ANSATTE I AVHØR: Etterforskningen av bergenspolitiet vil bli omfattende og ta flere måneder, opplyser Spesialenheten for politisaker. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Narkovarselet: – Etterforskningen vil bli omfattende

Spesialenheten for politisaker regner med å bruke flere måneder på etterforskningen av narkovarselet i Bergen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er i gang med etterforskningen og har startet avhør. Avhørene vil fortsette etter nyttår, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten Øst-Norge til VG.

VG Spesial: Narkovarselet

12. november kunne VG fortelle at en høyt betrodd polititjenestemann i Vest politidistrikt hadde slått alarm om manglende etterforskning av grove narkotikasaker. Spesialenheten bestemte seg samme dag for å iverksette etterforskning.

– Omfattende sak

– Dette vil bli en omfattende sak med et større antall avhør. Hvor mange er det for tidlig å si noe om, sier Øyen.

Etterforskningslederen vil ikke si hvem som skal avhøres, eller i hvilken rekkefølge personer skal avhøres.

Professorer: – Politiet bryter loven

– Vi er nå inne i en periode med innhenting av dokumentasjon, fra politidistriktet og Politidirektoratet. Det jeg kan si er at det vil være naturlig å avhøre mange med ulike roller og funksjoner i politidistriktet.

GRANSKER: Liv Øyen er etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker. Foto: Nils Bjåland VG

Varslet om ukultur

I det 52 sider lange varselet som ble levert politimester Kaare Songstad i april i år, tar den høyt betrodde tjenestemann i bergenspolitiet et knallhardt oppgjør med det han oppfatter som en ukultur i Vest politidistrikt:

Politiet har i flere år hatt en stående føring om å unnlate å gripe inn mot grov narkotikakriminalitet, hevder varsleren.

Politiet: – Vi var fullstendig overarbeidet

Nå skal Spesialenheten vurdere om det er begått straffbare handlinger.

– Tema for etterforskningen er hvorvidt politiet har unnlatt å gripe inn ved konkret kunnskap om pågående grov narkotikakriminalitet, sier Øyen.

GRANSKES: Visepolitimester Olav Valland er sannsynligvis blant lederne i Vest politidistrikt som må forklare seg for Spesialenheten for politisaker. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Sjekker om det er gitt direktiver

– Dersom slike hendelser har funnet sted, vil det blant annet være behov for å klargjøre hvilke direktiver som konkret er gitt, hvem som står bak direktivene og hvilke vurderinger som ligger bak disse, har Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus tidligere uttalt i en pressemelding.

Øyen sier at det er uklart når saken kan være ferdig etterforsket.

– Det vil ta flere måneder. Saken er prioritert, men vil ta tid fordi saken er omfattende. Når etterforskningen er avsluttet skal det skrives en innstilling til Spesialenhetens leder, som skal ta stilling til saken.

Ifølge Øyen foretas de fleste avhørene i Bergen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder