FENGSLET I THAILAND: Stein Dokset (52) er tiltalt for å ha drept sin samboer i Thailand i 2009, og for å ha gjemt liket i nær to og et halvt år. Foto:Harald Henden,VG

Minst 62 nordmenn fengslet i utlandet

En av fire er narkodømt

Se fullstendig oversikt nederst i saken

Ferske tall viser at norske myndigheter er kjent med 62 saker der norske statsborgere sitter fengslet i utlandet. Av dem er fem kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En oversikt VG har fått fra Utenriksdepartementet (UD) viser at USA, i likhet med i fjor, er landet som har flest nordmenn bak murene.

Syv nordmenn soner fengselsstraff på amerikansk jord, én med en strafferamme på hele 80 år. Denne nordmannen ble i juli 2008 dømt til fengsel for seksuelt overgrep mot sin egen datter.

Totalt kjenner UD til 62 tilfeller av norske statsborgere som er fengslet i utlandet. Det er to saker mer enn i fjor. Av disse er kun fem kvinner, som alle er dømt i narkotika-saker.

Én dømt for terror, to dødsdømt

To personer er ifølge UDs liste dødsdømt. Etter det VG kjenner til er det snakk om Joshua French, som er fengslet i Den demokratiske republikken Kongo, og Shahid Azim som er fengslet for barnedrap i Pakistan..

15 personer er dømt for nakotikalovbrudd, syv personer sitter fengslet for drap, mens én mann er fengslet for terrorisme i Etiopia. I det siste tilfellet er dommen foreløpig ikke avsagt.

Dette gjelder for flere av de fengslede nordmennene. I andre tilfeller er ikke dommen kjent.

På listen står også John Kristoffer Larsgard, som sitter i Navajo County Jaili i den amerikanske delstaten Arizona, og Stein Dokset, som er tiltalt for å ha drept sin samboer i Thailand.

Listen til UD inneholder kun personer norske myndigheter har kjennskap til. Det er selv opp til norske statsborgere å melde fra til myndighetene, så det kan forekomme mørketall.

Saken fortsetter under bildet.

FENGSLET I USA: Norske John Kristoffer Larsgard i Navajo County Jail 25. april 2013, dagen etter han ble dømt til 7,5 års fengsel for å ha forsøkt å kjøre over mennesker med sin leiebil i Winslow, Arizona. Foto:Thomas Nilsson,VG

– For høye forventlinger

Pressetalsperson Veslemøy Lothe Salvesen i UD forteller at mange fengslede nordmenn i utlandet og deres pårørende forventer at utenrikstjenesten skal sørge for bedre soningsforhold eller medisinsk oppfølging.

Dette ansvaret ligger imidlertid ikke hos dem, men hos fengselsmyndighetene i det aktuelle landet.

– Det er ofte svært store forventninger til hva utenrikstjenesten kan gi av konsulær bistand når norske borgere fengsles i utlandet. Ofte er det ikke samsvar mellom disse forventningene og hva vi faktisk har mulighet til å gjøre, sier hun til VG.

Salvesen understreker at det er viktig å huske på at det alltid er det aktuelle stedets lover og regler som gjelder når norske borgere fengsles i utlandet.

– Det er ikke mulig for norsk utenrikstjeneste å blande seg inn i en straffesak i utlandet, forklarer hun.

Utenrikstjenestens rolle er å minne myndighetene på deres ansvar for den fengsledes sikkerhet og helse. De har også muligheten til å påpeke at fangers grunnleggende menneskerettigheter må respekteres.

Utenriksdepartementets oversikt over nordmenn som er fengslet i utlandet per januar 2015

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder