Kalvebonde fikk ulveflokk på gårdsplassen

Ekspert: Ulvene er blitt vant til mennesker

ULV, ULV: Her er en av de seks ulvene fanget på viltkameraet til familien Bekkevold på gården i Nordre Osen i Hedmark. Foto:Privat,PRIVAT

Ble omringet av seks ulver – men tror ikke på pepperspray

Etter å ha blitt omringet av en ulveflokk helt inne på tunet, etterlyser bonde Inger Marie Bekkevold tiltak. Men forslaget om pepperspray har hun ikke tro på.

Artikkelen er over fem år gammel

Det startet natt til syvende februar. Inger Marie og ektemannen Ole ble vekket av ulvehyl og så ut av vinduet. Der sto en ulveflokk på seks dyr, inne på gårdstunet, hundre meter fra soveromsvinduet.

REDD FOR DYRENE SINE: Bonde Inger Marie Bekkevold frykter ulvene skal angripe kalvene hennes, eller ta livet av hunden. Foto: Privat,

– Jeg ble ganske hysterisk, for vi hadde nyfødte kalver. Det var jo dyrene mine jeg tenkte på, men det var jo ekkelt også. Mannen min tok et gevær og skjøt et varselskudd over hodet på dem, men de rikket ikke på seg. Så skjøt han ett til, men de rømte fortsatt ikke. Men så lusket de rolig av gårde, forteller bonden til VG.

Forslag fra Sp

Saken er blitt mye omtalt i lokalavisen Østlendingen og har vært med på å legge grunnlaget for Senterpartiets forslag om å bruke pepperspray mot ulv.

Folk som har farlige rovdyr i sitt nærmiljø, skal få̊ tillatelse til å erverve pepperspray til selvforsvar, heter det i forslaget.

– Vi kommer med dette forslaget fordi mange personer tar kontakt med oss og sier at de er redde for ulv, sier fylkesleder i Hedmark Sp, Aasa Gjestvang til VG.

Dette forslaget har ikke bonde Inger Marie Bekkevold så stor tro på:

– Jeg tror ikke man kommer nærme nok til å bruke pepperspray, selv på ulver som er så nærgående som dem som plaget oss.

Da har hun mer tro på Sps subsidiære forslag: Ulv som ikke viser naturlig skyhet overfor folk, skal tas ut, heter det der.

– Det er greit med ulv i skogen, men det blir galt når de lærer seg å gå helt inn på tunet til folk, sier Bekkevold.

Kom på besøk på nytt

Bekkevold fikk besøk av ulvene igjen fem dager senere. Da var det ulvespor over hele gårdsplassen, og urin med blod i flere steder – som viser at tispen i flokken hadde løpetid.

Les også:WWF om ulveforslag: – Heller pepper enn kuler

Da ble Arve Skjærbæk fra Statens naturoppsyn tilkalt, og han kunne bekrefte at det var spor fra seks ulike ulver. Samme natt satt Bekkevold opp et viltkamera, som tok bildet du kan se øverst i saken.

GRÅBEIN: Ulven er ikke populær i Hedmark, mener Senterpartiet. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Tispen i flokken har jo vært i dette området siden 2009, så den er nok blitt veldig husvarm, og har lært denne atferden videre. Hvis ulven lærer seg at det ikke er farlig å være nær mennesker, så blir de mindre redde, sier Skjærbæk.

Sett flere steder

Det har vært mange observasjoner av flokken, men kun ved ett tilfelle i fjor sommer ble et husdyr, en ammeku som gikk på villbeite fritt i skogen, tatt.

– De har ikke angrepet husdyr, men har gått på jakt nær gårdsområder og har tatt både rådyr og elg ikke langt fra folk. Det er også mulig at de har brukt gårdsveier og skiløyper fordi det er enklere for dem å gå der enn i dyp snø, sier Skjærbæk.

Vilteksperten skjønner at folk synes det er ubehagelig med ulv såpass nære hjemmene sine, men pepperspray har han liten tro på.

– Jeg tror heller ikke man kommer tett nok på ulv, og at for eksempel signalpenn som skyter opp et lys og har en kraftig smell, fungerer bedre. Men dette får politikerne avgjøre, sier han.

På gården til Inger Marie Bekkevold har de ikke sett ulvene de siste ukene – men de har hørt dem.

– De sto og ulte ikke langt unna i forrige uke. Det er ubehagelig, og når det er så mange ulv sammen så er jeg ikke helt sikker på at de ikke ville angrepet mennesker, hvis de blir sultne nok, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder