FORTVILET: Familien Kastrioti i Skien har fått avslag på asylsøknaden og skal sendes til Albania. At Alkeo (8) (midten) har hjernesvulst var ikke nok til at familien fikk opphold. Foto:Kyrre Lien,VG

Familien til kreftsyke Alkeo (8) saksøker staten

Kastes ut av Norge - innlagt på sykehuset

Advokaten til Alkeo (8) og familien mener Utlendingsnemndas begrunnelse for å kaste ut gutten ikke er god nok.

Lars Thorvaldsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag fikk advokat Bjørn Erik Serkland beskjed om at Utlendingsnemnda (UNE) ikke vil omgjøre sitt vedtak om å kaste albanske Alkeo Kastrioti (8) og familien ut av Norge.

8-åringen har hjernesvulst som ifølge hans norske leger kan være livstruende. Opprinnelig var vedtaket fra nemnda at Alkeo måtte forlate Norge innen 16. juli, altså i morgen. Nå er imidlertid utreisefristen utsatt til 16 august.

Familiens advokat sier til VG at de vil gå til sak mot staten for å få kjent UNEs vedtak ugyldig.

– Min klient er innnstilt på å prøve denne saken for domstolen. Vi vil ta ut stevning i Oslo Tingrett for å prøve UNEs vedtak. Jeg regner med at dette skjer i august, sier Serkland.

Innlagt etter kontroll

Fungerende direktør ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl, forteller at 8-åringen nå er innlagt på sykehuset.

– Pasienten ble innlagt i går. Han var på en kontroll hos en av våre barneleger og utifra funnene mente legen at han skulle legges inn. Det er startet utredning og det kan være aktuelt å sende ham videre til spesialist i Oslo etter det er gjort en samlet vurdering, sier Urdahl.

– Pasienten er stabil og under kontroll. Her er det snakk om å lage en behandlingsplan for pasienten uavhengig av hvilket land han befinner seg i, legger han til.

Overlege Gro Kjersti Storhaug ved Sykehuset i Telemark har fulgt Alkeo tett siden han og familien kom til Norge. Hun har fortalt til VG at svulsten vokser langsomt. Det kan påvirke sirkulasjonen av hjernevæske og medføre økt trykk i hjernen. Potensielt kan det være livstruende, ifølge overlegen.

KRONISK SYK: Alkeo Kastrioti har hjernesvulst, men det liker han ikke å tenke på. – Jeg gråter når jeg tenker på det, sier han. Foto:Kyrre Lien,VG

Albania-forsker ved Universitetet i Oslo Cecilie Endresen mener situasjonen i helsevesenet i Albania er katastrofal.

– Dårlig begrunnelse

Flere har reagert på UNEs vedtak om å kaste ut Alkeo. Leder for Barnelegeforeningen Jan Petter Odden mener det er inhumant og uetisk å sende gutten ut av landet.

Jusprofessor Mads Andenæs mener at Utlendingsnemnda ikke tar tilstrekkelig hensyn til barnets beste. Han kaller derfor at begrunnelsen fra UNE er dårlig. Det er advokat Serkland enig i.

– Saken er dårlig begrunnet om man skal ta hensyn til barns beste, slik høyesterett har sagt at skal gjøres, sier Serkland.

På grunn av at familien ikke har rett på fri rettshjelp, jobber han med saken uten å ta seg betalt.

– Jeg synes denne saken er såpass spesiell at man må yte litt ekstra. Det er hjerteskjærende at de vil sende ut et sykt barn, sier advokaten.

Uenighet i nemnda

UNE kom fram til at innvandringsregulerende hensyn må gå foran de sterke menneskelige hensynene i saken– og også trumfe hensynet til barnets beste.

Fungerende seksjonssjef i UNE, Silje Dalsbotten Aass, har tidligere uttalt til VG at saken var krevende for nemnda.

– Saken har vært krevende, og nemnda har sett momentene på begge sider av saken. Flertallet kom likevel til at innvandringsregulerende hensyn måtte veie tyngst, sa Aass til VG.

Mindretallet i saken mente familien burde ha fått opphold, og at hensynet til Alkeo burde være utslagsgivende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder