Slik kom politiet på sporet av Havnå

INNENRIKS

STAVANGER (VG Nett) Politiet oppdaget plutselig at samme ukjente DNA-profil dukket opp i tre ranssaker.

Publisert: Oppdatert: 15.11.05 12:47

- Vi så at det var en ukjent DNA-profil som var felles på en slegge ved Postens brevsenter og en finlandshette som ble funnet i en av de utbrente ransbilene i Stavanger. Da ble det naturligvis veldig interessant for oss å finne ut hvem den tilhørte, fortalte Beckstrøm i retten i dag.

Lik DNA på tannbeskytter

Samtidig oppdaget politiet en tredje DNA-profil som var hentet fra en tannbeskytter som ble brukt under et ran i Hemsedal. Dette var en blandingsprofil. Dersom politiet strøk tallene på personen som ble dømt i den saken, satt de igjen med en DNA-profil som var lik profilen de allerede hadde i brevsenter- og Nokas-saken.

- Vi skjønte at mannen som hadde brukt tannbeskytteren var mannen vi lette etter, forklarte Beckstrøm.

Politiet innkalte deretter en av de dømte for Hemsedal-ranet til avhør. Denne personen er en bekjent av Havnå-brødrene.

- De eneste han kunne tenke seg at hadde brukt tannbeskytteren var Magne eller Erling Havnå. Dette var helt nytt for oss. De var ikke kjente ransmenn på dette tidspunktet, sa Beckstrøm i retten tirsdag.

- Sterke indikasjoner

Etter avhøret fant også etterforskerne frem et tips der det kom frem at en bil med Erling Havnå som passasjer hadde blitt stoppet i en politikontroll. Sammen med Havnå i bilen satt flere sentrale personer i ransmiljøet på Østlandet.

- Vi hadde da sterke indikasjoner på at Erling Havnå kunne være mannen vi lette etter, forklarte politietterforsker Audun Beckstrøm.

30. mai i fjor omkom Magne Havnå i en drukningsulykke. VG har tidligere avslørt at politiet da så muligheten til å sikre seg en DNA-prøve, og at de med statsadvokatens godkjenning hentet DNA-materiale fra obduksjonen av Magne Havnå.

Den viste at DNA-profilen politiet satt på hadde såkalt familiær likhet.

Beklaget DNA-test

I forrige uke beklaget rettsmedisinsk institutt at de hadde brukt biologisk materiale fra Erling Havnås avdøde bror, siden politiet ikke hadde hjemmel for å hente inn en slik prøve.

- Vi hadde gjort det annerledes i dag. Vi har ikke noe ønske om å fremstå som om vi løper politiets ærend, sa Bente Medvåg til VG.

En snau måned etter politiet fikk tak i DNA-prøven ble Erling Havnå pågrepet, og siktet for Nokas-ranet. Nå er han tiltalt for begge ranene, og kan også bli dømt for ranet av Postens brevsentral når retten i Nokas-saken skal avgjøre skyldspørsmålet.

Erling Havnå har under sin forklaring i retten hevdet at han var i kontakt med sleggen og bagen, hvor det er funnet DNA-spor, i forkant av ranet.

Her kan du lese mer om