I RETTEN: AUF-politiker og Utøya-overlevende, Adrian Pracon, møtte i Oslo tingrett tirsdag, tiltalt for å ha slått ned to personer på et utested i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Utøya-offer Adrian Pracon tiltalt for vold: Psykolog: - Hendelsene på Utøya kan ha utløst volden

OSLO TINGRETT (VG Nett) Adrian Pracon innrømmer å ha slått ned to personer på et utested i Oslo. Terroranslaget på Utøya var medvirkende, sier 22-åringens forsvarer.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over syv år gammel

Pracon er blant de mest profilerte Utøya-overlevende. I retten sa Anders Behring Breivik at han sparte Pracon fordi han så «høyreorientert» ut.

Han er tiltalt for å ha slått ned to personer ved utestedet London Pub i Oslo 16. november i fjor, dagen etter at han så Breivik i det første åpne fengslingsmøtet.

Pracons psykolog sa i retten at symptomene 22-åringen har hatt etter Utøya-massakren kan forklare at han nå sitter på tiltalebenken.

LES OGSÅ: Voldstiltalte Adrian Pracon: Jeg er utrolig lei meg

- I en spesiell situasjon

Pracon erkjente straffskyld på begge punkter i tingretten onsdag. Han forklarte at han hadde drukket en del øl og sprit denne kvelden, og at han ikke husker noe fra selve voldsutøvelsen, skriver NTB.

Pracons forsvarer, advokat Bjørn Nærum, påpekte at dette er en type voldsutøvelse som man ofte ser, men at bakgrunnen gjør at det er en spesiell sak.

- Vi ønsker å få fram at Pracon deltok på AUF-leiren på Utøya, og var i en spesielt utsatt situasjon. Vi vil få fram hvilken betydning det har for det som skjedde siden, sa Nærum.

Kan forklare

Pracons psykolog vitnet også i retten, og fortalte at 22-åringen har hatt problemer etter terroranslaget på Utøya.

- Da jeg traff ham første gang i oktober, vurderte jeg at han hadde typiske symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD), sa psykolog Kjell Magne Håkonsen.

Han mener at Pracons problemer etter Utøya-massakren kan være medvirkende til det som skjedde. Noen av symptomene på PTSD er sinneproblemer og aggressjon, samt hyperårvåkenhet.

- Jeg tenker at hendelsene på Utøya kan ha satt ham i en situasjon der dette skjedde. Det er ikke en unnskyldning, men en forklaring. Jeg vil bli svært overrasket dersom han gjør dette igjen, sa psykologen.

Uten provokasjon

Ifølge tiltalen slo Pracon ned en pubgjest slik at han falt om, og fortsatte med å sparke ham i hodet mens han lå på bakken.

Etterpå slo han en kvinne i 40-årenen slik at hun fikk et kutt i ansiktet og måtte sy seks sting.

- Jeg bærer ikke nag til de to som dessverre ble rammet. Snarere tvert om. Jeg er veldig lei meg for at uskyldige ble rammet av mitt svake øyeblikk, har Pracon tidligere sagt til VG.

Mer om

  1. 22. juli

Flere artikler

  1. TV 2: Pracon dømt for vold

  2. Utøya-overlevende tiltalt i voldssak: Voldstiltalte Adrian Pracon: Jeg er utrolig lei meg

  3. Ber om seks måneder fengsel for Utøya-overlevende

  4. Bokredaktør i retten: AUF truet Pracon med advokat

  5. Utøya-mor: - Det viktigste er at han aldri kommer ut igjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder