Vil vurdere å trekke seg fra samarbeidet med regjeringen

KLARE KRAV: Knut Arild Hareide lar justisminister Anders Anundsen overleve, enn så lenge. Men KrF forventer i å bli hørt i kravet om at asylbarna får sine saker vurdert på nytt. Foto:Therese Alice Sanne,VG

KrF stiller ultimatum om asylbarna

KrFs ønske om at asylbarn sendt ut i fjor høst får sine saker vurdert på nytt, er stilt som et ultimatum til regjeringen.

Artikkelen er over fem år gammel

KrF innstilte fredag på «sterk kritikk», men ikke på mistillit mot justisminister Anders Anundsen i saken om asylbarna. Men samtidig kommer det et krystallklart krav fra KrF:

– For at vi skal ha tillit til justisminister Anders Anundsen forventer vi at han rydder opp i de feilene han har beklaget, og at lengeværende asylbarn sendt ut i fjor høst får sine saker vurdert på nytt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Intervjuet:Anders Anundsen: – Jeg har ansvaret

Hareide bekrefter at han sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande har vært i samtaler med regjeringen om saken. Og de samtalene er tatt mellom partilederne.

– Jeg har vært ekstremt tydelig, og jeg er helt sikker på at Venstre er enige med oss, og at Erna og Siv har oppfattet kravet fra oss. Hvis vi ikke blir hørt så må jeg ta de politiske konsekvensene av det, sier Hareide.

– Jeg gir meg selv ekstremt stor fallhøyde ved å komme med dette kravet så tydelig, fortsetter han.

Kan drepe samarbeidet

Hareide vil ikke spekulere i hvordan partiet vil reagere dersom det ikke får gjennomslag, men VG er kjent med at kravet er blitt formulert som et absolutt ultimatum.

Dersom det ikke åpnes for en ny behandling av flertallet av asylbarna-sakene fra i fjor, så vil KrF enten trekke seg fra hele regjeringssamarbeidet, eller kreve at Anundsen byttes ut som statsråd.

Les også:Frp om å hente hjem asylbarna: – Som å kjøre en kniv i ryggen på oss

Hareide vil ikke gå like langt som SV, som har foreslått i Stortinget at alle de 80 lengeværende asylbarna som ble sendt ut i fjor får sine saker vurdert på nytt.

– Jeg er veldig glad for SV sitt forslag, men vi mener at høringen viste at politiet hadde oppfattet styringssignalene fram til engangsløsningen i sommer. Derfor setter vi datoen til dem som ble sendt ut etter 1. juli.

– Vi mener de aller fleste sakene der det kan ha blitt begått feil kom på høsten, da justisministeren presset på for å nå måltallene for uttransporteringer, sier Hareide.

Enighet med Venstre

Venstres Abid Q. Raja sier til VG at de vil ta sin beslutning vedrørende mistillit på mandag, men VG er kjent med at de er enige med KrF.

Aps Jette Christensen gikk ut og advarte de to sentrumspartiene mot å skjerme Anundsen mot å få retursaken vurdert. Men Hareide avviser at de har gjort det.

– Vi har holdt de to sakene trengt atskilt, og har ikke diskutert kontrollsaken i samtalene om å få asylbarnas saker vurdert på nytt. Vi vet heller ikke om regjeringen godtar vårt krav, så det er ikke slik at vi skal få dette som takk fordi vi ikke innstilte på mistillit, sier Hareide.

KrF-lederen mener høringen mot Anundsen har hatt to sider. Den ene har handlet om konstitusjonelle forhold, der KrF altså ikke ville gå like langt som de rødgrønne. Men høringen har også belyst hvorvidt samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen, der man ble enige om å senke tempoet i uttransporteringer, ble fulgt.

Det er her KrF-lederen mener det ble begått feil. Først i desember i fjor, over ett år etter samarbeidsavtalen, ble man enige om den nye forskriften, som KrF nå vil gi tilbakevirkende kraft.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder