Ny bok med soldat-intervjuer avdekker ekstrem maktbruk

EKSTREME OPPLEVELSER: Norske soldater forteller om maktbruk i Afghanistan i ny bok. Bildet viser en norsk CV90 stormpanservogn i Mazar-e-Sharif. Foto: FORSVARET

- Vi tok livet av mennesker som ikke var i stand til å forsvare seg

Norske Afghanistan-soldater reagerer på hvordan de nærmest dro ut på drapsraid i Nord-Afghanistan. I en ny bok forteller de om voldsom norsk maktbruk.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over syv år gammel

«Vi tok livet av mennesker som ikke var i stand til å forsvare seg. De visste ikke at vi var der. Det føltes urettferdig og moralsk feil».

Det sier oberstløytnant Rune Wenneberg i boken «På våre vegne. Soldatberetninger fra Afghanistan», som kommer ut på Aschehoug forlag i dag.

Forfatteren, KrF-politiker Malin Stensønes, sier til VG at hun har ønsket å fortelle om krigen i Afghanistan, sett fra soldatenes side.

- De forteller om ekstreme opplevelser som veldig få har kjent til. Beretningene sier noe om den store avstanden det er mellom den politiske retorikken, og hvordan soldatene som har deltatt i operasjonene har opplevd det, sier Stensønes til VG.

Savner sivil oppfølging

Hun sier at soldatene har gjort det de er pålagt å gjøre, og det er det de forteller om i boken.

FORFATTER: Malin Stensønes


- Men mange av dem stiller spørsmål ved effekten av det de har vært med på. De løser sine oppdrag, men det har ikke nødvendigvis utviklet Afghanistan videre. Soldatene sier at de ofte savner oppfølgingen på humanitær og sivil side, sier forfatteren.

«Det virker som om enkelte operasjoner handler om å reise ut i områder hvor man vet man blir skutt på, skyte tilbake, drepe noen opprørere og så trekke seg ut.»

Det forteller soldaten «Tor» i boken. Han tilhører etterretningsbataljonen i Hæren, er 35 år og har tre perioder i Afghanistan.

Han viser til at ISAF-styrken i Afghanistan, som de norske soldatene var en del av, har verdens beste kjøretøy og verdens beste utrustning, mens de afghanske opprørerne har en AK 47 - et gammelt russisk automatgevær - og kanskje tre ukers opplæring.

«Vi får oss av og til et dask på haka, og så svarer vi tilbake med å knuse den som dasker med slegge», sier soldaten i boken.Oberstløytnant Rune Wenneberg fra Telemark bataljon ble landskjent over natten gjennom mannebladet «Alfa» som mannen bak krigerkulturen i Forsvaret.

Mange fra Telemark bataljon

3500 av de 8000 norske soldatene som har tjenestegjort i Afghanistan gjennom det 10 år lange norske innsatsen, kommer fra Telemark bataljon.

Wenneberg forteller hvordan hans styrke oppdaget en gruppe bevæpnede opprørere som sto i utkanten av en landsby, åpenbart klare til kamp. De norske soldatene var 3,5 kilometer unna. Men to skudd fra den norske CV90-kjøretøyet «eliminerte» raskt opprørene:

«Det åpenbare dilemmaet for oss var om vi skulle ta dem ut med én gang eller vente til de hadde fått lagt ut et bakhold for oss lenger fram» sier Rune Wenneberg til forfatteren.

«Vi valgte altså å ta dem ut. Vi hadde åpenbart lov til det, og det var taktisk lurt. På mange måter er dette skoleeksemplet på hvordan vi ønsker å slåss: uten fare for oss selv og slik at vi utnytter våre sterke sider og en situasjon der motstanderens kapasitet er irrelevant.»

I 2010 uttalte soldatene I Telemark bataljon til magasinet Alfa at «Å krige er bedre enn sex». Uttalelsene vakte sterke reaksjoner i Forsvarets toppledelse, men soldatene og offiserene ble ikke straffet.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTTALER SEG I BOKEN: oberstløyntnant Rune Wenneberg er en av de norske Afghanistan-soldatene som snakker om voldsom, norsk maktbruk i den nye boken. bildet er fra da Wenneberg gjestet «Skavlan». Foto: Jan Johannessen / VG


Spørsmål om granskning

Samtidig innrømmer Wenneberg at han tok beslutningen om å drepe disse opprørerne, men at det var ekkelt.

- Regjeringen avviser at Norge har vært i krig i Afghanistan, men er det behov for gransking av operasjonen når disse historiene nå blir kjent?

- Soldatene bruker naturlig begrepet krig, og de fastholder at de har vært innenfor krigens folkerett. Men det kan være grunn til å gjennomgå erfaringene fra Afghanistan i den hensikt å trekke ut lærdom til neste gang vi må bruke militærmakt, sier Malin Stensønes.

Forsvarsministeren vil ikke kommentere

Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) vil foreløpig ikke kommentere innholdet i boken. Hun vil være tilstede under lanseringen i morgen og vil gi kommentarer i etterkant, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble, i Forsvarsdepartementet.

Heller ikke forsvarssjefen ønsker å kommentere boken før den kommer ut, men Forsvarets pressetalsmann, Major Christian Øverli, sier følgende:

- I Afghanistan løser norske soldater risikofylte oppdrag på vegne av ISAF som kan kreve anvendelse av makt. Det er viktig at våre soldater reflekterer over etiske dilemmaer og maktbruk knyttet til de operasjonene de har deltatt i.

- Norske soldater er blant de best utrustede i verden, dette gir de fordeler på slagmarken, men det er også nødvendig for å gi de økt sikkerhet. Så er det viktig at dette utstyret blir brukt innenfor rammene av krigens folkerett og de engasjementsreglene som gjelder for den enkelte operasjon. Erfaringen er at norske soldater er svært disiplinerte knyttet til dette. Ut over dette er det vanskelig å kommentere enkeltepisoder gjengitt i ei bok som ennå ikke har kommet ut.

Les også

 1. Afghanistan-majorer kalles inn på teppet

  (VG Nett) Kompanisjef Kristian Simonsen og hans forgjenger Rune Wenneberg må forklare seg for forsvarstopper etter…
 2. - Alfa-soldatene blir ikke straffet

  (VG Nett) Verken offiserene eller soldatene fra Telemark bataljon vil bli straffet for uttalelsene som de siste dagene…
 3. Kompanisjef lei seg for Afghanistan-uttalelser

  Kompanisjef Kristian Simonsen refser uttalelsene soldatene i hans avdeling har kommet med: «Å krige er bedre enn sex».
 4. Afghanere i Norge rystet av soldatsaken

  (VG Nett) Når norske soldater sammenlikner drap i Afghanistan med sex, gjør de det umulig for vanlige afghanere i gata…
 5. General fjernet dødninghoder med spray

  Ett år etter at Forsvaret la ned totalforbud mot dødninghoder, måtte generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold selv…
 6. Soldater sparket for dårlige holdninger

  (VG Nett) Flere soldater i Telemark bataljon har mistet jobben på grunn av dårlige holdninger.
 7. Faremo: - Jeg vil ikke jakte på syndebukker

  (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo avviser at hun har gått til angrep på soldatene i Afghanistan.
 8. Soldatenes sjef til VG Nett: - Bekymret for holdningene

  OSLO/RENA (VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon sier han har behov for å gjøre noe med holdningene i avdelingen han…
 9. Erna Solberg om soldatsjokket: - Vi må ikke bli hysteriske

  (VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg mener forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er naive når de slår…

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Krig
 3. Afghanistan

Flere artikler

 1. KrF vil ha Afghanistan-kommisjon

 2. Jeg tørket tårer da vi hedret våre soldater

 3. Norske soldater i sivil jaktet talibanere

 4. Se spesialstyrkenes egne Afghanistan-bilder

 5. Vil ha norsk krigsfange-lov

Fra andre aviser

 1. Norske soldater provoserte frem strid med Taliban

  Aftenposten
 2. Bataljon med nesten 228 år lang historie

  Aftenposten
 3. Slik opplevde de selv innsatsen i Afghanistan

  Aftenposten
 4. Så mye mer trener norske soldater med skarpladde våpen

  Aftenposten
 5. Solhjell: Angrepet på Afghanistan var en alvorlig feil

  Aftenposten
 6. Syv av ti norske offiserer skal bli underoffiserer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no