ETTERFORSKES: En 55 år gammel hordalandsmann har vært i varetekt i sju måneder, siktet for overgrep mot barn. Her er Bergen tingrett. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Flere norske menn etterforskes for kjøp av direktesendte overgrep: 55-åring viste overgrepsfilmer til andre barn

I 2013 ble 55-åringen dømt for seksuelle overgrep mot barn. Nå er han på ny pågrepet for alvorlige seksuallovbrudd, deriblant kjøp av direktesendte overgrep av små barn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

55-åringen fra Hordaland er en av minst ti norske menn som nå er under etterforskning for å ha bestilt direktesendinger av seksuelle overgrep mot filippinske barn.

Den uføretrygdede mannen har siden i fjor sommer sittet varetektsfengslet, og det fremgår av fengslingskjennelsene at han har erkjent at han har betalt for å se på direktemisbruk av barn fra Filippinene.

Han innrømmer også at han har vist de bestilte overgrepene til andre barn han har kommet i kontakt med på andre nettsteder. Et av disse er Moviestarplanet, et onlinespill som har barn som brukergruppe.

55-åringen er siktet for blant annet menneskehandel, å ha utnyttet barn under 16 år til seksuelle formål, og for å ha opptrådt truende via internett for å få barn til å utføre seksuell omgang med hverandre eller seg selv.

– Han erkjenner ikke straffskyld for det som knytter seg til menneskehandel og for å ha opptrådt truende, forteller mannens forsvarer, Gisle Didriksen, til VG.

Didriksen ønsker ikke å gå inn på nærmere detaljer i saken da den fremdeles er under etterforskning.

Hadde 95.000 bilder

Den samme mannen ble i Bergen tingrett i 2013 dømt til ti måneders fengsel for å ha oppbevart 95.000 bilder og over 700 filmer av overgrepsmateriale mot barn, hvor noe av innholdet viste grove seksuelle overgrep der barn helt nede i 4-årsalderen ble misbrukt av voksne menn.

VG-spesial om nedlasterne: – Jeg knuste datamaskinen min i natt

Mannen skal også blant annet ha utgitt seg for å være en 13 år gammel gutt, og via webkamera ha onanert foran en ung jente.

Tingretten dømte han den gang til ti måneders fengsel, hvor fem av disse ble utsatt med betingelse om at mannen ikke begikk lovbrudd de neste to årene. Mannen fikk strafferabatt fordi han tilsto alle forholdene og fordi etterforskningen tok lang tid.

Mange ofre, ventet å øke

Politiet gikk derimot til ny ransakelse hos mannen i fjor sommer, to og et halvt år etter at dommen i Bergen ble avsagt. Der beslagla de på ny et omfattende bilde- og filmmateriale av samme type, deriblant bilder og videoer av barn på Filippinene.

Kripos om nettovergriperne: – Èn person kan forgripe seg på hundrevis

Bergen og Oslo tingrett har i flere av fengslingskjennelsene til mannen lagt vekt på at saken har et betydelig omfang og alvor, og det er minst 22 barn som har blitt eller skal avhøres til nå.

Det er Kripos som etterforsker saken mot mannen, men de vil ikke gå nærmere inn på hvor mange fornærmede som er identifisert i saken per dags dato. Antallet er ventet å øke etter hvert som bildematerialet blir gjennomgått og barna blir identifisert.

Les også: Barnehusene trenger mer kompetanse

– Etterforskningen er inne i en fase hvor vi blant annet gjennomgår beslag og arbeider med å identifisere fornærmede. Det er tidkrevende arbeid. Vi kommer ikke til å gå i detalj om etterforskningen på nåværende tidspunkt, forteller kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til VG.

Kripos har bedt filippinsk politi om bistand i etterforskningen av nordmannen, og avventer nå tilbakemelding på dette.

Planla reise til Filippinene

55-åringen vil etter all sannsynlighet bli sittende i varetekt inntil rettsaken mot ham holdes, fordi retten legger til grunn at det ikke bare er stor fare for at han vil begå ytterligere seksuelle overgrep, men at han også vil ødelegge bevis og påvirke vitner og fornærmede i saken.

Barnepsykolog om nettovergrep: En situasjon der man lever i angsthelvete

I sosiale medier fortalte mannen kort tid før pågripelsen at han hadde planer om å reise til Filippinene, men han ble satt i arresten før reisen ble realisert. Han gikk også, etter at han var klar over at han var i politiets søkelys på ny, til innkjøp av en pc hvor han blant annet søkte på «how to delete your snapshot account».

– Retten viser til at siktede er dømt for tilsvarende forhold. Når han nå er siktet for et tilsvarende forhold viser det at han ikke i tilstrekkelig grad klarer å styre sin seksualdrift rettet mot barn, skriver Bergen tingrett i en av kjennelsene.

Les også

 1. Krever nærmere 7,2 mill i erstatning fra musikklærer: Bistandsadvokat om ofrene: – Mange har fått store skader

  GJØVIK TINGRETT (VG) Selvmordstanker, spiseproblemer, angst og skyldfølelse.
 2. Vil dømme overgrepstiltalt musikklærer til 13 års forvaring

  GJØVIK TINGRETT (VG) Statsadvokat Jo Christian Jordet ber om at den 50 år gamle musikklæreren blir dømt til 13 års…
 3. Politiet om nettovergrep: – Vi avdekker bare toppen av isfjellet

  Overgrep over nett er i ferd med å bli et så massivt problem…
 4. Politiet: Ungdommer presses for nakenbilder på nett

  Først blir de lurt til å gi fra seg relativt uskyldige nakenbilder. Deretter blir de truet til langt verre handlinger.
 5. Politiet om voldtektssaken mot tre tenåringsgutter: Jentene ville ikke si fra om voldtekter - redde for horestempel

  At de voldtektssiktede guttene viste frem bilder og video av overgrepene var godt kjent i ungdomsmiljøet, men ingen…
 6. Redd Barna: – Ingen steder på internett er helt trygt for barn

  Ingen tjenester er trygge, men noen kan være mer risikable for barn og unge enn andre.
 7. Kripos om nettovergriperne: - Én person kan forgripe seg på hundrevis

  Internett legger til rette for at overgripere kan nå ut til flere hundre ofre. Kripos mener vi bare har sett begynnelsen.
 8. Slår alarm: Økende antall voldtekter etter Tinder-møter

  Flere voldtektsmottak VG har snakket med sier at de i økende grad får inn kvinner som er utsatt for overgrep av menn de…
 9. 4 av 10 kvinner soner med menn: Flere opplever seksuell trakassering i fengselet

  DRAMMEN/OSLO (VG) Fire av ti kvinner som soner i norske fengsler soner sammen med menn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder