SALTER OG STRØR: Underkjølt regn gjør at salt- og strøbilene er ute i flere deler av landet. Veitrafikksentralen oppfordrer folk til å vise hensyn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Glatte veier over hele Norge

Strøbilene er i full gang for å gjøre veiene sikrere. Det varsles vanskelige og glatte kjøreforhold i store deler av landet.

karen.setten@ntb.no

Varmfronten med nedbør gir overgang fra snø til regn flere steder. Regn som fryser til, og underkjølt regn som fryser på bakken, kan gi vanskelige kjøreforhold mange steder i landet.

les også

Yrkessjåfør varslet om feil på veien et døgn før punkteringene

– Det skaper vanskelige kjøreforhold. Senk farten og hold god avstand. Vis hensyn ved forbikjøringer. Salt- og strøbilene er ute på veiene for din sikkerhet! oppfordrer Veitrafikksentralen.

Det er midt i vinterferierushet, og det er ventet stor trafikk og utfart. Mange skoler har hatt vinterferie denne uka, og det nærmer seg nå slutten. Neste uke er det klart for en ny gruppe av skoler.

Glatt i nord

I de nordlige fylkene er det fare for glatte kjøreforhold fredag ettermiddag, spesielt ved kysten. Det er ventet mer regn og nedbør, og forholdene kan bli vanskelige. Allerede fredag formiddag var det svært glatt og vanskelige kjøreforhold fra Saltstraumen og sørover.

les også

Minst ti biler punktert etter skjøtefeil i veien - If vurderer pengekrav

– Entreprenørene er i full sving med å salte veiene, sier trafikkoperatør Fredrik Nyland i Veitrafikksentralen nord.

Også i deler av Midt-Norge er trafikkforholdene svært utfordrende.

På E6 ved Soknedal i Trøndelag hadde to vogntog vært borti hverandre fredag morgen, noe som skapte problemer i trafikken. På fylkesvei 705 ved Stugudal i Tydal skled en buss av veien, og et vogntog ble stående fast.

les også

«Voldsomt mildvær» gir fare for flom, skred og speilglatte veier

Veitrafikksentralen i Midt-Norge advarer om svært glatte veier og ber bilistene om å tilpasse farten.

– Vi oppfordrer alle til å ta det med ro i trafikken fra morgenen av. Mildværet som kommer, gjør veiene svært glatte, skriver Trøndelag politidistrikt.

Her er entreprenører i full gang ute på veiene og strør.

Nord for Oslo

Også på Østlandet har de begynt å salte og strø på nytt etter at mye av sanden ble vasket vekk av regnet før det fikk satt seg.

les også

Vogntogsjåfør involvert i ulykke har forlatt landet

– Det blir utfordrende kjøreforhold fra Oslo og nordover, advarer trafikkoperatør Ole-Fredrik i Veitrafikksentralen øst.

I Telemark var det fredag morgen svært glatt i fjellet med minusgrader og regn. Inntil 9-tiden på morgenen hadde det likevel ikke vært noen hendelser. Her er det ventet at forholdene blir bedre på ettermiddagen.

les også

Tre personer hardt skadet i kollisjon mellom bil og utenlandsk vogntog

– Temperaturen stiger, og fra klokken 13 går den over null, sier trafikkoperatør Ole-Martin Kjeldsen i Veitrafikksentralen, region sør.

Åpne fjelloverganger

På Vestlandet er forholdene bedre. Overgangen til varmere vær skaper ikke de samme problemene som mange andre steder i landet.

les også

Mye nedbør gir isglatte veier: – Vurder om du må kjøre

– Alle fjellovergangene er åpne. Flere steder er det faktisk bar vei. Det er fare for glatte partier, men relativt greie kjøreforhold i fjellet i dag, melder trafikkoperatør John Andreas Omdal i Veitrafikksentralen vest.

Fylkene Oslo, Akershus, Agder, Hedmark, Sogn og Fjordane, Trøndelag, Telemark, Vestfold og Østfold har hatt vinterferie denne uka. Neste uke går Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland og Rogaland i gang. Nordland og Troms har vinterferie først i uke 10.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder