UENIG: Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, er sterkt imot Høyre-toppenes forslag om fjerning av barnetrygd til fordel for gratis barnehage og SFO. Arkivfoto: TERJE PEDERSEN/SCANPIX

UENIG: Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, er sterkt imot Høyre-toppenes forslag om fjerning av barnetrygd til fordel for gratis barnehage og SFO. Arkivfoto: TERJE PEDERSEN/SCANPIX Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

KrF reagerer kraftig på forslaget om å skrote barnetrygden: – Statlig styring av barns liv

Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, mener Høyre-toppenes forslag om å bruke barnetrygden til gratis barnehage og SFO viser manglende tillit til norske familier.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Å fjerne barnetrygden er et svært radikalt grep. Barnetrygden har vært bærebjelken i norske familier og et sterkt politisk virkemiddel fra staten som sier at vi ønsker flere barn i Norge. Det Høyre fremmer er en statlig styring av barns liv, og en snikinnføring av obligatorisk barnehage, sier nestleder i KrF, Dagrun Eriksen til VG.

Utspillet kommer etter at Høyre-representantene Kristin Vinje (53) og Kristin Ørmen Johnsen (63) mandag gikk ut i VG med forslag om å bytte ut barnetrygden med gratis barnehage og SFO.

– Alle får like rettigheter

Barnetrygdpengene som blir igjen når SFO og barnehagen er blitt gratis, vil de bruke til en behovsprøvd restbarnetrygd for de med lavest familieinntekt.

– Mitt hovedargument for å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO, er å bruke pengene mer målrettet på tidlig innsats. Å tilby det gratis kan føre til at alle får like muligheter. Mange begynner på skolen uten å kunne norsk, uttalte Kristin Vinje.

KLAR TIL KAMP: Kristin Ørmen Johnsen (til venstre) og Kristin Vinje vil ha Høyre med på å skrote barnetrygden til fordel for gratis SFO og barnehage. Foto: OLE MARTIN WOLD

Dette er nestlederen i KrF helt uenig i.

– Barnetrygden handler om det håndtrykket vi som samfunn ønsker å gi dem som blir foreldre. Om barnetrygden skal erstattes med gratis barnehage vil ikke den største omfordelingen skje i lys av inntekt, men i lys av hvert enkelt families ressurser.

Les også: Venstre er også uenig om barnetrygdens fremtid

– Ikke bærekraftig

Eriksen mener høyrerepresentantene glemmer at ikke alle barn er like.

– Noen barn trenger lengre tid før de kaster seg inn i et stort fellesskap som barnehage og SFO er. I Høyres forslag bestemmer staten at de skal gå i barnehage, uansett. Det er heller ikke sånn at foreldre automatisk får seg jobb selv om de får gratis barnehageplass. Og da står de plutselig uten både inntekt og barnetrygd.

Les også: To prosent av barnetrygden går til utlandet

Eriksen peker også på at om barnetrygden forsvinner til fordel for barnehage, forflyttes de økonomiske problemene til barna blir tenåringer.

– Det er ikke billig å ha tenåringer i hus. Jeg er mye mer bekymret for forskjellene i familiens økonomi når barna kommer i den sårbare tenåringsfasen enn når barna er små, sier hun.

Vil gjøre barnetrygden skattbar

Høyre-representantene foreslår å bruke en del av pengene som i dag går til barnetrygd på tiltak for familiene med dårligst økonomi?

– Ja, men hvilke tiltak da? Er det via NAV? Det er vanskelig å se for seg hvordan dette skal fungere når de ikke har kommet med noen konkrete forslag på hvordan dette skal skje, sier nestlederen.

– De argumenterer med at barnetrygden har blitt gammeldags?

– I tilfellet er det fullt mulig å gjøre nye grep uten å ta bort barnetrygden. KrF har kommet med forslag om at barnetrygden består, men legges som skattbar inntekt og legge de økte statlige inntekten på toppen av barnetrygden. Da vil de som tjener minst sitte igjen med mest, og barnetrygden vil fungere som den skal: Som en universell sikringsordning til alle barnefamilier.

– Gjennom forslaget fra Høyre skal staten styre barndommen fra start til slutt. Jeg opplever forslaget som en manglende tillit til norske familier, sier Eriksen.

UENIGE: Bystyrerepresentantene Jenny Clemet von Tetzschner (til høyre) og Mathilde Tybring-Gjedde mener forslaget fra eget parti ikke er målrettet politikk for de aller svakeste. Foto: PRIVAT

– Staten kan ikke være alt for alle

Også bystyrerepresentantene Jenny Clemet von Tetzschner og Mathilde Tybring-Gjedde (H) reagerer sterkt på forslaget fra eget parti.

– Staten kan ikke være alt for alle. Vi ønsker at de som har behov for det kan få gratis barnehage. Men med forslaget fremmet av Høyre-representanter i dag betyr det at man også skal gi gratis barnehage til dem som ikke trenger det, og det er vi sterkt imot, sier Clemet von Tetzschner, og legger til:

– Det er viktig å huske at «gratis» betyr skattefinansiert.

– Dagens velferdsstat er ikke bærekraftig, og vi vet allerede nå at vi må jobbe mer i fremtiden for å opprettholde dagens velferd. Da er ikke tiden inne for å innføre flere skattefinansierte velferdsordninger for alle, sier Tybring-Gjedde.

– Får ekstra barnetrygd

Unge Høyre-medlemmene peker på at regjeringen allerede har innført gratis kjernetid i barnehagen for fattige familier.

– I tillegg får enslige forsørgere ekstra barnetrygd. Forslaget fra Høyres programkomité innebærer derfor at man tar barnetrygden fra en alenemor med lav inntekt. At hun får gratis barnehage er ikke noe nytt, det får hun allerede i dag. Dette er ikke målrettet politikk for de aller svakeste, mener Tybring-Gjedde.

– Ikke ment som en obligatorisk ordning

Høyrerepresentant Kristin Vinje sier til VG at meningen med forslaget ikke er å gjøre barnehage til en statsstyrt og obligatorisk aktivitet.

– Målet vårt med forslaget er på fjerne økonomiske hindre, slik at alle barn i Norge kan gå i barnehagen. Foreldre kan selv velge om barna deres skal gå i barnehagen, men i vårt forslag får de ikke økonomisk kompensasjon for ikke å benytte seg av tilbudet, sier hun.

Vinje understreker at man i dag gir barnetrygd også til foreldre som ikke trenger det, og mange setter beløpet på sparekonto.

– Ved å bruke den behovsprøvde restbarnetrygden for de med lavest familieinntekt vil vi støtte de som har ekstra behov, også når barna blir tenåringer. Nøyaktig hvordan denne ordningen skal fungere må vi komme tilbake til, men det skal vi finne en god løsning på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder