FJERNET: Thomas Indrebø (33) må tilbake til sin vanlige jobb etter at han ble fjernet som meddommer i terrorrettssaken. Foto: NTB Scanpix

Fjernet meddommer: Står for dødsstraff-kommentaren

(VG Nett) Thomas Indrebø (33) vil ikke gå tilbake på dødsstraff-kommentaren som gjorde at han ble fjernet som meddommer.

  • Gordon Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel

33-åringen sier til VG Nett at det kom som et sjokk på ham da han i morges ble vekket av en melding om at han hadde uttalt seg om dødsstraff.

- Jeg fikk en printscreen fra nettet av en venninne. Jeg hadde helt glemt dette. Hvem er det som kan huske på hva man har skrevet i dagene etter 22. juli? De fleste husker vel hvor de var den dagen, men hvem er det som går rundt og husker på hva de har skrevet?, sier 33-åringen.

Tirsdag morgen ble han erkjent innhabil som meddommer i rettssaken mot Anders Behring Breivik (33). Indrebø forstår at det eneste riktige for ham nå var å forlate rettssaken.

- Jeg forstår at det er en riktig avgjørelse, men jeg skulle vel ønsket at dette hadde kommet frem litt tidligere. Jeg har vært så åpen som mulig med tingretten om min bakgrunn, og hadde ikke sett dette komme.

VG DIREKTE: Siste nytt om rettssaken her

Står for meldingen

«Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev Indrebø i en kommentar til en artikkel på VG Nett 23. juli. Hovedpoenget i artikkelen var at Breivik tok på seg skylden for terrorhandlingene i Regjeringskvartalet og Utøya.

- Hva tenker du selv om dødsstraff?

- Jeg er ikke villig til å gå tilbake på det jeg skrev. Jeg er ikke mot dødsstraff, men synes også det er litt vanskelig å si at jeg er for dødsstraff. Det mest riktige er å si at jeg er for rettferdighet, sier Indrebø.

Foto: Skjermdump: VG Netts Facebook-gruppe

Han må nå pakke sammen sakene sine og gå tilbake til jobben sin som utleier av kontorer i Oslo sentrum.

- De siste ukene har jeg gått rundt i et vakum og bare ventet på rettssaken. Det var spesielt å komme i gang i går, selv om det også var som en helt vanlig rettssak. Likevel; det Breivik har gjort, gjør at denne saken ble noe helt utenom det vanlige, sier Indrebø.

- Hvilket inntrykk fikk du av Breivik den ene dagen du fikk med deg i retten?

- Jeg fikk for eksempel ikke med meg at han gråt, fordi jeg var så opptatt av å følge med på videoen hans. Dette var noe jeg fikk fortalt i en pause. Jeg synes jo den gråten virket ganske spesiell, sier Indrebø.

Hemmelig adresse

Etter at retten bestemte at han ikke lenger kunne være dommer, ble han fraktet hjem til adressen sin av to politifolk.

- Der var jeg beleiret av flere journalister. Til sist ble jeg hentet til en hemmelig adresse av politiet, sier Indrebø.

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

  1. Fjernet meddommer: Tror jeg skrev det mange tenkte

  2. Fjernet som medommer etter dødsstraffmelding

  3. Sparket meddommer: - Jeg følte meg litt som en popstjerne

  4. Breivik: - Jeg hadde respektert dødsstraff

  5. Uten fnugg av tvil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder