener sjefanalytiker Rune…
 5. Ny rapport totalslakter eldreomsorgen i Oslo

  (VG Nett) Eldreomsorgen i Oslo sakker akterut, viser en ny rapport som legges fram to uker før valgdagen.
 6. Ekspertforslag skaper reaksjoner: Vil gi robotomsorg til eldre

  NØTTERØY/OSLO (VG) Midt i valgkampen kaster et regjeringsutvalg en brannfakkel inn i debatten: Vi bør ty til flere…
 7. Frp-nestleder: Verdighetsgarantien var bare en lek med ord

  (VG Nett) Per Arne Olsen (Frp) mener Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ikke har lurt politikerne, men de eldre.
 8. Jens til Marie (19): - Ikke slik vi vil ha det

  (VG Nett) Statsministeren svarte på appellen fra oldebarnet til 100 år gamle Aagot Thronæs, som måtte kjempe for…
 9. Lise Fjeldstad: - Jeg er redd selv for hvor jeg skal ende

  Skuespiller Lise Fjeldstad (72) sier det er en hån mot norske eldre at politikerne stadig bryter sine løfter om…
 10. Erna: - Aagot må få halv pris på sykehjemmet

  (VG Nett) Høyre-lederen mener det er feil av Trondheim kommune å ta fullpris av 100 år gamle Aagot Thronæs, som må bo…
 11. Marie (19) sier fra til Jens: - Rydd opp i eldreomsorgen

  TRONDHEIM (VG Nett) Maries 100 år gamle oldemor Aagot måtte vente i ni måneder på sykehjemsplass, og må bo på dobbeltrom.
 12. Eldre-statsråder har lovet enerom i 20 år

  (VG Nett) I 20 år har norske helseministre lovt enerom til eldre. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) lover det…
 13. Ap-Rita: - Dårligere kvalitet med tosengsrom

  TRONDHEIM (VG) Ordfører Rita Ottervik (Ap) innrømmer at hun ikke når sitt løfte om full sykehjemsdekning uten å bruke de…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder