INNVANDRERBAKGRUNN: 85 prosent av dem som er dømt for vold mot barn i Oslo de siste tre årene er fra Afrika eller Asia. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Nesten alle som dømmes for familievold har innvandrerbakgrunn

Blant de 89 som er dømt for vold mot barn i Oslo tingrett de siste tre årene, har 82 innvandrerbakgrunn, viser en gjennomgang Aftenposten har foretatt.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Voldsutøverne har bakgrunn fra 33 ulike land, 85 prosent er fra Afrika eller Asia, skriver Aftenposten , som har gått gjennom familievold-dommene i Oslo de siste tre årene.

Førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Geir Aas, har tatt doktorgraden på politiet og familievold. Nå arbeider han på oppdrag fra Justisdepartementet med å evaluere familievoldsparagrafen i straffeloven. Ifølge ham er det tre hovedspor som kan være med på å forklare overhyppigheten:

I kollektivistiske kulturer gis det større legitimitet til maktbruk overfor kvinner og barn for å disiplinere dem. Familievold er dessuten mer vanlig i den ressursfattige delen av befolkningen. I tillegg er innvandrerbefolkningen yngre enn totalbefolkningen, og familievold er mer utbredt i yngre aldersgrupper.

Sylo Taraku, nylig avtroppet generalsekretær i organisasjonen LIM – Likestilling, integrering, mangfold – mener det helt klart er en større aksept i minoritetsmiljøer for å slå barn.

– Mens det i norsk kontekst reageres sterkt mot dette, er holdningene i noen innvandrermiljøer at slik avstraffelse gir resultater. Hvis noen advarer mot det, er det mer av typen «ikke gjør det, du kan havne i fengsel» eller «barnevernet kan ta barna dine». Ikke fordi man frykter konsekvensene for barna, sier han.

Mer om

  1. Innvandring
  2. Barnevernet
  3. Likestilling

Flere artikler

  1. Baby med livstruende skader – foreldre siktet for familievold

  2. Inga Marte Thorkildsen: Regjeringen har nedprioritert tiltak for å bekjempe partnervold

  3. Mange barn møter ikke til skolestart

  4. Slik forebygger politiet partnerdrap

  5. Babyvold-saken: Moren sier det var far som skadet den lille jenta

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder