OVERVÅKET ULOVLIG: PST, som ledes av Marie Benedicte Bjørnland, skal ifølge EOS-utvalget ha overvåket 120 personer ulovlig i fjor. Foto: NTB SCANPIX

OVERVÅKET ULOVLIG: PST, som ledes av Marie Benedicte Bjørnland, skal ifølge EOS-utvalget ha overvåket 120 personer ulovlig i fjor. Foto: NTB SCANPIX

Lagret ulovlig informasjon om 120 personer

(VG Nett) Da EOS-utvalget gikk gjennom systemene til PST, fant de ut at PST har lagret informasjon om 120 personer ulovlig.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en omfattende rapport som ble publisert torsdag.

«Utvalgets kontroll har resultert i at opplysninger om rundt 120 personer har blitt slettet i PSTs arbeidsregister i 2012», skriver utvalget i sin årsapport som ble lagt frem torsdag.

Det såkalte EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan og skal kontrollere de hemmelige tjeneste i Norge.

Lagret telefonliste med 100 navn

Blant annet fant de ut PST hadde registrert hele telefonlisten til en person. På listen sto navn, telefonnummer og relasjon til eieren av telefonlisten, på rundt 100 personer.

- For noen av personene var det i tillegg lagt til annen informasjon som fødselsnummer og folkeregistrert adresse. På spørsmål fra utvalget konkluderte PST med at det ikke var foretatt noen individuell vurdering før registrering i Smart, og at det dermed var behandlet opplysninger i strid med PST-instruksen §§13 og 14, skriver utvalget.

Lå i arkivene i 72 år

Reglene sier at PST må gå gjennom det såkalte arbeidsregisteret sitt hvert femte år og se om det er nødvendig å lagre opplysninger om dem som er registrert der.

Men ifølge rapporten har noen personer vært lagret i hele 72 år uten at noen har vurdert om opplysningene om dem burde slettes fra PSTs registre.

PST: - Krevende balanse

- PST foretar et betydelig antall registreringer hvert år. Enkelte feil blant disse registreringene blir funnet og slettet gjennom vår internkontroll og enkelte blir påpekt av EOS-utvalget og deretter slettet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland gjennom PSTs pressekontakt, til VG.

Hun sier de vil ta rapporten til etterretning.

- Forventningene samfunnet har til PST er høye. Etter Gjørv-kommisjonen har PST blitt utfordret på å vise mer pågangsmot, bli mer fremoverlente og offensive for å oppdage nye trusler. For å kunne gjøre det, må vi tøye våre fullmakter til det ytterste. Balansen mellom samfunnssikkerhet og personvern er hårfin og meget krevende, sier hun.

VG-journalister overvåket

I rapporten kommer det også blant annet frem at to VG-journalister ble ulovlig overvåket av en av Forsvarets hemmelige tjenester, Etterretningsbataljonen.

- Dette er totalt uakseptabelt. Nå må vi få alle kort på bordet. Vi må få svar på hvem som tok beslutningen om denne kartleggingen. Dersom kritisk journalistikk skal føre til ulovlig kartlegging, så har vi et stort demokratisk problem, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kaller kartleggingen uakseptabel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder