REDNINGSMANN: Da faren lå livløs med ansiktet ned i sjøen, kastet Christoffer (18) seg etter for å hjelpe ham. – Jeg ser ikke på meg selv som noen helt. Jeg er bare utrolig glad for at alt gikk bra med pappa, sier Christoffer.
REDNINGSMANN: Da faren lå livløs med ansiktet ned i sjøen, kastet Christoffer (18) seg etter for å hjelpe ham. – Jeg ser ikke på meg selv som noen helt. Jeg er bare utrolig glad for at alt gikk bra med pappa, sier Christoffer. Foto: Petter Emil Wikøren , VG

Sebastian takker sønnen Christoffer (18) for at han lever

VG søker etter norske helter

INNENRIKS

KRISTIANSAND (VG) Da legen Sebastian Bø falt bevisstløs i vannet under årets seilregatta, hoppet sønnen Christoffer (18) over bord – og kjempet i tyve minutter for å holde farens hode over vann.

Publisert: Oppdatert: 08.12.15 11:53

– Jeg er uendelig takknemlig overfor hele familien min. Spesielt Christoffer. Det er takket være hans snarrådighet, klokhet og styrke at jeg lever i dag.

Sebastian Bø (41) sitter ved kjøkkenbordet i familiens hjem i Kristiansand. Ved siden av ham sitter kona Linda (41), og sønnene Christoffer (18) og Casper (9). De store vinduene foran dem gir god utsikt til sjøen nedenfor huset, der masten på seilbåten «Rapax» stikker opp bak familiens røde naust.

Christoffer (18) smiler mot faren, før han flytter blikket til bordplaten.

– Alt skjedde på refleks. Jeg vet du hadde gjort det samme for meg, sier han.

Norske helter

VG har også denne høsten søkt norske helter, i samarbeid med TVNorge og Gjensidigestiftelsen.

Christoffer Bø er en av de nominerte, for innsatsen han gjorde for å redde farens liv.

Det har gått tre uker siden den dramatiske redningsaksjonen utspant seg i sjøen ved Langenes utenfor Kristiansand. Selv husker lege og tobarnsfar Sebastian Bø ingenting av minuttene som kunne blitt de siste i livet hans.

Lørdag 19. september i år skal familien på fire for første gang delta i den årlige seilregattaen «Bøddelen», som går fra Bredalsholmen i Kristiansand, rundt sjømerket Bøddelen i Udvår i Søgne og tilbake.

Sterk vind

Det blåser friskt på sjøen denne dagen, og Sebastian sitter selv ved roret på den 33 fot store seilbåten da startskuddet går. Rundt tyve båter er påmeldt til seilaset, i ulike klasser.

– Vinden økte på i styrke, og det blåste etter hvert stiv kuling. Været gjorde at vi fikk en dårlig start, og tidlig ble hengende etter de andre båtene. Jeg følte etter hvert at forholdene var på grensa til at jeg ville avbryte, forteller Sebastian.

NORSKE HELTER: DISSE VANT I 2014

Slår hodet i båten

Hva nøyaktig som skjedde vet ingen. Men da de kommer til utløpet av Vestergapet, får seilbåten en vridning i de 1-2 meter høye bølgene. Vridningen gjør at Sebastian trolig mister balansen, og slår hodet mot båtsiden idet han faller i vannet.

– Dunket mot hodet er det siste jeg husker før jeg våknet opp på sykehuset, forteller Sebastian.

Det er sønnen Christoffer som oppdager det først: Faren ligger livløs i sjøen, med ansiktet ned.

18-åringen kaster seg øyeblikkelig i vannet.

– Jeg husker ikke hva som gikk gjennom hodet mitt, annet enn at jeg måtte hjelpe pappa. Alt skjedde på refleks, forteller Christoffer.

Han svømmer mot faren, får snudd ham, og kaver i bølgene for å få kroppen hans oppå brystet sitt.

–Tanken min var at det var bedre at bølgene slo mot bakhodet mitt, slik at ansiktet hans ble skjermet. Kroppen var tung og urørlig, og blikket hans var helt tomt. Jeg visste ikke om han var bevisstløs eller død.

Hun er også nominert som norsk helt: Medsoldat segnet om i Ingvilds armer

Motorproblemer

Om bord i båten har Linda og Casper vært skrekkslagne vitner til at både Sebastian og Christoffer har havnet i vannet. Etter at Casper har ringt nødnummeret, forsøker de fortvilet å få ned forseilet i den sterke vinden, og snu båten. Men den vil ikke lystre.

– Jeg og mamma forsøkte å kaste ut et tau til pappa og Christoffer. Men tauet viklet seg inn i motoren, og gjorde at vi mistet motorkraft, forteller Casper (9).

– Jeg var så utrolig redd for pappa.

Det blir slått alarm via Tjøme Radio, som sender ut mayday- melding. Båten fra brann- og redningstjenesten er på en øvelse ute ved Kjevik flyplass, men setter full fart mot stedet.

– Svømmeturen føltes som en evighet

Minuttene går. Det er langt inn til land, og umulig å komme seg opp i seilbåten igjen. Sebastians redningsvest var trolig ikke ordentlig festet, og har nå falt halvveis av. Snoren som skal gå rundt magen har plutselig havnet rundt halsen på ham. Christoffer sliter og drar i den for å frigjøre farens hals i vannet, og får etter hvert lagt redningsvesten under farens hode.

Les også: Klassen bar Håkon (24) opp på Prekestolen

Han ser et skjær som stikker opp mellom Tjamsøya og Store Lyngholmen, og svømmer alt han klarer i den retningen.

– Svømmeturen føltes som en evighet. I ettertid har vi funnet ut at jeg og pappa må ha vært i vannet i rundt tyve minutter, forteller Christoffer.

18-åringen klarer etter hvert å navigere seg og faren bort til skjæret. Idet han får faren i land, hører han at han harker og hoster.

– Det var først da jeg forstod at pappa var i live. Det var en helt fantastisk følelse, sier Christoffer.

Sendt i helikopter

På dette tidspunktet har båten med Linda og Casper drevet langt bort.

– Jeg begynte å veive med hendene og blåse i fløyta på redningsvesten min for å tilkalle oppmerksomhet fra noen som kunne hjelpe oss.

Båten fra brann- og redningstjenesten ser og hører Christoffers rop om hjelp. De kjører Sebastian og Christoffer raskt i land ved Holskogkilen. Der står et helikopter klart, som tar Sebastian med til Sørlandet sykehus. Christoffer blir fraktet til sykehuset med ambulanse.

Les også: Trude (44) kan få pris for heltedåd ved Middelhavet

Seilbåten med Casper og Linda om bord blir dratt i land av et redningsfartøy.

– Det første jeg spurte om da vi ble hentet var hvilken tilstand Sebastian og Christoffer var i. Jeg fikk beskjed om at de hadde hentet opp to menn som begge var ved bevissthet. Den beskjeden var en ubeskrivelig lettelse, forteller Linda.

Men til tross for at Sebastian tilsynelatende var ved bevissthet, husker han ikke noe frem til han dagen etter våkner opp i sykehussengen. Da hadde han ligget nesten et døgn i respirator.

– Jeg har i ettertid sett bilder av lungene mine. Det så ikke bra ut, sier lege Bø selv.

– Små marginer

Kine Haukelidsæter Haaverstad ved medisinsk avdeling på Sørlandet sykehus var en av legene som tok imot Sebastian Bø ved Sørlandet sykehus. Hun betegner tilstanden hans som kritisk.

– Sebastian hadde en kroppstemperatur på 33 grader. Han hadde store mengder væske i lungevevet, og vi pumpet ut 1,5 liter saltvann fra magen hans. Det var små marginer som skilte liv og død denne dagen, sier Haaverstad til VG.

Hun berømmer Christoffer for innsatsen hans.

– Christoffers raske reaksjon var avgjørende i denne situasjonen. Bare noen få minutter lengre i vannet uten oksygentilførsel kunne påført Sebastian hjerneskade, eller ført til at han aldri våknet igjen. Det er ingen tvil om at sønnen reddet livet hans, sier hun.

Sebastian Bø har selv nominert sønnen til kåringen Norske Helter.

– Jeg synes Christoffer er en veldig verdig kandidat. For meg er nomineringen en fin måte å vise takknemligheten min på. Jeg er utrolig stolt av sønnen min.

Her kan du lese mer om