KRITISK: Frp-leder Siv Jensen mener Nobelkomiteen har falt for fristelsen til å dele ut prisen til en kandidat som vil gi stor oppmerksomhet til Norge. Foto:
KRITISK: Frp-leder Siv Jensen mener Nobelkomiteen har falt for fristelsen til å dele ut prisen til en kandidat som vil gi stor oppmerksomhet til Norge. Foto:

Siv Jensen: - Svekker Nobelprisen

INNENRIKS

STORTINGET(VG Nett) Frp-leder Siv Jensen slakter tildelingen av Nobels fredspris til Barack Obama. Hun frykter tildelingen kan svekke Nobelsprisens omdømme.

Publisert: Oppdatert: 09.10.09 14:24

- Det er mange kvinner og menn som har bidratt til fredsarbeidet det siste året som hadde fortjent anerkjennelse for sitt arbeidet. I stedet velger Nobelkomiteen å gi prisen til Obama for hans gode intensjoner. Det blir feil, sier Jensen til VG Nett.

PROTOKOLL:Si din mening om fredsprisen her

Hun understreker at den amerikanske presidenten har tatt gode initiativer, men mener det er for tidlig å gi prisen til Obama.

- Han har tatt flere gode initiativ, men foreløpig har han ikke satt noen fotavtrykk etter seg. Komiteen burde ventet til vi ser noen resultater av de initiativene han har tatt, sier Jensen.

- Svekker prisen

Frp-lederen mener Nobelkomiteen har falt for fristelsen til å gi prisen til en kandidat som vil bidra til stor oppmerksomhet om prisen og Norge.

- Komiteen bør nå tenke nøye gjennom sin rolle. Det er mange gode kandidater som nå ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Jeg frykter at dette kan bidra til å svekke prisens betydning, sier Jensen.

VINNERE:Se listen over tidligere fredsprisvinnere

Også Høyre-leder Erna Solberg er overrasket og kritisk til Nobelkomiteens beslutning.

- Vi har foreløpig sett få håndfaste resultater av Obamas initiativer. Nobelprisen legger derfor et betydelig press på ham om å leve opp til forventningene. Vi har alle store forventninger til Obama, men denne prisen har nok kommet litt tidlig, sier Solberg.

- Bedre kandidater

Solberg deler Siv Jensens vurdering av at det var andre, og langt bedre kandidater, til årets fredspris. Hun trekker blant annet fram menneskerettsaktivister i Kina og Tsjetsjenia som «burde blitt sett» av Nobelkomiteen.

- Det er ikke første gang prisen blir gitt for å oppmuntre en prosess?

- Nei, men foreløpig har ikke disse prosessene kommet skikkelig i gang. Så langt har vi bare sett gode intensjoner, sier Solberg.

Også i den andre enden av den politiske skalaen møtes fredspristildelingen med kritikk. Leder i Rød Ungdom Mari Eifring karakteriserer tildelingen som «en dårlig vits».

- Det er åpenbart at Nobelkomiteen i denne avgjørelsen har lagt mest vekt på headlinere til Nobelkonserten, framfor å se hvem som faktisk har gjort en innsats for fred, sier Eifring.

Overrasket statsminister

Statsminister Stoltenberg sier han er overrasket men fornøyd med fredspristildelingen.

- Dette er en overraskende, spennende og viktig pris. Barack Obama har det siste året tatt viktige initiativ for å rekke ut en hånd til den muslimske verden og for atomnedrustning, sier Jens Stoltenberg til VG Nett på Slottsplassen rett etter at det ble klart at USAs president får Fredsprisen.

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er positiv til fredspristildelingen.

- Tildelingen er en støtte til ambisiøse visjoner og viktige initiativer fra den ene personen som kanskje kan utrette mest for en fredelig utvikling i verden, sier Bondevik.

Han trekker spesielt fram Obamas utstrakte hånd til den muslimske verden og hans tydelige initiativ til en atomvåpenfri verden.

Her kan du lese mer om