POSE-KAMP? Frps Per Sandberg og Venstreleder Trine Skei Grande nekter å ta ansvaret/æren for poseavgiften. Nå er det usikkert hvem som skal betale. Foto:Heiko Junge,NTB SCANPIX

Bransjen: Ingen miljøeffekt, tatt ut av det blå!: Full forvirring om poseavgiften

Bransjen som skal kreve inn den nye poseavgiften gruer seg til folk må dra kortet på nytt for å betale 2,50 for en ekstra pose.

  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er full forvirring om hvordan Norges nyvinning poseavgift skal utformes.

Hvilke poser skal ha avgift? Hvem skal betale avgiften? Hva skjer med de minste posene?

Per Sandberg: Trine lyver!

Ifølge statsbudsjettet Siv Jensen la frem i oktober ville 2,6 millioner nordmenn som tjener under 400 000 få gjennomsnittlig maks 1000 kroner i skattelette. Forhandlingene ga noen endringer, men fortsatt er det lite penger i skattelette til andre enn de med formue.

Samtidig skal det nå årlig samles inn en milliard avgiftskroner fra bæreposer, selv om samarbeidspartiene krangler om hvem det er sitt ansvar. Fordelt på Norges 2,3 millioner husholdninger blir det en ekstra poseavgift på rundt 430 kroner pr familie.

Det innebærer at nordmenn uten formue må se at betydelige deler av skatteletten forsvinner i plastposeavgift.

Ingen miljøeffekt

Men nå begynner også fortvilelsen å bre seg i poseselge-bransjen. Virke, som organiserer store deler av norsk handelsnæring, er skeptisk til poseavgiften.

– Vi kan ikke se at dette har noen som helst miljøeffekt, det er en ny avgift som ikke er utredet, tatt helt ut av det blå, og det virker veldig vanskelig å avgrense avgiften, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Høye Sviland i Virke.

Siv Jensen: Vil ikke bli kalt «Tante Pose»

Delvis ut fra VGs spørsmål lister han opp en rekke trøbbel-områder når hans bransje skal kreve inn den nyskapende avgiften:

** Skal små poser, som f.eks. apotekposer til plaster, ha samme avgift som store Ikea-poser? Trolig ja.

** Hvem skal betale poseavgiften i de bransjene som i dag i stor har gratis poser, som for eksempel klesbransjen? Vet ikke.

** Skal plastposer i rull ha avgift? Neppe, fordi det kun skal gjelde «i forbindelse med handel».

** Kan butikkene fortsette å gi ut en gratis pose hvis man feilberegner antallet man trenger til helgehandelen? Nei, den servicen blir det trolig vanskelig å fortsette med, sier Virke-direktøren. Dermed må kunden frem med kortet igjen, og dermed skape mer kø i kassen.

– Dette blir en stor utfordring for bransjen, og vi får håpe kundene bærer over med oss her, sier Sviland.

Ikke søppelproblem

Selv om samarbeidspartiene har ført opp poseavgiften som Miljøavgift under overskriften «Grønt skatteskift», er det få som ser noe miljøeffekt. Miljødirektoratet konkluderte allerede i 2008 med at plastposene var et lite miljøproblem. Nå frykter renovasjonsetaten i Oslo for konsekvensene dersom folk slutter med plastposer.

– Renovasjonsetaten i Oslo er posebasert, med grønne poser for matavfall, blå poser for plast, og vanlige poser for restavfall. Plastposer er det beste å bruke for et godt system for avfallshåndtering, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Bergersen i REN.

Hun advarer sterkt mot å kaste søppel rett i søppelkassene, og sier at posene ikke er et avfallsproblem.

OMSTRIDT POSE: I fjor ga Høyre-leder Erna Solberg en pose med godteri til samarbedispartiene. Nå krangler de om avgiften på denne type poser. FOTO: Heiko Junge/NTB scanpix,

– Misbruket av plastposer er minimalt, de brukes til avfallshåndtering, og en del resirkuleres også som plastavfall, sier Bergersen.

Poseavgiftspartiet Venstre ville søndag kveld ikke utdype hvordan de mener avgiften skal utføres, men viser til Finansdepartementet.

Finansdepartementet på sin side kunne heller ikke gi noe svar på hvordan poseavgiftsproblemene skal avgrenses, men viser til at de har tiden frem til 15. mars for å finne en løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder