Nabo om planlagt asylmottak på Oslos vestkant: Det er en invasjon

Mange naboer var negative til planene om å opprette et mottak for 750 asylsøkere i villaområdet Montebello i Oslo. Noen kalte det en invasjon, andre et eksperiment.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Under folkemøtet på Ullern videregående skole i kveld uttrykte flere kvinner også engstelse for å bevege seg ute etter mørkets frembrudd hvis mottaket blir en realitet.

– Jeg vil kvie meg for å ta T-banen på kvelden. Folk er engstelige rett og slett, sa en av kvinnene i salen da det ble åpnet for spørsmål.

Se reportasje fra folkemøtet øverst i saken.

Det er de tidligere kontorene til Statnett, i Noreveien rett ved Montebello T-banestasjon som er aktuelle som midlertidig asylmottak. Ingen avtale er ennå undertegnet, men UDI er i dialog med Hero som driver en rekke asylmottak.

Man er også avhengig av dispensasjon fra Plan- og bygningsetaten for å gjennomføre planene. Det er snakk om at mottaket skal drives i maksimalt to år og ha mellom 700 og 750 plasser. Flere av de rundt 200 fremmøtte var særlig bekymret for størrelsen.

Fått med deg? Slik skal asylsøkerne i Norge integreres

DISKUSJONEN FORTSATTE: Geir Lippestad (t.v,) i snakk med Johan Fredrik Ziesler etter folkemøtet hvor Ziesler ga uttrykk for at han synes det planlagte asylmottaket blir alt for stort. Foto: Frode Hansen , VG

– En invasjon

Johan Fredrik Ziesler var en av flere som ga uttrykk for at det ville være uheldig å bosette så mange mennesker på et såpass lite område.

– Det er en invasjon. Dette er traumatiserte mennesker. Vi frykter uheldige episoder, utdypet han til VG etter folkemøtet. Han synes heller ikke bygningene er egnet.

Se hele folkemøtet nederst i saken.

Les også: Slik ser det ut på Norges nest største asylmottak.

– Men konsentrasjonen er for stor, det er hovedpoenget, sier Ziesler som bor bare 30 meter unna. Også hans kone er bekymret.

– Det er veldig lett å være positiv når man har dem langt unna. Vi har dem nærmest på trappen, sier Toril Ziesler.

Geir Lippestad (Ap), byråd for næring, eierskap og mangfold, orienterte sammen med UDI, Hero, Bydel Ullern og Oslo kommune.

Han var langt på vei enig i at 750 var et høyt antall.

– Men vi er i en tøff kamp mot regjeringen som ønsker større mottak i byene, sa han.

– Jeg har stor forståelse og stor respekt for de forskjellige syn som kommer fram. Det er åpenbart at størrelse og antall mennesker er en viktig problemstilling. Vi har sagt at 1000 er maksimalt av det vi kan anse som forsvarlig, sa Lippestad om størrelsen på mottak i Oslo.

Se her: Gigantmottaket i Råde vises frem.

Flere i panelet understreket at ingenting er besluttet eller vedtatt, noe som førte til frustrasjon hos noen av de fremmøtte som synes mye var uklart og at de ikke fikk svar på sine spørsmål.

– Dette er et eksperiment, sa en mann i salen med henvisning til at noen av asylsøkerne kan ha psykiske problemer som følge av traumatiske opplevelser.

Husker du? Arbeidsledige Maria (48) jubler over at flyktningene kommer til Råde.

MANGE SPØRSMÅL: Geir Lippestad (Ap), byråd for næring, eierskap og mangfold, hadde ikke alle svarene da litt under 200 naboer og andre stilte på folkemøte på Ullern videregående skole. Så er da heller ikke Oslo kommune involvert i forhandlingene mellom Hero og UDI. Ikke eier de eiendommen heller. Foto: Frode Hansen , VG

– Perfekt løsning

Men langt fra alle var negative. Og en av nærmeste naboene til det planlagte asylmottaket ønsket asylsøkerne hjertelig velkommen.

– Jeg sier velkommen til Smestad, Huseby og Montebello. Dette er en perfekt løsning. Det nærmer seg jul og dette er en gavepakke for å kunne vise sin nestekjærlighet. Jeg gleder meg til å se barn og unge spille på ballplassen sammen med våre barn, sa Kjell Erik Eide.

Til VG utdypet han etterpå at det er en akutt situasjon med så mange asylsøkere som trenger tak over hodet og at samfunnet selvsagt må bidra og finne løsninger.

40 asylsøkere ble returnert: Måtte sykle tilbake til Russland

Februar?

– Hvis alt går etter planen, er det sannsynlig oppstart i løpet av februar måned, sa Ketil Blinge, regionsjef hos Hero.

Han fortalte at det vil bli adgangskontroll ved mottaket for å forhindre uvedkommende i å komme inn på det planlgt døgnbemannede mottaket.

– Det skal være for voksne og familier, fortalte han.

Tor Brekke, Heros administrerende direktør, forsøkte å berolige de fremmøtte.

– Vi må ta frykten på alvor. Men denne oppfattelsen av asylsøkere som mennesker man trenger å være redd for eller beskrives som tikkende bomber er en virkelighet vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har tusen ansatte som er tett på asylsøkerne hver dag og i våre kartlegginger melder de at de føler seg trygge på jobben, sa han til de fremøtte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder