TRUFFET AV BØLGE: Det er denne riggen til selskapet COSL som er rammet av en ulykke i Nordsjøen i kveld. Foto: Tove Elin Berg. Foto: ,

Mann (53) døde da en bølge traff rigg i Nordsjøen

Bølgen knuste flere vinduer i lugarene

74 evakuert

Statoil: – Utrolig trist

Skal granskes

Det var en 53 år gammel mann som mistet livet etter at plattformen COSL Innovator ble truffet av en voldsom bølge onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Statoil fikk melding om ulykken på riggen COSL Innovator klokken 17 onsdag ettermiddag. En brottsjø traff riggen som førte til at en mann i 50-årene omkom, og to menn ble skadet.

– Det er utrolig trist, sa presseansvarlig i Statoil, Morten Eek, til VG onsdag kveld.

Aker Solutions melder på sine hjemmesider at 53-åringen som omkom var en av deres ansatte. Overfor BT sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani at mannen var bosatt i Oslo. Han var ansatt i subsea-virksomheten til selskapet på Ågotnes. Selskapet hadde ytterligere seks ansatte ombord på riggen.

– Dette er en dypt tragisk ulykke, og våre tanker går til de pårørende, sier Per Harald Kongelf, leder for Aker Solutions i Norge.

Utskrevet fra sykehuset

De skadede ble fløyet til land ved hjelp av et Sea King-helikopter fra hovedredningssentralen og et av Statoils redningshelikoptre. De ble fløyet til henholdsvis Bergen og Florø. Tidlig torsdag morgen opplyser Haukeland sykehus at en 36 år gammel mann er lettere skadet etter det som betegnes som en fallulykke.

Administrerende direktør i COSL, Jørgen Arnesen, opplyser til VG at begge de to mennene er blitt utskrevet fra sykehuset torsdag formiddag.

Statoil og COSL mobiliserte onsdag sine beredskapsorganisasjoner.

Voldsomt uvær på Vestlandet: – Direkte farlig å gå ut

Knuste vinduer

Morten Eek i Statoil sier til VG at det onsdag var svært dårlig vær i området.

– Det var veldig tøft vær der ute med vind i orkanstyrke, og en bølgehøyde på mellom tolv og 15 meter. Det er ingen tvil om at det har vært dramatisk for de som var der ute, sier han til VG torsdag morgen.

En brottsjø rammet boligmodulen på riggen, som gjorde at den ble skadet. En mann i femtiårene omkom, og to personer ble skadet.

– Det er ikke så mye vi kan fortelle enda, men en kraftig brottsjø slo innover veggen og knuste en del vinduer i noen lugarer. I forbindelse med det kom det vann inn i noen lugarer, sier administrerende direktør i COSL, Jørgen Arnesen.

Hverken Statoil eller COSL ønsker å si noe om hvor de tre personene befant seg da bølgen traff riggen.

NRK har snakket med kaptein Henning Bruvik som var øverstkommanderende under den dramatiske hendelsen onsdag. Han forteller at bølgen slo inn seks lugarventiler på nedre dekk og elleve lugarventiler på midtre dekk. Lugarene ligger mellom 20 og 25 meter over vann.

– Dermen kom det en god del vann inn i tillegg til at vinden og regnet sto rett inn etterpå, forteller han.

Evakuering

Onsdag kveld ble det satt i gang evakuering av riggen, og ved midnatt onsdag var 74 personer evakuert med helikopter. Redningshelikoptrene kunne ikke lande på riggen på grunn av vinden, og de evakuerte ble løftet opp med vinsj én etter én. Statoil har bistått COSL med å evakuere riggen ned mot sikkerhetsbemanning. Rundt 60 mennesker ønsket å forbli om bord på riggen, som nå er på vei mot land og er ventet inn til Fedje i Hordaland i dag. Deretter vil den seiles videre til Ågotnes ved Sotra, opplyser Arnesen.

Riggen COSL Innovator arbeider for Statoil ved Troll-feltet i Nordsjøen, vest for Bergen. Stormen i området førte til at en brottsjø traff riggen, samt vanninntrenging på selve riggen.

Eek sier at riggen ikke drev med boring da ulykken inntraff.

– Fordi det var så dårlig vær, var riggen koblet fra brønnen. Det betyr at brønnen er trygg.

Cosl Innovator er under Singapore-flagg og ble bygget i 2011. Den er 104 meter lang og 65 meter bred.

Marine Traffic meldte at det onsdag kveld var ni grader ved ulykkesstedet og at vinden var på 45 knop.

Starter gransking

Petroleumstilsynet (Ptil), som er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet, etablerte onsdag beredskapssentralen på grunn av ulykken.

– Vi er i tett kontakt med Statoil og vurderer fortløpende hva som blir gjort og hvordan situasjonen blir håndtert. Så varsler vi videre til myndighetene, forklarer Eileen Brundtland, pressekontakt i Ptil.

I en pressemelding opplyser tilsynet at det har besluttet å granske den alvorlige hendelsen på Troll-feltet. Dødsulykken er den første i petroleumsvirksomheten siden 2009.

Målet med granskingen er blant annet å klarlegge hendelsesforløpet, vurdere faktiske og potensielle konsekvenser og identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker, skriver Ptil.

Ptil fikk varsel om hendelsen klokken 17.25 med melding om at en brottsjø hadde slått inn i boligkvarteret og skadd tre personer.

NB: VG meldte først at ulykken skjedde på en Statoil-rigg, men det er ikke riktig. Statoil er operatør for feltet, mens COSL eier og drifter riggen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder