KALDT: I Oslo kan man vente seg −10 grader på det kaldeste den første uken i mars. Foto: Linda Næsfeldt, VG

Våren lar vente på seg - nå kommer kulda

Selv om årets første vår-måned gjør sitt inntog til helgen, vil varmegradene utebli. I neste uke kan det bli helt ned i 10 minusgrader i Oslo.

«Vårblå himil i mars» skrev den landskjente lyrikeren Olav Aukrust i sin diktsamling «Hamar i Hellom» i 1926, men 93 år senere kan det se ut til at dagens lyrikere, og folk flest, må vente på vårvarmen.

– Den varmeste perioden ligger bak oss, og fremover blir det direkte kjølig, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt til VG.

I hovedstaden vil temperaturene falle fra søndag av, og vil bikke helt ned til −10 grader natt til onsdag. Sola vil derimot titte frem, på tross av minusgrader, helt fra tirsdag kveld til fredag ettermiddag.

– Lørdag og søndag vil det bli regn langs kysten og snø lenger inn i landet, utdyper meteorologen.

les også

Nordmenn værfaste på Kreta

Ingen vår i vente i nord

I Nord-Norge vil de kalde temperaturene som har vært holde seg, også i uken som kommer.

– I Nord-Norge har det blitt skikkelig kjølig, og ved Spitsbergen er det faktisk kjøligere enn normalt. På Svalbard vil det dermed bli rundt −20 grader fremover, grunnet kald luft fra Nordpolen, sier Seter.

Årsaken er et polar-lavtrykk som beveger seg sørover, som kan gi sterk kuling som fører til brå vind med rask dreining - fra Finnmark og langs kysten av Nord-Norge og helt ned til Lofoten.

I Tromsø vil det naturlig nok bli mildere, men fortsatt kaldt.

– Ifølge prognosene vil det bli kjøligst i Tromsø natt til søndag. Da kan det bli mellom tolv og 15 minusgrader:

– I Bodø blir det litt mildere, men der vil det også bli kaldt over helgen, med mellom syv og ti minusgrader, sier meteorologen.

les også

Varsler storm og store bølger fra Trøndelag til Sandnessjøen

Sludd og snøbyger i Trøndelag

Hvor lenge det kalde været i Nord vil vare, er det vanskelig å spå, understreker Seter, men i Midt-Norge, som den siste uken har hatt noe mildvær, vil temperaturene også bikke fra rødt til blått på gradestokken etter helgen.

I Trondheim vil de kaldeste dagene bli mandag og tirsdag, da temperaturene vil falle til −2 grader. Både i Nord-Norge og i Trøndelag er det ventet mer snø til uken.

– Det vil bli noe sludd og snøbyger rundt omkring i Trøndelag, fordi den kalde lufta presser seg sørover. Det vil trolig bli minusgrader gjennom hele døgnet, sier Seter.

På Vestlandet kan man også vente snø lørdag, spesielt i Sogn og Fjordane.

– Den snøen vil bli til regn i neste uke, sier meteorologen.

I Bergen vil minusgradene utebli, men det vil komme flere regnbyger søndag. Den første uken i mars kan derimot bergenserne glede seg over gløtt med sol og opp til 6 plussgrader.

les også

«Helge Ingstad»-hevingen: Positive værutsikter

Sol på kvinnedagen

Langs kysten vil det også komme byger i Sør-Norge søndag, men innbyggerne i Stavanger kan trolig glede seg over solgløtt og plussgrader i uken som kommer.

Lengst sør i Norge, i Kristiansand, vil det heller ikke bli særlig varmt til uken. Søndag vil derimot by på litt sol og opp til 6 plussgrader, mens det mandag vil snu og kunne komme sludd, etterfulgt av skyet vær og litt sol.

Et glimt av vår vil derimot skinne helt sør i landet fredag 8.

mars, og på årets kvinnedag ser det ut til at solen vil skinne i Oslo og Kristiansand. Varmen vil dog utebli, for denne gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder