– MILEPÆL FOR BODØ: Regjeringen gir milliarder til utbygging av en ny flyplass i Bodø. Foto: Bodø kommune

Erna Solberg lover milliarder til ny flyplass i Bodø

Flyplassen skal stå ferdig i 2025, og vil koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Prosjektet omtales ifølge NRK som den viktigste strategiske saken for Bodø på 100 år. Planen er å flytte dagens rullebane omtrent to kilometer sørover, noe som skal gi areal til å bygge en helt ny bydel der flystripen er nå.

Fikk du med deg? Nær enighet om ny transportplan

– Arbeidet skal være ferdig 2025. Vi bevilger 2,4 milliarder kroner til dette viktige prosjektet, sa Solberg på en pressekonferanse tirsdag, ifølge TV2.

Statsministeren reiser tirsdag landet rundt for å presentere flere av satsingene i Nasjonal transportplan. Hun holder en pressekonferanse om planen klokken 15.

Følg pressekonferansen på VGTV.

Flyplassen vil kunne stå klar mellom 2024 og 2026. Forslaget er en del av nasjonal transportplan, som er en plan for tolv år med bevilgninger til samferdselsprosjekter i Norge.

Mens regjeringen lover sine 2,4 milliarder, anslås Avinors egenandel å være mellom 1,4 og 1,65 milliarder kroner.

Ifølge NRK skulle prisen i utgangspunktet være på mellom to og tre milliarder, men da var ikke kostnadene for opprydding av miljøforurensing.

– Fantastisk for Bodø

Prosjektleder for prosjektet «Ny by - ny flyplass», Daniel Bjarnmann-Simonsen, forteller at midlene regjeringen nå har lovet prosjektet er helt kritiske for at det skal kunne bli en realitet.

– Dette hadde vi ikke fått til uten de pengene. Det var dette som manglet, og nå har vi også fått et tydelig ja på at dette ønsker Norge å gjøre, sier han til VG.

Ifølge ham vil prosjektet være viktig for hele landet, ettersom det allerede er etablert et forskningsmiljø i forbindelse med arbeidet, som vil være viktig for det grønne skiftet.

– Dette handler om mye mer enn å investere i grønn byutvikling. Det har et perspektiv på mange tiår, og vi blir et pilotområdefor det grønne skiftet og hvordan byområder kan bidra til det, sier han.

Stortinget forhandler fortsatt

Selv om statsministeren allerede reiser rundt for å presentere deler av NTPen, er ikke forhandlingene avsluttet på Stortinget. Ifølge samferdselspolitisk talsmann i KrF, Hans Fredrik Grøvan, ligger det imidlertid an til enighet i løpet av forholdsvis kort tid.

– Vi har hatt en veldig god framdrift. Vi er ikke i mål med alle elementer ennå, men vi er godt i gang med de vanskelige tingene, sier han til VG.

Hva de vanskelige tingene er, vil ikke Grøvan utdype. For KrF er det viktig å få en god geografisk fordeling av prosjektporteføljen, noe som kan være krevende å få til.

– Det er enighet om de store linjene, men det gjenstår fortsatt detaljer. Jeg kan ikke si noen dato for når vi blir ferdig, men jeg vil tro at hele planen kan presenteres i løpet av en uke eller halvannen, sier Grøvan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder