UTGIS I DANMARK: Thomas Knarviks bok vil ikke bli gitt ut av forslaget SpreDet i Norge. Kunstneren sier at målet med boken er å få karikaturdebatten over i en ny fase. Foto: Privat ,

Norsk forlag destruerer religionskritisk bok

Thomas Knarvik: Islam skal ikke ha hegemoni på vår frykt

Vebjørn Selbekk: Skjønner at forlaget dropper boka

Den norske kunstneren Thomas Knarvik må til Danmark for å få gitt ut boken «InHisName» med religionskritiske karikaturer. Det norske forlaget har trukket seg og skal nå ødelegge hele det ferdig trykte opplaget av boken.

  • Sofie Braseth
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– «InHisName» av Thomas Knarvik vil likevel ikke bli ferdigstilt, prosjektet tilbakeføres til forfatteren, skriver forlaget SpreDet på sine nettsider.

Til VG sier kunstneren at han har avfunnet seg med at bøkene som allerede er trykt opp vil bli destruert, og at han nå ser fremover. Ifølge Knarvik startet samarbeidet med SpreDet for fem-seks måneder siden. Forlaget skal ha tatt hånd om alle utgifter rundt bokutgivelsen.

Til sammen 2500 eksemplarer av boken skal ødelegges.

Knarvik forteller at han nå har inngått et samarbeid med den danske forfatteren og forleggeren Kåre Bluitgen om å utgi «InHisName» på Bluitgens forlag Tøkk.

– Frykt stanset utgivelsen

– Hva er bakgrunnen for at «InHisName» ikke vil bli ferdigstilt i samarbeid med SpreDet?

– Det var frykt for at det skulle kunne skje noe. At det skulle kunne bli voldshandlinger. Generell frykt.

– Har du eller forlaget mottatt noen konkrete trusler?

– Det har ikke vært noen trusler. Boken har ikke kommet ut. Det har ikke vært noen reklame heller, sier Knarvik.

Forlegger Håvard Mossige i SpreDet forlag sier til VG at han gjerne kan stå på barrikadene, men at han må tro hundre prosent på et prosjekt hvis han skal ofre livet for det.

– Det gjør jeg ikke her. Mest av alt synes jeg ikke at boken var god nok. Den skulle vært jobbet mye mer med.

Fikk trykkeri-avslag

Kunstneren selv understreker at han har et helt upolitisk forhold til prosjektet, og sier at han gikk i tenkeboksen da SpreDet stanset utgivelsen, men at han ikke har vært i tvil om at budskapet skulle ut.


– Spesielt islam skal ikke ha noen hegemoni på vår frykt. Da kommer jeg til å tegne til krampa tar meg.

Før samarbeidet med danske Bluitgen kom i stand forsøkte Knarvik selv å få trykket boken på et trykkeri i Litauen, men de trakk seg også.

– Jeg fikk avslag fra trykkeriet, med beskjed om at det var for grovt. Men i København tok de meg i mot med åpne armer, sier Knarvik.

Knarvik har tegnet i sympati med Charlie Hebdo og i beundring for deres respektløse stil.

– Men det viktigste for meg er å vise og latterliggjøre hvordan religiøs autoritet er et instrument for å begå de mest vanvittige overgrep på mennesker, sier Knarvik, som også viser til en annen Charlie som et av sine forbilder:

– Jeg prøver å gjøre det som Chaplin gjorde i «Diktatoren», å banalisere den absolutte autoritet, sier han til den danske avisen Information.

Veidekke eller grillbriketter

På spørsmål om Knarvik frykter noe rundt bokutgivelsen blir han stille en stund.

– Nei. Jeg har sittet inne i mitt rom og tenkt at satiretegneres kår har blitt innskrenket, som en sum av Charlie Hebdo og Lars Vilks. Jeg synes debatten har falt litt. Jeg har ikke sittet og planlagt at «nå skal jeg lage karikatur». Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gi ut noen ting, tanken hadde ikke slått meg før en agent så noen tegninger på bloggen min. En uke etterpå hadde jeg et forlag. Derfra har det vært en prosess, sier kunstneren, som er utdannet på Oslo Kunstakademi og i Firenze.

– Vet du hvordan bøkene skal destrueres?

– Nei. Da jeg fikk beskjeden ringte jeg en kompis, og han sa at bøker vanligvis brennes. Men jeg har også fått vite at de kan bli brukt i veidekke, og at de er eminente grillbriketter. Da blir det i hvert fall brukt. Da varmer det noen, sier Knarvik.

Fikk drapstrusler

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen sier til VG at det gikk kaldt nedover ryggen hans da han hørte at Knarviks bøker skulle destrueres.

– Det må være det første islamistiske bokbålet vi har i Norge noensinne. Det er denne ideologien og frykten som spres som gjør at et forlag nå ikke tør å gi ut dette her. Å destruere bøker som allerede er trykket opp er et av de mest alvorlige bevisene på selvsensuren som brer seg, sier Selbekk.

I 2006 var han sjefredaktør i avisen Magazinet, som valgte å trykke Jyllands-Postens katurtegninger av profeten Muhammed. I august i år ble Selbekk tildelt Fritt Ords honnørpris for sitt prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten.

Les VGs leder om honnørprisen her.

Sjefredaktøren sier at avgjørelsen om å trykke Muhammed-tegningene har kostet ham veldig mye.

– Jeg sluttet å telle drapstrusler da jeg kom til 50. Vi måtte gå i dekning som familie. Det var et voldsomt press med livvakter og politibeskyttelse, og politisk press.

Les VG-sak fra 2006: Stoltenberg mener Selbekk har bidratt til ambassade-angrep

FIKK DRAPSTRUSLER: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk fikk drapstrusler da han i 2006 valgte å publisere Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i avisen Magazinet. Han synes det er rystende at Thomas Knarviks religionskritiske bøker skal destrueres. Foto: Krister Sørbø , VG

Forstår forlaget

Selbekk har stor forståelse for at forlaget SpreDet ikke ønsker å gi ut Knarviks religionskritiske bok.

– Etter angrepet mot Charlie Hebdo i januar vet man at dette ikke er tomme trusler. De mener alvor. De har tenkt å hevne profeten sin, og vil bruke vold og terror for å gjøre det, sier Dagen-redaktøren, og viser til terrorangrepet mot det satiriske franske magasinet, der ti mennesker ble drept.

Les mer: Charlie Hebdos «Luz» slutter å tegne Muhammed

– Det er en urimelighet at det har gått så langt i vårt frie demokrati at en forlagssjef må se seg nødt til å brenne bøkene sine. Det er veldig viktig at den typen utgivelser kan komme ut. Så får heller samfunnet ta de kostnadene som følger med å måtte beskytte de menneskene som bruker den rettigheten. Nå ser vi hva det koster. Vi har fått et bokbål, sier Selbekk.

Politisk redaktør Hanne Skartveit kommenterer: Den karikerte debatten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder