Krisemøte hos statsministeren om budsjettforhandlingene

SLITER: Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg har ennå ikke klart å finne flertall for sitt statsbudsjett for 2016. Foto: Helge Mikalsen , VG

Raseri i KrF etter nytt bistandskutt

Et nytt bistandskutt fra regjeringen på 1,1 milliarder kroner i 2015, har gjort vanskelige budsjettforhandlinger med KrF og Venstre enda vanskeligere.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi er i dag blitt kjent med at regjeringen har kuttet 1,1 milliarder kroner i til verdens fattigste, i nysalderingen av årets statsbudsjett. Denne informasjonen satte full fyr på vårt gruppemøte, da det ble kjent, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Dette er penger som regjeringen nå omdisponerer for å dekke inn en voksende regning også nå i 2015, for å dekke økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen.

Men for KrF er dette en krigserklæring, og kan gjøre stemningen for å inngå en budsjettavtale med regjeringen enda vanskeligere.

På toppen av det forrige kuttet

Kuttet kommer på toppen av bistandskuttet som regjeringen har foreslått for 2016, hvor 4,2 milliarder kroner omdisponeres fra bistandsbudsjettet til å dekke kostnadene for flyktninger som har kommet, eller vil komme, til Norge det neste året.

Hareide bekrefter overfor VG at reaksjonen i hans stortingsgruppe ikke gjør det enklere å løse flokene i 2016-budsjettet.

– Det blir egne forhandlinger om dette bistandskuttet i nysalderingen senere, varsler KrF-lederen.

Krisemøte fredag ettermiddag

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) satt fredag ettermiddag i krisemøte med partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) om statsbudsjettet for 2016.

En uke på overtid har regjeringspartiene ennå ikke klart å samle et avklart flertall bak statsbudsjettet i Stortinget.

– Det er ekstremt vanskelig, sier Trine Skei Grande til NTB fredag ettermiddag, etter møtet med partilederne i regjeringen.

– Vi har levert en rekke forslag til hvordan vi kan gjennomføre et grønt skifte og få ned klimagassutslippene, det dreier seg ikke bare om diesel og bensin, sier en oppgitt Venstre-leder.

– Vi har spilt inn en ny, og det vi mener er en konstruktiv skisse til regjeringspartiene fra Venstre og KrF, og venter en tilbakemeldingen i løpet av kvelden, natten eller morgenen, sier Knut Arild Hareide til VG.

Kan bryte sammen

Kilder i samarbeidspartiene snakker nå om muligheten for at forhandlingene bryter helt sammen mellom de såkalte samarbeidspartiene.

Les også: Dette får folk flest i skattelette

KrF og Venstre mener at regjeringspartiene har vært uvillige til å komme den i møte på vesentlige punkter, og i tilstrekkelig grad til at de kan støtte budsjettopplegget fra regjeringen.

Savner klimaprofilen

Venstre klager over at statsbudsjettet har en altfor dårlig klimaprofil til at de kan stille seg bak det, og at de ikke har fått gjenomslag for grønne skatteøkninger.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen har tidligere varslet i VG at partiet vil skru opp dieselavgiften.

I KrF er det stor bekymring over at regjeringen ikke er villig til å fylle opp bistandsbudsjettet igjen, etter at Solberg og Jensen foreslo å bruke milliard-summer fra bistandsbudsjettet for å betale for flyktningkrisen.

– Fattigdomsbekjempelse er alltid viktig for KrF, men det handler også om behovet for en bedre klimaprofil, og om distriktspolitikken, sier Knut Arild Hareide til VG fredag ettermiddag.

Les mer: Slik vil regjeringen betale for flyktningene

KrF og Venstre hadde begge lange gruppemøter på Stortinget fredag formiddag for å diskutere veien videre.

KrF holdt et nytt informasjonsmøte for sin stortingsgruppe etter møtet med Solberg og Jensen, og holder gruppen i beredskap gjennom helgen.

Snakker om brudd

Ifølge kilder som VG har snakket med, var muligheten for brudd i forhandlingene luftet på begge partienes gruppemøter.

Fristen for Høyre, Frp, Venstre og KrF til å bli enige om statsbudsjettet, gikk egentlig ut mandag ettermiddag. Denne fredagen skulle Finanskomiteen være klar med sin endelige innstilling hvor alle partienes forslag til statsbudsjett var sortert.

Knapt noen ble overrasket da forhandingene passerte den første fristen. Men nå, en arbeidsuke på overtid haster det virkelig med en avklaring i forhold til Stortingets fremdriftsplan i behandlingen av budsjettet.

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Venstre (V)

Flere artikler

  1. Fortsatt budsjettfloke for Erna - blir ikke enige med Krf og Venstre

  2. Budsjettforhandlingene: Har flyttet på seks mrd. kroner

  3. Erna og Siv inviterte til hemmelig budsjettmøte - kom med nytt tilbud

  4. Krisemøter om budsjettet: Solberg og Jensen inn i forhandlingene

  5. Kveldens krisemøte om budsjettet er i gang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder