INSPIRASJON: I TV-programmet «Supernanny USA» har Jo Frost lært foreldre å gi barna «timeout». Den tiltalte moren (37) hevder hun ble inspirert av programmer om barneoppdragelse. Foto: Camera Press

- Sperret sønn (5) inne uten mat: - Inspirert av «Supernanny»

Mor tiltalt for barnemishandling

(VG Nett) Moren (37) fra Akershus skal ha sperret sønnen (5) inne på rommet sitt uten mat, drikke og toalettmuligheter. Inspirert av TV-programmer om barneoppdragelse, hevder hun.

  • Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Home - JoFrost.com

- Saken begynte å rulle for tre år siden da en bekjent av familien varslet barnevernet, forteller den nå syv år gamle guttens bistandsadvokat Per Ove Marthinsen til VG Nett.

Det var Romerikes Blad som først fortalte om rettssaken som finner sted 28. og 29. april i Øvre Romerike tingrett.

I tiltalen står det blant annet at moren skal ha slått og kløpet gutten, samt holdt ham sperret inne på rommet sitt over lengre tid.

Vet du noe om denne saken?Tips oss her!

Den 37 år gamle moren fra Øvre Romerike bestrider ifølge sin forsvarer André Kvakkestad at det hun har gjort er så ille som det kommer fram i tiltalen.

- Vi snakker ikke om en mor som bevisst har forsøkt å gjøre det vanskelig for sin sønn, eller skade ham. Men det har utviklet seg på en uheldig måte da moren har følt at hun ikke har klart å hanskes med gutten. Moren er helt uenig i omfanget som politiet presenterer, sier Kvakkestad til Romerikes Blad.

- Gutten har aldri vært låst inne. I den første leiligheten hvor moren og sønnen bodde er det snakk om en hems-løsning uten dør, og det andre stedet de bodde var det ikke lås på døren. Det hendte også at gutten kom tuslende ned etter mamma, sier Kvakkestad til VG Nett.

Inspirert av «Supernanny»

Den tiltalte kvinnen hevder at hun er inspirert av programmer om barneoppdragelse på TV, deriblant programmet «Supernanny».

- Det er farlig å lære noe på TV-en som man ikke blir forklart skikkelig, sier advokat Kvakkestad.

Han forteller at kvinnen har brukt «timeout» i oppdragelsen av gutten, uten helt å skjønne hvordan det skal fungere, etter å ha sett det bli brukt på «Supernanny».

- Hun har ikke fått med seg hvor lenge en slik «timeout» skal vare og hvordan det skal praktiseres, sier han.

- Hun har ikke helt forstått konsekvensene og har ikke vært den flinkeste til å sette seg inn i barnets situasjon, forklarer advokaten hennes.

Påført bleier

Bistandsadvokat Marthinsen hevder at gutten skal ha blitt utsatt for en ekstrem form for barneoppdragelse.

- Gutten ble sperret inne på rommet sitt. Han fikk svært lite mat og vann og satt der i flere timer i strekk, sier Marthinsen.

Morens advokat André Kvakkestad sier til VG Nett at moren ikke kjenner seg igjen i at gutten ikke skal ha fått mat og drikke.

- Dette handler ikke om en mor som har en ondskapsfull oppfatning av hva hun skal gjøre med barnet sitt, men en mor som ikke ser konsekvensene av de tiltakene hun setter i verk når barnet slår seg vrang, sier Kvakkestad.

Det som rystet guttens advokat mest er at gutten ble påført bleier for å ikke slippe ut av rommet for å gå på toalettet.

- Moren til gutten hevder at hun ble inspirert av «Supernanny» hvor barn som ikke hører etter får «timeout» på noen minutter, men moren her har gitt gutten flere timelange timeouter. Dette er ren mishandling, forteller Per Ove Marthinsen.

Kvinnens advokat André Kvakkestad sier til VG Nett at gutten ble påført bleier for å ikke hele tiden mase om å gå på do.

- Moren har trodd at en «timeout» betyr at gutten skulle være på rommet, sier Kvakkestad.

Tiltalt for familievold

Den nå syv år gamle gutten ble først plassert i beredskapshjem, og så i fosterhjem hvor han fortsatt bor.

- Han går fortsatt til psykolog, men har det etter omstendighetene bra, forteller Marthinsen.

Den 37 år gamle moren er tiltalt for straffelovens paragraf 219, den såkalte familievoldsparagrafen. Strafferammen er fire års fengsel.

- Moren er glad for at barnet nå har det bra og trygt og gjør det greit på skolen, sier Kvakkestad.

- Som bistandsadvokat synes jeg det er bra at påtalemyndighetene har tatt ut påtale etter familievoldbestemmelsen. Jeg ser at politiet bruker denne bestemmelsen mer enn tidligere, og jeg forventer en relativt streng straff for denne kvinnen, sier Per Ove Marthinsen.

Innrømmer å ha slått gutten

Moren innrømmer at hun i en situasjon hvor barnet skal ha klippet i stykker både hennes og sitt eget tøy skal ha slått til gutten med flat hånd.

- Hun har hatt veldig dårlig økonomi og var fortvilet i den situasjonen, sier André Kvakkestad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder