REAGERER: Sebastian og Geir Kvarme fikk i fjor vite at de skulle slettes som foreldre for tvillingdøtrene i folkeregisteret. Døtrene er født av en surrogatmor i USA. Foto: Nils Bjåland/VG

Geir Kvarme og samboeren slettes som foreldre

Etter flere års kamp slettes Geir Kvarme og samboeren som foreldre for sine surrogatbarn.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Geir og Sebastian Kvarme har to døtre - som er født av en surrogatmor i USA. Denne måneden fikk de brevet som slår fast at de blir slettet som foreldre i folkeregisteret.

- Det er en belastning. Det er et vedtak om å oppløse oss som familie. Det oppleves som et overgrep, og som om byråkratene er sluppet løs på oss. Vi opplever dette som hevn fra norske myndigheter fordi vi satte oss til motverge, sier Geir Kvarme til VG.

I en kronikk i dagens VG ber han om en uforbeholden unnskyldning fra norske myndigheter.

BAKGRUNN: - Uforståelig at våre barn skal miste en forelder

Ifølge barneloven har et barn kun én far, og mor er kvinnen som har født barnet.

4. juli i fjor gikk skuespilleren ut i VG sammen med samboeren og fortalte om brevet de hadde fått fra Skattedirektoratet med beskjeden om at begge ikke kunne være foreldre til døtrene - til tross for at de ble folkeregistrert som det av norske myndigheter etter fødselen. Rettspapirer fra USA slår fast at begge er foreldrene til tvillingsøstrene som var født av surrogatmor.

- Ulovlig prosess

FAKSIMILE: VG 4.juli 2011

Rundt 10 familier har fått slettevedtaket fra Skattedirektoratet. Flere av dem blir representert av advokat Arild Humlen som mener slettingen kan være lovstridig. Ifølge Humlen er slettevedtaket som et enkeltvedtak etter forvaltningsloven å regne.

- Man kan ikke etter loven omgjøre et slikt vedtak når det hvis det er til skade til noen. Og det er det åpenbart her. Prosessen er ulovlig, sier Humlen til VG.

Humlen snakker for flere av familiene, og kaller myndighetenes håndtering for røff og unødvendig.

- Det er sensasjonelt oppsiktsvekkende å fatte et slettevedtak uten å vurdere barnas beste. Man sletter barnas forankring til Norge, sier Humlen.

Forslag om ny lov

I begynnelsen av desember fremmet regjeringen et forslag om en midlertidig lov som skal løse opp i floken.

- De fleste sakene lar seg løse etter dagens regelverk, men ikke alle. Før sommeren kom det en midlertidig forskrift som skal sikre farskap og nå er det lagt fram en midlertidig lov som skal sikre foreldreskap til den andre forelderen, sier statssekretær Ahmad Ghanizadeh i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. En gladnyhet for foreldre av surrogatbarn, men gleden ble ikke langvarig da brevet fra Skattedirektoratet som slettet dem som foreldre lå i postkassen.

- Partene gis nå en rommelig frist for å ta skritt for å få brakt det formelle rundt foreldreskapet i orden, slik at ingen barn står uten foresatte i norske registre, sier Anita Grini, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skattedirektoratet.

Geir Kvarme: De gir fullstendig blaffen i surrogatbarnas beste

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder