DAGEN DERPÅ: Husene lå hulter til bulter og delvis nedgravd i snø etter snøskredet i Longyearbyen på Svalbard. Huset til samboerne fra Årnes er merket med rødt. Bilen er også deres. FOTO: Geir Barstein, Svalbardposten Foto: ,

Mistet huset på Svalbard -
så vant de 200.000 kroner

Huset til Nora Maria og Olav Arild ble tatt av snøskredet

Nora Maria Grøndal (59) og Olav Arild Aulibråten (57) fra Årnes mistet huset i snøskredet på Svalbard. I går sprettet samboerne champagnen etter at de vant 100.000 kroner hver fra Nabolaget og Norsk Tipping.

Publisert:

– Det var veldig overraskende og spesielt oppmuntrende å få en gevinst på 100.000 kroner hver etter at vi mistet huset vårt i raset på Svalbard, sier Nora Maria Grøndal til VG.

Huset til samboerne fra Årnes lå ved foten av Sukkertoppen på Longyearbyen.

SKÅLTE I SJAMPIS: Det ble litt boblevann og tendenser til feiring da samboerne Nora Maria Grøndal (59) og Olav Arild Aulibråten (57) vant 200.000 kroner i Nabolaget 1. nyttårsdag. Nylig mistet de huset sitt i raset i Longyearbyen Foto: Thomas Frigård , Raumnes

Til sammen 10 hus ble tatt av det voldsomme snøskredet som rammet Svalbard lørdag 19. desember. Like mange personer ble sendt til sykehus. To personer omkom som følge av skredet.

– Vi var hjemme på Årnes når raset gikk, Noras søster var i huset, og ble flyttet flere meter nedover. Vi bruker huset mest som ferie- og fritidshus, forklarer Grøndal.

Det var lokalavisen Romerikes Blad som først omtalte historien om samboer-paret.

I gang med oppussing

Paret var i full gang med å pusse opp huset.

– Elektrikeren utførte arbeid i huset dagen før raset gikk, forteller Olav Arild Aulibråten til VG.

To biler som sto parkert like ved, gikk også med i det 5000 tonn tunge raset. Derav en Honda som er synlig på flere av bildene fra raset.

Les også: Slik ser skredet ut fra luften

– Huset ble kjøpt for to år siden etter at jeg og min familie har hatt en oppvekst i dette området på Svalbard. Vi hadde et nært forhold til dette spisshuset, en helt spesiell hustype. Vi vurderte å flytte dit og tilbringe pensjonisttilværelsen der, opplyser Grøndal.

Husene i nabolaget ble skjøvet på og kastet rundt omkring.

– Det tok noen timer før vi skjønte at også vårt hus hadde gått med i dette raset. Men når vi så bildene fra området, forsto vi at huset vårt hadde blitt flyttet flere meter nedover, erindrer hun.

Fikk ikke komme inn

Grøndal og Aurlibråten eide hus nr. 22 i vei nummer 230.

– Huset sto delvis på jernbjelker og var veldig solid bygget. Det var nok derfor husene også skled oppe i raset og at skadene ikke ble større enn de ble, tror Aurlibråten.

Han og samboeren dro til Longyearbyen et par dager etter raset.

– Men vi fikk ikke lov å komme inn i huset av sikkerhetsmessige årsaker. Alle vinduer og dører var spikret igjen. Vi fikk vite at halve kjøkkenet var borte blant annet, forteller Aurlibråten.

Drømmen ikke død

Drømmen om en alderdom på Svalbard er slett ikke lagt død, understreker han.

– Vi gir nok likevel ikke opp drømmen om å få være mer på Svalbard i årene fremover. Vi har planer allerede om å få tak i noe annet. Nå kommer pengene fra Nabolaget godt med i tillegg til forsikringsoppgjøret. Vi driver nemlig med oppussing her vi bor på Årnes også, sier Olav Arild Aulibråten.

– Da vi fikk vite at vi hadde vunnet gevinsten fra Norsk Tipping, tok vi frem en flaske champagne som vi rett og slett hadde glemt å åpne på nyttårsaften, sier Nora Maria Grøndal.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder