PÅ GLØTT: Jon Sudbø hadde startet et nytt liv som tannlege, da han tok imot VG Helg på kontoret i Seljord i 2009. Tre år tidligere hadde den tidligere kreftforskeren blitt avslørt for omfattende forskningsjuks. Foto: SIMEN GRYTØYR, VG
PÅ GLØTT: Jon Sudbø hadde startet et nytt liv som tannlege, da han tok imot VG Helg på kontoret i Seljord i 2009. Tre år tidligere hadde den tidligere kreftforskeren blitt avslørt for omfattende forskningsjuks. Foto: SIMEN GRYTØYR, VG

Avslørt for forskningssvindel - nå vil han forske igjen

INNENRIKS

(VG) Jukset hans ble omtalt som «den største forskningssvindelen verden hadde sett». Nå søker Jon Sudbø (51) om legeautorisasjon uten begrensninger - slik at han kan forske igjen.

Publisert:

Av May Linn Gjerding og Eric B. Utheim

Syv år har gått siden den lysende akademiske karrieren fikk en bråstopp, da overlege Jon Sudbø ble tatt for storstilt forskningsjuks.

Han ble ribbet for troverdighet, titler og doktorgrad. Men den tidligere kreftforskeren ved Radiumhospitalet ga hverken opp jobben, eller ønsket om et videre liv på forskningsarenaen.

Vil forske

Jon Sudbø søker nå Statens helsetilsyn om å få tilbake autorisasjoner som tannlege og lege, som gir ham adgang til å forske. Fylkestannlegen i Telemark har skrevet et følgebrev til søknaden, som anbefaler at Sudbø får lov til å drive offentlig finansiert forskning på tannhelse.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt søknaden fra Sudbø. Den er under behandling, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til VG.

En tid etter avsløringene fikk Sudbø tilbake retten til å jobbe som lege og tannlege - med begrensning.

Statens helsetilsyn tilbakekalte 21. november 2006 Jon Sudbøs autorisasjoner som lege og tannlege.

- Gjør en kjempegod jobb

I mai 2007 fikk Sudbø begrenset autorisasjon til å ha en underordnet stilling som tannlege i Seljord kommune.

21. mai 2008 fikk mannen begrenset autorisasjon som lege og tannlege: Vilkåret Statens helsetilsyn ga, var at han ikke kan drive helsefaglig forskningsvirksomhet.

Nå ønsker Sudbø denne begrensningen opphevet.

Søknaden hans til Helsetilsynet er anbefalt av tidligere fylkestannlege Tor Hildre i Telemark, Sudbøs arbeidsgiver inntil i fjor. Intensjonen er å styrke pasientnær forskning også i Distrikts-Norge.

- Sudbø gjør en kjempegod jobb i Seljord. Folk er veldig begeistret for ham. Med hans erfaring og kompetanse som forsker kan han bli en nøkkelperson for å få i gang mer forskning i tannhelsetjenesten. Han er en kjemperessurs, sier Hildre.

- Skjønnsmessig

Før jobbet han sammen med USAs fremste kreftforskere, og ble kalt norsk forsknings gullgutt. Artikkelen han ble tatt for, ble publisert i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet. Redaktør Richard Horton beskrev jukset som «den største forskningssvindelen verden har sett».

Sudbø ble beskyldt for å ha diktet opp fiktive pasienter, med falske navn, personnummer og sykdomshistorier.

Avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt ved Statens helsetilsyn var med på avgjørelsen om å gi Sudbø begrenset autorisasjon i 2008.

- Hva legges til grunn i vurderingen om Sudbø får sin søknad innvilget?

- Tidsaspektet spiller inn. Det blir også sett hen til erfaringen fra perioden han hadde jobbet som tannlege og lege. Vurderingen om når tillit kan anses gjenopprettet, er en helhetlig og skjønnsmessig vurdering, sier Grammeltvedt.

Sudbø ønsker å drive forskningsvirksomhet i den offentlige tannhelsetjenesten, men har ingen ønsker om å utdype dette overfor VG.

- Jeg gir ikke intervjuer, sier Jon Sudbø.

- Del av kulturen

Han ga et intervju til VG Helg i 2009, hvor han forklarte jukset med at han mistet den kritiske sansen i higen etter akademisk anerkjennelse.

- Som vitenskapsmann er det antall publikasjoner og kvaliteten på tidsskriftet man blir målt etter. Det gir posisjoner i det akademiske miljøet. Jeg var en del av den kulturen, og det racet, sa Sudbø til VG Helg.

Han understreket den gangen at han fortsatt kunne gjøre hva han ville - og påpekte at det helsetilsynet har sagt er at de foreløpig ikke aksepterte at han starter egne forskningsprosjekter eller søker om penger til det.

Camilla Stoltenberg, som i dag er direktør for Folkehelseinstituttet, slo alarm om Sudbøs siste forskningsartikkel i 2006. Kort tid senere vedgikk Sudbø at Lancet-artikkelen var fabrikkert.

Stoltenberg ønsker ikke å kommentere saken i dag.

- Dette er en sak mellom ham og Helsetilsynet, sier hun.

Her kan du lese mer om