INNVANDRERBAKGRUNN: 85 prosent av dem som er dømt for vold mot barn i Oslo de siste tre årene er fra Afrika eller Asia. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Nesten alle som dømmes for familievold har innvandrerbakgrunn

Blant de 89 som er dømt for vold mot barn i Oslo tingrett de siste tre årene, har 82 innvandrerbakgrunn, viser en gjennomgang Aftenposten har foretatt.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Voldsutøverne har bakgrunn fra 33 ulike land, 85 prosent er fra Afrika eller Asia, skriver Aftenposten , som har gått gjennom familievold-dommene i Oslo de siste tre årene.

Førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Geir Aas, har tatt doktorgraden på politiet og familievold. Nå arbeider han på oppdrag fra Justisdepartementet med å evaluere familievoldsparagrafen i straffeloven. Ifølge ham er det tre hovedspor som kan være med på å forklare overhyppigheten:

I kollektivistiske kulturer gis det større legitimitet til maktbruk overfor kvinner og barn for å disiplinere dem. Familievold er dessuten mer vanlig i den ressursfattige delen av befolkningen. I tillegg er innvandrerbefolkningen yngre enn totalbefolkningen, og familievold er mer utbredt i yngre aldersgrupper.

Sylo Taraku, nylig avtroppet generalsekretær i organisasjonen LIM – Likestilling, integrering, mangfold – mener det helt klart er en større aksept i minoritetsmiljøer for å slå barn.

– Mens det i norsk kontekst reageres sterkt mot dette, er holdningene i noen innvandrermiljøer at slik avstraffelse gir resultater. Hvis noen advarer mot det, er det mer av typen «ikke gjør det, du kan havne i fengsel» eller «barnevernet kan ta barna dine». Ikke fordi man frykter konsekvensene for barna, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder