LEDER: Siri Rustad, stedlig leder for Utlendingsdirektoratet (UDI) ved ankomstsenteret i Finnmark, har de siste månedene hatt ansvar for asylintervju og saksbehandling ved Vestleiren. Foto: Harald Henden , VG

UDI: Storskog-flyktningene får asylintervjuer

KIRKENES (VG) Fra neste uke vil flyktningene som kom over russergrensen få asylsøknaden sin behandlet, sier Siri Rustad i Utlendingsdirektoratet.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

Flere hundre asylsøkere vil i ukene fremover bli kjørt eller flydd inn fra akuttmottak i hele Finnmark til Vestleiren, ankomstsenteret utenfor Kirkenes. Akuttovernattingsplasser legges ned i stor skala over hele landet, og i Vestleiren beredes nå grunnen for et transittmottak for opphold på tre til seks måneder. Her skal det gjennomføres asylintervjuer av dem som krysset Storskog-grensen i stor skala.

Med over 30.000 flyktninger til Norge i fjor, er køen til å få prøvd saken sin lang.

Les også: FN mener Norge bryter menneskerettighetene

– Det er cirka 15.000 intervjuer som skal gjøres totalt sett i landet, forklarer Siri Rustad, stedlig leder for Utlendingsdirektoratet (UDI) i Vestleiren.

Kan bli realitetsbehandlet

Av de rundt 5500 asylsøkerne som krysset grensen ved Storskog i høst, er det om lag 4800 som ikke er returnerbare etter avtalen mellom Norge og Russland; de har ikke oppholdstillatelse, flerreisevisum eller dobbelt statsborgerskap i Russland. Norge mener disse er russernes ansvar ettersom de har fått reise gjennom landet på engangsvisum, men Russland ønsker altså ikke å ta imot denne gruppen.

Det store spørsmålet er hvor og hvordan disse sakene skal behandles.

UDI åpner nå for å høre deres historier. Det er sannsynlig at det blir snakk om en realitetsbehandling, etter det VG forstår.

INNE I VARMEN: En jente tittet tirsdag ut av vinduet fra familiebrakken i Vestleiren. Av de omkring 75 flyktningene, er ti barn. Foto: Harald Henden , VG

– De som sitter i Vestleiren nå har fått avslag på søknaden sin. Det er andre som skal intervjues. Det vil bli en individuell vurdering av hvilke søknader som eventuelt skal realitetsbehandles. Dette er fortsatt litt uklart, men de som kommer må asylintervjues, sier Rustad.

Avslaget består

– Statsminister Erna Solberg har langt på vei sagt at Norge vil behandle sakene dersom Russland nekter.

– Vi må jo saksbehandle alle uansett, uansett hvilke papirer de har. Nå har vi saksbehandlet en god del av dem som har opphold eller multivisum i Russland, men ikke alle. Alle de andre gjenstår også, sier Rustad.

Hun sier at UDI ikke vil gå gjennom søknadene til Storskog-flyktningene som allerede har fått avslag – i første om gang. Dette gjelder over majoriteten av de 75 flyktningene som befinner seg i Vestleiren.

– Det er bare effektueringen av returen til Russland som gjenstår. Nå er det en del utfordringer på diplomatisk nivå for at dette skal kunne gjennomføres. De må vente på en avklaring, sier Rustad.

Bakgrunn: 10 ting du må vite om asylkaoset

STENGT: Ingen selger varme retter, baguetter, vafler eller kaffe i ankomstmottaket. Men cateringen kommer tre ganger om dagen. Foto: Harald Henden , VG

Overrasket over synet i Vestleiren

Rustad har lang erfaring fra UDI som mottaksleder og nå som returkoordinator, og har jobbet i Pakistan for FNs høykommissær for flyktninger. Synet som møtte henne da mottaket åpnet i midten av november i fjor, da flyktningstrømmen over Storskog var massiv, satte «en liten støkk» i henne, sier hun.

– Å møte alle menneskene som gikk frem og tilbake på den store uteplassen i tussmørket klokken tolv i november, og å se det store innkvarteringsapparatet, ga et inntrykk som var ganske overraskende.

– «Overraskende» som i «er dette Norge»?

– Vel, vi har ikke opplevd noe slikt i Norge før. Situasjonen her var voldsom og overraskende på omgivelsene. Finnmark har ikke vært et ankomststed for flyktninger, på en grense som er blitt sett på som ganske overvåket, svarer Rustad.

Les også

 1. FNs høykommissær: Tre norske brudd på menneskerettighetene

  FNs Høykommissær for flyktninger er krystallklar: Norge kan ikke nekte å behandle asylsøknader fra Storskog-flyktningene.
 2. Syriske flyktninger på Storskog: – Vi aner ikke hva som foregår

  KIRKENES (VG) Syriske Ghada (31) og sønnen Roy (3) venter i Vestleiren i Norge.
 3. Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

  I dag møter Ahmed (36) fra Jemen i retten i Moskva. Der kan han bli utvist - en uke etter at han ble kastet ut av Norge.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Russland
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Syriske flyktninger på Storskog: – Vi aner ikke hva som foregår

 2. Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne får bli

 3. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

 4. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

 5. Listhaug snur - Storskog-flyktninger får behandlet søknadene i Norge

Fra andre aviser

 1. Kun 3 prosent av Storskog-asylsøkerne har fått bli

  Fædrelandsvennen
 2. Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne har fått bli

  Fædrelandsvennen
 3. 67 har fått opphold, flere tusen venter på svar

  Aftenposten
 4. Russland sender avviste asylsøkere i retur til Norge

  Aftenposten
 5. Derfor koker det igjen i Finnmarks-kulden

  Aftenposten
 6. Diplomatisk hastemøte om arktisk asylstrid

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder