Kreativ sparing i kommunene

(VG Nett) Mer SMS og mindre flaggheising, gatebelysning og skriftstørrelse er eksempler på sparingstiltak i kommunene.

 • Christine Jensen

Artikkelen er over 15 år gammel

FLAGGER MINDRE: Flagging har vært et hett tema i Voss kommune. Nå reduseres flaggingen for å spare penger. Foto: Scanpix

VG Nett skrev i dag om Halden kommune som har gått ned to skriftstørrelser for å spare utskrifts-, kopi- og portokostnader.

I Voss kommune har det lenge vært diskusjoner om flagging. Saken om kutt på flaggdager og flaggsteder har skapt stort engasjement blant innbyggerne i Hordaland-kommunen.

- Vi ville få ned kostnadene på flagginga i kommunen, sier rådmann i Voss, Einar Hauge til VG Nett.

Etter at saken har vært diskutert flere ganger i en rekke ulike kommunale organ fikk Miljø-og Kulturutvalget i oppdrag å skissere en ny flagg-ordning innenfor en kostnadsramme på 75.000 i året.

Til slutt ble det bestemt at flagging på offisielle flaggdager skal organiseres områdevis og utføres på turnus av personell tilknyttet Bygg-og Eiendom.

Kun flagging i arbeidstida

Fødselsdager i kongehuset og liknende blir markert med kommunal flagging bare på Tinghuset; og med flagget heist bare i arbeidstida.

Annen flagging på kommunale flaggstenger kan utføres etter avgjørelse av lokal leder; og uten kostnad for kommunen.

«Går alt vel kan den kommunale flagg-ordninga være driftsklar i 2005», står det på kommunens hjemmeside.

Flagge på halv stang

- Noen kom med forslag om kun å flagge på halv stang, for da ville jo kostnadene blitt halvert forteller den humoristiske rådmannen.

- Men så fant vi ut at flagget må heises helt opp før det kan settes på halv stang, og da hjelper det jo lite, legger han til full av latter.

For rådmannen tar hele flaggsaken med humor. Samtidig innser han at slike småtiltak må til for å skjerpe inn på kommuneøkonomien.

Slår av gatebelysning

Også i Bømlo kommune må det strammes inn på småting. Der er de nødt til å spare 3,3 millioner i løpet av tre måneder. Det betyr for eksempel at det bare blir teoretisk opplæring i Kunst & Håndtverk og Heimkunnkskap på skolene. I tillegg blir juleverkstedet avlyst i år.

I Sirdal kommune regner de med å spare 30.000 på å kutte ned på fargekopiering. Og i Bergen kommune er mange gater mørklagt etter at kommunepolitikerene kuttet ned på gatebelysningen. Men mellom 14. mai og 23.mai var de på hele natten for da var det «en periode med mye aktiviteter og en rekke fridager», informerte byrådslederen.

Henter inn vikarer med SMS

Tønsberg kommune sparer penger ved bruk av SMS.

- Vi samarbeider med ungdomskontoret. Vi vet at så og si alle ungdommer går med mobilen i lomma, og så og si ingen leser lokalavisa. Derfor når vi ut til en mye større del ved å sende dem SMS samtidig som vi sparer annonsekroner, sier telefonansvarlig i Tønsberg Kommune, Anne Lise Eilerås.

- Men først og fremst det å hente inn vikarer til helsetjenestene i Tønsberg ved hjelp av SMS-meldinger det vi sparer mest på. Der sparer vi hele stillinger, sier Eilerås.

Flere artikler

 1. - For dyrt å flagge for Mette-Marit

 2. Kuttet skriftstørrelse, sparer million

 3. Slik vil rådmannen dekke Terra-tapet

 4. Aker sykehus vil redde legevakten

 5. Kommunen bommet på skatteinntektene: Vil kutte i barnehagenes åpningstid

Fra andre aviser

 1. - For dyrt å flagge for Mette-Marit

  Aftenposten
 2. - Ikke flagg for Mette-Marit

  Fædrelandsvennen
 3. – Det er faktisk få som kan flaggreglene

  Aftenposten
 4. Nå kan dette flagget vaie på alle landets rådhus

  Aftenposten
 5. Dette gjør de ikke lenger i nye villastrøk

  Aftenposten
 6. Ikke frivillige eller penger til å flagge

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder