SOLID INNTJENING: Brødreparet Kristian og Roger Adolfsen eier Hero As. Fjoråret ble svært lukrativt for Norges største driftsoperatør innen asylmottak. Foto: Frode Hansen VG

Håvet inn på flyktningkrisen: Asylgigant med doblet resultat

Asyltallene stuper - men aylmottaksselskapet Hero tjente godt på fjorårets flyktningkrise.

  • Geir Molnes

Artikkelen er over tre år gammel

Hero AS er Norges største driftsoperatør innen asylmottak. Under fjorårets flyktningkrise fikk selskapet en kraftig økonomisk oppsving.

Selskapet endte med et resultat før skatt på 60,5 millioner kroner i 2015. Det er mer enn dobbelt så mye som i 2014, da resultatet før skatt var på 27,3 millioner kroner. Selskapets inntekter økte fra 549 millioner til nær 872 millioner kroner i samme periode.

Det fremgår av Hero As årsregnskap for 2015. Det er brødreparet Kristian og Roger Adolfsen som eier selskapet.

Flyktningkrisen ble lønnsom

Tirsdag presenterte UDI nye tall som viser at det ikke har kommet like få asylsøkere til Norge siden 1997. Kun 1678 personer har søkt om asyl i Norge siden starten av året. Samtidig viser en oversikt fra VG at rundt 12.000 mottaksplasser nå står ledig.

Utviklingsdirektør Mette Grude forteller at Hero har hatt et særdeles hektisk år, som følge av de økte asylankomstene til Norge i fjor. I tillegg har selskapet tatt inn tjenesteområdene tolk og kompetanse i regnskapet for 2015, som bidrar til oppsvinget i resultat.

Les også: UDI avlyser transittmottak på Bolkesjø

– Vi har vært en viktig bidragsyter til at alle som har fått godkjent søknad om asyl har fått tak over hodet og økt trygghet i hverdagen, sier Grude til VG.

– Det er først og fremst fjorårets flyktningkrise som driver den økte omsetningen?

– Omsetningen øker med økt mengde driftsenheter, men økt mengde fremmedspråklige innbyggere øker også etterspørsel etter tolketjenester og undervisning. Hero Norge har i resultatet for 2015 også tjenesteområde tolk og kompetanse inne, sier Grude.

– Regner dere med å tjene mindre penger i år?

– Hero har lang erfaring innen bransjen og planlegger sine budsjett ut fra signaler og faktisk tilstrømning. Vi er opptatt av å ha en sunn økonomi som sikrer at vi kan ivareta våre forpliktelser i både oppgang og en eventuell nedgang i tilstrømning av asylsøkere, sier Grude.

Tror på fortsatt behov

– Frykter du for selskapets fremtid dersom denne trenden med svært få asylsøkere vedvarer?

– Hero vurderer det slik at det vil fortsatt være behov for mottaksplasser. Som sagt var fjoråret ekstraordinært og ekstremt på mange måter da behovet ble så stort sett opp imot tilgjengelige plasser. Vi forventer en mer normalisering av tallet på plasser fremover, sier utviklingsdirektøren.

Har du lest? 3 av 4 transittplasser står tomme

– Driftsresultatet var på 60,5 millioner før skatt. Viser dette at staten har betalt for mye for de tjenestene dere leverer?

– Staten lyser ut sine behov med kravspesifikasjoner på Doffin. Der ligger også den økonomiske øvre rammen som alle driftsoperatører må forholde seg til. Vi konkurrerer om tilslag på drift. Som nevnt ligger også to andre tjenesteområder inne i det samlede resultatet, sier Grude.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder