SIKRE LØSE GJENSTANDER: Operasjonsleder i Nordland frykter løse gjenstander kan gjøre store skader. Foto: Martin Solhaug Standal

Politiet klargjør for storm i Nordland: – Fra i morgen blir det farlig

Etter flere dager med nedbør og mildvær er det meldt stor snøskredfare i store deler av Nordland og Troms lørdag. Politiet oppfordrer alle om å ta forholdsregler.

I en pressemelding fredag skriver politiet at de ikke ønsker at folk ferdes ute i terrenget eller på sjøen på grunn av stor skredfare og vanskelige kjøreforhold.

Politiet ber også om at alle sikrer løse gjenstander rundt egne hus.

les også

Uvær skapte problemer med mobil- og nødnett i Nordland

Politiet: – Har satt inn ekstra bemanning

Operasjonsleder hos politiet i Nordland opplyser om at været ikke byr på spesielle problemer nå. Men i morgen, lørdag, skal det bli langt tøffere.

– Akkurat nå er det stille før stormen, men fra i morgen tidlig blir det farlig. Med den vindstyrken som er meldt vil vinden dra med seg løse gjenstander.

UVÆR: Vinden blåste av deler av taket og veggene på en låve i Sortland torsdag kveld. Lørdag er det meldt sterkere vind. Foto: Politiet

Han opplyser om at de ikke opplever slikt vær veldig ofte, så også i politiet tar de ekstra grep.

– I Salten, Lofoten og Ofoten har vi økt beredskapen betraktelig. Vi har også gjort mye godt og forebyggende arbeid på byggeplasser hvor vi har bedt dem sikre løse gjenstander.

les også

Deler av fjøstak blåste av i uvær i Nordland – 29 okser må slaktes

Politiet er ifølge operasjonslederen klare for stormen.

– Vi har satt inn ekstra folk flere steder, og justert bemanningen i distriktene. Vi har gjort så godt vi kan inntil videre.

I tillegg opplyser han om at Bodø Havn har stengt moloene av sikkerhetshensyn.

Meldes om stor snøskredfare

De siste dagene har spesielt Nordland opplevd nedbør som faller som regn i lavlandet og snø nærmere fjelltoppene. Ifølge Ragnar Ekker, vaktleder i skredvarslingen på varsom.no, bidrar dette til stor snøskredfare flere steder.

- Når det kommer mye snø i høyden og det blåser inn i lesiden så laster man den siden med snø, og når snøen er tung nok vil alt dette skli ut. I lavlandet regner det, og fuktigheten gjør at det sklir ut snø i renner som kan treffe veier og være skadelig for infrastruktur, forklarer han til VG.

les også

Her ligger vogntogene strødd

Men heldigvis har situasjonen bedret seg den siste tiden, betrygger han.

- Vi har justert oss litt ned. Det regnet mer i går, så vi så for oss en verre situasjon da med tanke på lørdagen.

Likevel ber vaktlederen folk være varsomme når de ferdes i fjellet i de neste dagene. Ikke bare på grunn av snøskredfaren, men også været.

- Det blåser jo katter og kaniner, så det er vanskelig å få oversikt. Skal man ut krever det kunnskap om området du ferdes, og selv de med kunnskapen vil nok være forsiktige.

Også etter været letter råder Ekker folk til å ikke være for ivrige. Han er tydelig på at snøskredfaren fortsatt er stor i dagene etter været har roet seg.

- Blir det bedre vær og bedre sikt burde folk fortsatt vente litt. Man kan gjerne vente en dag eller to før man stikker ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder