JOBBSKIFTE: Bård Vegar Solhjell overlot i dag nøkkelsen til kunnskapsministerens kontor til Kristin Halvorsen. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Solhjell: - Skulle gjerne blitt sittende

SV splittet om Kristins jobbskifte

(VG Nett) Avtroppende statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) innrømmer at han gjerne skulle blitt sittende som kunnskapsminister.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Solhjell overrakte i ettermiddag nøkkelen til statsrådskontoret i Kunnskapsdepartementet til partifelle Kristin Halvorsen. Solhjell går ut av regjeringen, og blir ny parlamentarisk leder i SV. Overfor VG Nett innrømmer SV-nestlederen at det er vemodig å forlate regjeringen.

- Jeg skulle gjerne blitt sittende som kunnskapsminister, sier han.

ØRJASÆTER:- Kristin velger partiet framfor landet

Ap-dominans

Det vakte oppsikt da det i helgen lekket ut at SV gir fra seg finansministerposten til Ap. VG Nett kjenner til at både tillitsvalgte på grasrota i SV og personer Kristin Halvorsen rådfører seg med, har gitt partilederen et klart råd om bli sittende som finansminister. De har blant annet pekt på at denne posten gir SV stor mulighet til å påvirke regjeringens politikk.

PROTOKOLL:Hva synes du om Stoltenbergs nye mannskap?Si din mening her

En ringerunde Dagens Næringsliv gjorde til fylkeslederne i SV mens forhandlingene pågikk, viste at et stort flertall ønsket at Halvorsen skulle fortsette som finansminister. Samtidig har flere i SV vært bekymret for at Ap-dominansen i regjeringen skal bli for stor når Ap bli sittende med ledelsen for alle de tre tyngste departementene.

- Finansdepartementet er et svært tungt departement, og det ville åpenbart vært bra for SV om vi kunne beholdt denne posisjonen, sier landsstyremedlem og tidligere stortingsrepresentant Sigbjørn Molvik fra Telemark.

«Supertungt departement»

Kristin Halvorsen mener likevel det var helt riktig av SV at hun nå skifter departement. Hun ønsker ikke å si noe om når hun hun tok avgjørelsen om å bytte departement, men avslører at det aldri har vært aktuelt at hun skulle bli sittende som finansminister i åtte år.

- Det var helt riktig av oss å ta finansministerposten for fire år siden, i en situasjon der vi måtte lære oss regjeringsarbeid fra grunnen. Nå er det riktig at jeg skifter beite, og får et departement der jeg har mulighet til å sloss for det som var vår viktigste valgkampsak, sier Halvorsen.

DEBATT:Delta i debatten om den nye regjeringen her

Hun karakteriserer sin nye arbeidsplass som et «supertungt departement», og avviser at SV har gitt fra seg viktig innflytelse over regjeringens politikk. Ifølge Halvorsen er det i det såkalte underutvalget, der de tre partilederne sitter, at viktige stridsspørsmål blir avgjort.

- Det er riktig at finansministeren legger viktige premisser, men jeg gleder meg nå til å ta med meg erfaringen fra Finansdepartementet over i et nytt departement, sier hun.

SV-områder

Hun frykter ikke at SVs gjennomslag i regjeringen blir mindre når partiet ikke lenger styrer Finansdepartementet.

Faremo til VGTV:- Som en ut-av-kroppen-opplevelse!

Det gjør heller ikke Bård Vegar Solhjell. Han viser til at partiet nå får markert seg enda tydeligere politikken på SV-områder som kunnskap, likelønn og miljø. Småbarnsfaren understreker at han heller ville bli parlamentarisk leder enn å få den krevende jobben med å sette seg inn i arbeidsområdet til et nytt departement. Solhjell går 1. desember ut i fire måneders svangerskapspermisjon.

- Denne løsningen er nok en fordel for familien, slår han fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder