SKRIVER BOK: Qasim Ali fra Oslo kjenner det islamistiske miljøet godt, og jobber nå med en bok om norske Syria-farere og ideologien bak. Foto: Trond Solberg , VG

– Ikke livstegn fra Bastian Vasquez (25) siden januar

Skien-mannen skal ha vært med i propagandateamet til IS

Ifølge journalist Muhammed Qasim Ali opplevde venner av IS-medlem Bastian Vasquez i Norge at kontakten med ham plutselig ble brutt i januar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag skrev VG at det i offentlige kjennelser fra retten kommer frem at Norges mest profilerte IS-medlem, Bastian Alexis Vasquez (25), kan være død.

Det er hans advokat John Christian Elden som har formidlet opplysninger han har til retten om at Vasquez «skal være avgått ved døden.»

Vet du noe om saken? Send epost til journalisten her.

Terrorvideo

Bastian Alexis Vasquez (25) fra Skien dro til Syria høsten 2012, etter å ha vært et aktivt medlem av ekstremistgruppen Profetens Ummah i Oslo.

Etter ankomst til Syria høsten 2012 sluttet han seg etter hvert til terrorgruppen Islamsk stat (IS).

Sommeren 2014 publiserte deres propagandaapparat en video der Vasquez viser fram en rekke fanger i grenseområdene mellom Syria og Irak – før bygningen de holdes i blir sprengt i luften, mens Vasquez smiler og gir Allah ære.

Etter dette ble norsk-chileneren terrorsiktet etter straffelovens paragraf 147 a.

Hele historien: Den etniske norske IS-kvinnen

PROPAGANDA: Bastian Alexis Vasquez (25) hadde hovedrollen i en IS-video sluppet i fjor sommer som viste drap på krigsfanger. PST siktet ham i etterkant for terrorhandlingen. Foto: Foto: SKJERMDUMP ,

Opplysninger og Vasquez

Muhammed Qasim Ali jobber med bok om norske Syria-farere for Aschehoug forlag, noe som har vært omtalt i Aftenposten tidligere, og har dekket temaet som journalist for ABC Nyheter.

I 2010 var han med å arrangere en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturer hvor flere tusen møtte opp, og har i årene som har gått har han sett hvordan det norske islamistmiljøet har utviklet seg.

Gjennom sin kontakt med miljøet og arbeid med boken har han blant annet kommet over opplysninger om Vasquez.

– Personer som har stått Bastian nært, både i Syria og Norge, har hevdet at han har vært død i flere måneder nå, men det har vært mangel på dokumentasjon. En han hadde tett kontakt med i Norge har ikke hørt fra han siden midten av januar, i følge kilder jeg har hatt kontakt med, sier Ali.

Kontakten brutt

Han forteller at han har sett chattelogger som viser at personen hadde hyppig og daglig kontakt med med Vasquez.

– Denne kontakten tok en brå slutt andre uken i januar. Det var etter dette spekulasjonene om hans død startet, sier Ali.

Ifølge Ali ble det i midten av april spredt et dødsbudskap av ledende skikkelser internt i det norske islamistmiljøet.

VG får også opplyst fra andre kilder at det skal ha vært helt stille fra Vasquez så godt som gjennom hele 2015.

Les også: De tre klassevenninnene fra Oslo som dro til Syria

– Med i propagandateam

Flere scenarioer for hva som skal ha skjedd har blitt presentert innad i islamistmiljøet og disse har også nådd flere medier i Norge, men ingenting er bekreftet.

– Hvordan blir Vasquez sett på i islamistmiljøet?

– Han var ingen lederskikkelse i miljøet, verken her i Norge eller Syria. Han var en del av propagandateamet til IS og ingen leder der nede, slik det har vært skrevet tidligere, forteller kilder jeg har hatt kontakt med i både Syria og Norge.

Verken PST eller John Christian Elden, som i flere år har representert Vasquez, ønsker å kommentere opplysningene til Ali.

Drept i Syria: Thom Alexander (24) fra Halden sluttet seg til IS

– Lav oppslutning

Ali har fulgt med på ekstremistgruppen Profetens Ummah over tid, og engasjert seg i samfunnsdebatten rundt radikal islam. Han forteller også at han har holdt foredrag i flere norske kommuner om temaet.

– Profetens Ummah har vel tidenes laveste oppslutning i dag. Unge muslimer støtter ikke IS og dermed har ikke deres støttespillere noen særlig innflytelse på dem her i Norge heller, sier Ali, som tar et forbehold:

– Det vil alltid finnes sårbar og uviten ungdom som kan la seg bli påvirket og vervet, men det er snakk om veldig få. Jeg kan telle dem jeg vet om på en hånd.

Nusrafronten

Ali mener at støtten til Jabhat al-Nusra, Al-Qaidas fraksjon i Syria, kan få økt oppslutning ut i fra den kjennskapen han har til miljøet i Norge.

– Det kan se ut som at Nusrafronten nyter mer respekt og anerkjennelse med tanke på konflikten i Syria og Irak, sier Ali.

Les: Al-Qaida-krigere i Syria i intervju med VG

Han tror dette skyldes offentlige uenigheter mellom Al-Qaida og IS om teologi, samt at sistnevnte har forsøkt å få fotfeste i Afghanistan.

Internasjonale eksperter mener også at Nusrafronten og deres strategi om å vinne støtte i lokalbefolkningen i Syria er blitt undervurdert av verdenssamfunnet – i skyggen av brutaliteten til IS.

– Støtten til IS er på vei ned i hele Europa og spesielt i Norge, sier Ali.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder