Som en norsk Askepott

Forsker ser en eventyrlig likhet

BERGEN (VG) Mette-Marit Tjessem Høiby er prototypen på Askepott-eventyret i det virkelige liv.

Artikkelen er over 19 år gammel

Det fastslår statsstipendiat i folkloristikk Ørnulf Hodne (65) ved Universitetet i Oslo etter det mange oppfattet som Slottets varsel om snarlig forlovelse mellom kronprins Haakon og Kristiansands-kvinnen.

Hodne er ekspert på norske og internasjonale eventyr - og hvilken betydning disse har for folk.

Askepott-likheten vil gjøre at Mette-Marit blir spennende for det norske folk, som også lettere vil identifisere seg med henne, mener han.

- Mette-Marit kommer fra middelklassen. Hennes bakgrunn har vært omdiskutert, og dette gjør at hun øker sitt element av Askepott, mener folkloristen.

...ga aldri tapt

Kort fortalt er Askepott eventyret om jenta som ikke fikk være med sine søstre på ball med prinsen, hun ble hundset og hadde lav anseelse - til og med i sitt eget hjem. Men hun hadde sterke personlige egenskaper: Hun var standhaftig, modig, oppriktig og ærlig, ga aldri tapt for motstand. I tillegg fikk hun - som seg hør og bør i eventyrene - bistand fra en overnaturlig hjelper, som sydde den fantastiske kjolen hun dro på ball med. Det hele endte med at prinsen fant henne tilsotet ved ovnen, der hun hadde husets lavest ansette funksjon - å passe at glørne ikke sloknet i ovnen.

- Tilsvarende folkehistorier er eventyrene «Buskebrura», «Manndattera og kjerringdattera», og «Kari Trestakk». Ofte ser vi trekk av misunnelse, sladder og bakvaskelse hos dem som er heltinnens motstandere.

...hun vant alt

Folklorist Ørnulf Hodne presiserer at han har vansker med å trekke parallellene for langt - men mener at det er lett å se at de store, viktigste trekkene har klare likheter med Mette-Marits historie.

Askepott og flere av de Askepott-lignende figurene i eventyrene har dårligst mulig utgangspunkt, men det stopper dem ikke. Ved hjelp av hell, gode personlige kvalifikasjoner og en dose magi vant hun alt. Både Askeladden og Askepott står for en heroisering av de gode egenskapene som folk så opp til - komprimert i en historisk figur - en helteskikkelse.

Ifølge den ene delen av eventyrsamlerne Asbjørnsen og Moe, Jørgen Moe, var Askepott den lidende heltinnen:

- I denne kvinnelige karaktertypen så Jørgen Moe nedlagt et uttrykk for folkets hjerteliv: barnslig tro og tillit, selvoppofrelse og et ømt og åpent hjerte for andres smerte og nød. Ordrett skrev Moe: «Hun tenker mer på alle andre enn på sig selv,» sier Hodne.

..går dem vel

Han mener at Askepott-historien ikke trenger være grepet ut av luften, den kan meget vel ha funnet sted.

- Dette er jo prototypen på Askepott-historien i det virkelige liv. Det må man kunne si uten å si noe gærent. Men jeg vil ikke trekke sammenligningen for langt. Dette vil gjøre henne mer spennende for det norske folk enn om hun kom fra for eksempel et annet kongehus. Vi vil føle sympati og nærhet med henne, hun står ikke så høyt hevet over oss, vi har lettere for å identifisere oss med henne.

Og skal man dømme etter eventyrene, vil det gå Mette-Marit og kronprins Haakon vel, sier Hodne.

- Først skal det jo være stort bryllup, og så lever de lykkelige og glade - til sine dagers ende. Det ender med fullstendig harmoni, og det er viktig, sier eventyrekspert Hodne.

Mer om

  1. Kongehuset
  2. Kronprinsparet

Flere artikler

  1. «Den nye Diana»

  2. 100 dagers bryllupsrus

  3. Aftonbladet: Kronprins Haakon blir Estelles fadder

  4. Hele Kristiansand gleder seg over prinsen

  5. - Ikke tid til barn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder