– Jeg skjønner at de demonstrerer, sier Venstre-leder Trine Skei Grande

Fredag demonstrerer ungdomspartiet til Venstre, som har klima- og miljøministeren, mot sin egen regjerings miljøpolitikk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Ingen dritt i norske fjorder, gruveslam er Norges skam!» roper demonstrantene som har samlet seg utenfor Slottet. På vei over Slottsplassen inn til møtet statsrådene har hver fredag, sier Trine Skei Grande til VG at hun skjønner at Unge Venstre demonstrerer.

– Dette er et engasjement som Venstre har hatt lenge. Det handler om det klassiske naturvernet her, men dette var avgjørelser som var tatt lenge før vi kom inn i regjering. Vi prøvde å kjempe mot dette i stortinget, og fikk bare SV og KrFs støtte, sier hun.

les også

«Stjernekamp»-vinneren vil lenke seg fast mot gruvedrift: – Overgrep mot samisk kultur

Natur og ungdom, andre miljøorganisasjoner og samiske organisasjoner, demonstrerer mot at regjeringen har gitt driftskonsesjon for den omstridte gruvedriften på Nussir-feltet i Kvalsund i Finnmark. Planen er at gruveafallet skal lagres på bunnen av Repparfjorden.

Det et ikke bare disse organisasjonene som har møtt opp: To av ungdomspartiene til regjeringspartiene, Venstre og KrFU, stiller seg også bak protesten.

– Jeg tror de fleste skjønner at det ikke er en spesielt god idé å dumpe mange millioner tonn med gruveslam i en nasjonal laksefjord, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til VG.

les også

Bakgrunn: Dumping av gruveavfall i Repparfjorden

Unge-Venstre lederen har allerede sagt seg villig til å lenke seg fast i sivil ulydighet for å protestere, og ungdomspartiet skal også demonstrere lørdag utenfor Stortinget. KrFU stiller seg også bak demonstrasjonene.

– Flere tusen vil lenke seg fast

Ifølge Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord, har 3400 mennesker skrevet seg på en liste over personer som er villige til å ty til sivil ulydighet om gruven bygges.

Grande havner i diskusjon med Eiterjord på vei inn til møtet.

– Dette vil bli anket, så dere får en mulighet til å si nei til driftskonsesjonen. Og det forventer jeg at du og KrF gjør, for dere har vært krystallklare på at dere vil forby dumping av gruveavfall i Repparfjorden og Førdefjorden, sier han.

les også

Meiner KrF i regjering er siste sjanse for Førdefjorden og Repparfjorden

Venstre-lederen trekker frem at partiet har fått gjennomslag for å stoppe fremtidige sjødeponier i regjeringsplattformen, men Eiterjord sier det ikke betyr noen ting.

– Jeg mener at det betyr noenting, og det tror jeg Natur og Ungdom også mener, sier Grande.

– Men det er ikke planlagt noen nye etter disse. Det er disse som i realiteten betyr noe, svarer han.

Krever at Venstre og KrF forlater regjeringen

Venstre protesterte kraftig mot gruveplanene før de selv gikk inn i Erna Solbergs regjering. Både nåværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen og partileder Trine Skei Grande har trukket saken frem som et av de viktigste miljøsakene for partiet.

Eiterjord har sagt til Dagsavisen at Venstre og KrF må gå ut av regjeringen hvis de skal beholde noe troverdighet på denne saken.

– Det hadde vært en fin symbolsk handling om vi gikk av på denne saken, men det gjør ingenting for at vi skal redde det biologiske mangfoldet i Repparfjorden. Det beste vi kan gjøre nå, er å jobbe fra innsiden, sier Unge Venstre-leder Hansmark.

– Men er dette noe Venstre er nødt til å gjøre noe med i regjering?

– Ja, vi må sørge for at man ikke ødelegger nasjonale laksefjorder. Det må skje noe her. Dagens situasjon er uholdbar. Vi er tross alt et av to land i verden, sist jeg sjekket, som dumper gruveavfall i fjordene våre. Det må vi gjøre noe med.

Det andre landet er Tyrkia.

Han tror ikke det finnes handlingsrom for å stoppe gruvedriften, så lenge Høyre Frp og Arbeiderpartiet ikke ønsker det. Men han mener kampen står om at man må finne alternative måter å dumpe gruveavfallet på.

– Jeg håper at Venstre i regjering nå kan sette alle kluter til for å unngå at det dumpes i fjorden. Jeg håper partiledelsen i Venstre setter seg ned og bruker tid på hvordan man kan gjøre denne saken best mulig oppi alt det som er vondt og vanskelig.

Tillatelsen til gruvedrift ble først gitt da Høyre og Frp satt i regjering, før Venstre trådte inn, og siden opprettholdt.

REPPARFJORD: Det har tidligere vært kobbergruve i Repparfjord i Kvalsund. Foto: Jørgensen, Bjørn / SAMFOTO

KrFU stiller seg bak

KrFU-leder Martine Tønnessen sier til VG at dette er en svært viktig sak.

– Det er skuffende at man går inn for sjødeponi. Det er en sak vi har tapt i regjeringen, men som vi fremdeles vil se på mulighetene for å få regjeringen til å snu på.

Tønnessen er personlig villig til å lenke seg fast i protest mot avfallsdumping. Samtidig understreker hun også at hun også mener man er bedre tjent med å ha Venstre og KrF i regjering når det kommer til klima- og miljøsaker.

For KrFU som for Unge Venstre, står kampen nå om avfallsdumping i sjøen.

– Jeg mener det er Høyre og Frp som bør snu i denne saken, og se de miljømessige konsekvensene av det de gjør nå. Vi må finne alternative måter til deponi av gruveavfallet i Repparfjorden.

Begge ungdomspartilederne er bortreist sammen med deler av organisasjonene sine fredag, men ungdomspartiene deltar likevel i demonstrasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder