PROSEDYRE: Statsadvokatene Per Halsbog (til venstre) og Alf Martin Evensen startet med sine prosedyrer onsdag morgen. Foto: Fredrik Solstad VG

Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

BORGARTING (VG) Statsadvokaten mener at juryen må finne Henning Hotvedt (39) skyldig i drap.

 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

Statsadvokat Alf Martin Evensen presenterte syv hovedpunkter som han mener må overbevise juryen om at Hotvedt tok livet av Kristin Juel Johannessen 5. august 1999.

Rettsmedisinerne mener at det tok inntil to minutter før Kristin mistet bevisstheten, og ytterligere to minutter før hun døde. Det beviser at gjerningsmannen må ha visst at Kristin kom til dø da han opprettholdt kvelertaket, mener aktor.

– Fra åstedet vil jeg be dere ta med dere to ting: Bildene fra åstedet og forklaringene om Kristins venstre hånd. Hun ble funnet med fingrene bøyd innover, og de ble sikret medplast øyeblikkelig. Jeg vil også be dere huske at hennes badedrakt ble klippeteller skåret opp ved skrittet, sa Evensen.

I fjor fant man tiltaltes DNA i form av hudceller under neglene hennes. Hotvedt nekter en hver befatning med drapet, og mener at hudcellene må ha havnet der på en annen måte.

– Finnes det moe motiv for dette meningsløse drapet som skjedde på Mørk denne dagen? Dere trenger ikke å finne noe bevis for dette for å finne ham skyldig, men jeg har gjort meg mine tanker. Det har jeg gjort med utgangspunkt i Kristin Juel Johannessen oppskjærte badedrakt. Dere må komme tilbake i morgen og svare «ja» på spørsmålet om han er skyldig, avsluttet Evensen.

ULØST: Drapet på Kristin Juel Johannessen (12) har stått uløst siden 1999. Foto: Privat VG

Kristin-tiltaltes bror: – Politiet hadde bestemt seg på forhånd

I sin prosedyre kom Evensen inn på syv hovedmomenter som han mener samlet sett beviser Hotvedts skyld:

1. Psykisk tilstand

Statsadvokaten mener at det gjennom rettssaken er tegnet et bilde av en den gang 23 år gammel mann i psykisk ubalanse.

– Denne sommeren hadde han et kjæresteforhold som tok slutt, han hadde ikke lenger arbeid og han kom med en rekke merkelige utsagn, sa Evensen.

Han pekte også på det seksuelle overgrepet Hotvedt selv har innrømmet å ha utført mot ekskjæresten.

2. Teltturen dagen før

Statsadvokaten gikk videre til teltturen Hotvedt var på sammen med ekssamboeren og de to barna deres fra 2. til 4. august. Hun beskrev ham som truende og svært uvanlig i oppførselen.

– Han hadde på seg en gul t-skjorte og en hvit- og blåstripet shorts. I tillegg hadde han en beige bukse og en grå genser. Dessuten vet vi at han hadde med seg en foldekniv. Ekssamboeren har fortalt at han temmelig langt, rufsete hår og var relativt ubarbert, sa Evensen.

3. Lågendalsmannen

Det tredje punktet til aktor var observasjonen av den såkalte Lågendalsmannen, som fulgte etter en kvinne på sykkel i tidsrommet før drapet.

Evensen pekte på at vitnets beskrivelse av Lågendalsmannen passer godt med Henning Hotvedt, både når det gjelder hår og bekledning. Beige eller brun bukse og grå genser.

– Hun sa at det virket som han ikke hadde skjegg, og at han virket mellom 30 og 40 år gammel. På dette tidspunktet var han 23 år gammel og en video fra to dager senere viser skjegg. Men husk at ekssamboeren både sa at folk ofte trodde han var eldre enn i virkeligheten, og at han har svært kraftig skjeggveks, sa Evensen.

Han mener det er hevet over en hver tvil at det faktisk var Hotvedt som var den mystiske mopedisten.

– Hvor stor er sannsynligheten for at en mann med lik ryggsekk og like klær, med samme type moped, skal være idet samme området denne dagen? Og at vitnet plukker ut Hotvedt i enfotokonfrontasjon etterpå? Den sannsynligheten er liten, sa Evensen.

Aktor mener dette er viktig av flere grunner. Først og fremst fordi det plasserer Hotvedt i området der Kristin ble kvalt og på drapstidspunktet, stikk i strid med hans egen forklaring.

– Lågendalsmannen hadde til hensikt å begå et overgrep mot vitnet, men han blir forhindret eller redd. Det må dere merke dere.

4. Kurud-mannen

Som det fjerde punktet nevnte han observasjonen av den såkalte Kurud-mannen. Et vitne retten har hørt observerte mannen rett i nærheten av Kristin,og understreket at hun så uvanlig alvorlig ut.

– Hun beskrev mannen med lyst bustete hår og kraftig kroppsbygning, en rødlig bukse og hvit overdel, sannsynligvis t-skjorte. Vedkommende oppfører seg som Lågendalsmannen og ser ut som ham, sa Evensen.

5. Mopedsporet

Det femte punktet statsadvokaten nevnte var beskrivelsene av mopeden ved garasjen der Kristin ble drept.

– Det ble gjort i alt fire observasjoner av en crossmoped ved garasjen i tiden rundt drapet på Kristin. Det var i seg selv uvanlig at noen parkerte der, sa Evensen.

Han pekte også på det såkalte mopedprosjektet, der man undersøkte alle mopeder i område, før man til slutt satt igjen med en håndfull som passet vitnebeskrivelsen av Lågendalsmannen.

– Av disse hadde kun Hotvedt hadde vært i området, passet med beskrivelsen av Lågendalsmannen og hadde en ryggsekk som beskrevet. Jeg tror jeg drister meg til å si at det var tiltaltes moped som sto ved garasjen denne dagen, sa aktor.

Kristin-saken: Et DNA-drama i fire akter

6. DNA-sporet

Han brukte mest tid på det sjette punktet: DNA. Hotvedt og hans forsvarer har hevdet at hudcellene må ha havnet der på annen måte.

Evensen mener de tekniske bevisene utelukker at hans DNA har havnet på fingrene hennes før drapet.

– Vi har hørt vitnet Bente Mevåg. Før forbrytelsen utelukket hun muligheten av to grunner. Det måtte ha gått svært kort tid siden tiltalte hadde lagt igjen spytt eller urin ved åstedet. Han anslo at han hadde vært der to måneder tidligere. I tillegg måtte det vært rene lotto om Kristin i tillegg skulle plassert fingeren sin akkurat der hans DNA var. Kunne en annen gjerningsmann ha avsatt Hotvedts DNA? Også det utelukket Mevåg. For det første hadde det gåttfor lang tid siden Hotvedt hadde vært i kontakt med andre mennesker. For detandre ville man forventet å finne DNA også fra den andre personen på neglene, sa Evensen.

Det siste punktet, som også var tema i retten mesteparten av fredagen, var om det kunne skjedd såkalt oversmitte under politiets håndtering av bevismaterialene.

– Hva sa Mevåg om dette? Det anså hunsom utenkelig, etter at hun hadde hørt polititjenestemennenes forklaring omhvordan dette var blitt behandlet. I tillegg hadde hun følgende tilleggsargumenter: Neglene lå i originalemballasjen fra obduksjonen. Den var også pakket inn i flere lag med plast og emballasje, sa han.

Kristin-tiltaltes ekskone: – Han har aldri vært aggressiv eller voldelig

7. Andre momenter

Til slutt listet Evensen opp flere såkalte «løse tråder» som han mener juryen må ha med seg inn på bakrommet i morgen.

Manglende samarbeidsevnemed politiet

Skjeggprosjektet

• Gjenstander som hadde forsvunnet for Hotvedt like etter drapet – foldekniv, t-skjorte, den beige buksen hans.

Formatteringen av datamaskinen

• At han klippet skjegget og håret 8. august

Historisk sak

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Mer om

 1. Kristin-drapet
 2. Drap
 3. Krim

Flere artikler

 1. Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

 2. Kommentar: Nå er Hotvedts troverdighet under press

 3. Kristin-saken: Bevisene som kan felle ham

 4. Tiltalte hadde fantomtegning av gjerningsmannen da han ble pågrepet

 5. Kristin-saken: Et DNA-drama i fire akter

Fra andre aviser

 1. Aktor: - Det var tiltalte som kvalte Kristin i 1999

  Aftenposten
 2. Dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen

  Aftenposten
 3. Dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen

  Bergens Tidende
 4. Den tiltalte 40-åringen funnet skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

  Aftenposten
 5. I verste fall kan dommen i Kristin-saken bli opphevet | Inge D. Hanssen

  Aftenposten
 6. Vitne i Kristin-saken: «Jeg synes han var litt skummel»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder