VIL GRANSKE: Politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt har på bakgrunn av VG Helgs reportasje sist lørdag besluttet å sette ned en egen etterforskningsgruppe. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Tysfjord-saken: Politiet etablerer egen etterforskningsgruppe

TROMSØ (VG) Politimester Tone Vangen forteller at det lokale lensmannskontoret ikke skal sitte alene med etterforskningen av Tysfjord-saken.

  • Thor Harald Henriksen
  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over tre år gammel

Politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt har som følge av VGs reportasje satt ned en egen etterforskningsgruppe. I en reportasje i VG Helg lørdag fortalte en rekke personer om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune og tausheten rundt temaet. Bare et fåtall av de påståtte overgrepene er anmeldt.

Kildene forteller også om tette bånd i Tysfjord-samfunnet. Overgrepene mot «Liv», som nå har saksøkt Tysfjord kommune, ble først avdekket etter at en ny lærer, uten bindinger til lokalsamfunnet, kom til bygda i 1993.

Bakgrunn: Tysfjord-saken

Vil se på gamle saker

– Dette er ikke noe det lokale lensmannskontoret vil sitte alene med. Det vil bli et felles ansvar for hele politidistriktet. Fra 1. juni overtok også Hamarøy lensmannskontor ansvaret for vestsiden av Tysfjord. Jeg tror ikke det er riktig å si at det er tette forbindelser. Den som er satt som etterforskningsansvarlig bor også langt unna, understreker Vangen overfor VG.

Gruppen skal blant annet gå igjennom gamle sedelighetssaker i Tysfjord.

– Det er veldig alvorlige straffbare forhold som beskrives i VG-reportasjen. Vi samler nå informasjon vi har og analyserer bildet. Det er naturlig at vi også ser på gamle saker. Ikke for å lese dem fra a til å, men for å skaffe oss en oversikt, sier Vangen til VG.

Politimester: Ta kontakt

Politimesteren oppfordrer alle som er, eller har vært, utsatt for seksuelle overgrep om å ta kontakt med politiet, direkte eller indirekte.

– De som har opplevd overgrep for lenge siden, kan også ta kontakt med oss, selv om saken er foreldet, sier han.

– Det er viktig for oss å ha en dialog med lokalsamfunnet, og at terskelen for å komme til politiet senkes. Å jobbe med tilliten mellom lokalsamfunnet og politiet vil være en viktig oppgave fremover, sier Vangen til VG.

FAKSIMILE: VG Helg lørdag 11. juni.

Vil at Kripos skal involveres

Leder for Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus, Gunn Hætta, vil at Kripos skal komme på banen.

– Kripos har den kompetansen som skal til for å håndtere denne typen problemstillinger, og de vet hvordan de skal snakke med folk. De er også eksterne, er ikke involvert og uten bindinger til Tysfjord-samfunnet, sier Gunn Hætta til VG.

SANKS-LEDER: Gunn Hætta ved Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus. Foto: Terje Mortensen VG

En Tysfjord-mann ble i forrige uke tiltalt for seksuelle overgrep mot en psykisk utviklingshemmet kvinne. VG får opplyst at også denne saken ble meldt inn i 2011 av en person som kommer utenfra, uten bindinger til lokalsamfunnet. Flere uavhengige kilder VG har snakket med forteller at de i en årrekke har hatt mistanker om at den psykisk utviklingshemmede kvinnen har vært misbrukt, uten at noen har grepet inn. I alt fem menn ble pågrepet og siktet i saken i 2011. Alle nekter straffskyld.

– Ingen med bindinger inn i samfunnet bør håndtere dette. Det er et for lite og for tett samfunn til det, og det er såpass alvorlige ting som kom frem i VGs artikler. Det er også naivt å tro at overgrepene har opphørt av seg selv, sier Hætta til VG.

Åtte av ti saker henlagt

Ifølge tall fra tidligere Midtre Hålogaland politidistrikt ble det opprettet 67 sedelighetssaker i Tysfjord i perioden 1997 til 2014 – fra voldtekts- til barnepornosaker. I disse sakene hadde 74 personer på et tidspunkt status som fornærmet. 33 hadde status som siktet, 36 som mistenkt.

55 av de 67 sakene ble henlagt, 41 av dem på grunn av bevisets stilling.

SANKS-lederen reagerer på henleggelsesprosenten, som er over 80 prosent.

– Man kan spørre seg om dette har noe å gjøre med at det gjaldt samer. I så fall har rettssystemet vårt en alvorlig svikt, sier Hætta.

Mer om

  1. Tysfjord-saken

Flere artikler

  1. Politiet: Fått inn nye anmeldelser og tips om overgrep i Tysfjord

  2. Mann tiltalt for seksuelle overgrep mot psykisk utviklingshemmet

  3. Tysfjord-overgrepene: «Samene sto selv frem og ville ha endring, og det har de jaggu lykkes med»

  4. Pluss content

    Tysfjord-saken: I 25 år bar Anders på sin hemmelighet

  5. Sametingspresident Aili Keskitalo om Tysfjord-saken: – Jeg er bekymret for dem som fortsatt bærer alene på sine historier

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder