RAMMET: Landbruksministeren var sist uke i Vestfold på besøk hos tørkerammede bønder. Mandag var det duket for krisemøte med Bondelaget. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Regjeringen etter hastemøte om tørken: Gjør ti krisetiltak

Etter krisemøtet med bondelagene har landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) gått med på ti krisetiltak. Men den vanskeligste biten gjenstår – den som vil koste.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Knusktørre åkre, ekstremtørke, dyr som må slaktes og fôrmangel – det var bakgrunnen for krisemøtet hos Landbruksdepartementet mandag ettermiddag.

– Det virker som regjeringen har tatt inn over seg den krisesituasjonen landet er i, sier Merete Furuberg i Norges Bonde- og Småbrukarlag etter krisemøtet.

les også

Ofrer kornet for å berge kua

Inn i møtet gikk Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukerlag med fortvilte krav om en økonomisk krisepakke. De punktene fikk de ikke gjennomslag for.

Krisemøtet gikk godt på overtid før de ble enige om tiltak på regelendringer. Men den vanskeligste biten gjenstår fortsatt: Økonomien.

VANNLØS: Slik så en av avlingene på Jessheim ut allerede i starten av juli. Det er spådd varme en god stund til. Foto: Therese Alice Sanne

Frykter konkurser og bønder som legger opp

– Alt som vi har klart å få gjennomslag for, hjelper. Men så gjenstår jo den store økonomiske biten. Og der fikk vi ikke avslag, så vi får bare krysse fingrene, sier Furuberg til VG.

Jordbruket krever at satsen for kompensasjon av avlingsskade på gress økes med 50 prosent – noe de ikke har fått gjennom. Dersom de ikke får gjennomslag på de økonomiske punktene, frykter Furuberg at bønder vil legge opp.

– Da er jeg redd for at mange velger å gi seg, rett og slett. Og jeg er redd for konkurser, sier Furuberg i Bonde- og Småbrukarlaget.

Slakter dobbelt så mange dyr

Slakteriet Fatland forteller at de har merket en økt pågang fra bønder som vil storfe som følge av tørken.

– Denne uken slakter vi i Fatland mellom 700 og 800 storfe, som er det dobbelte av det normale samme tid i juli i fjor, sier konsernsjef i slakteriet Fatland, Terje Wester til VG.

Flere andre slakterier rapporterer også om en økt pågang i juli, men det er ennå fort tidlig å si om det skyldes tørken.

KU ELLER FÔR: Bonden som eier disse kyrne på Løten har måttet ofre kornet for å berge kyrne. Foto: Brian Cliff Olguin

Landbruksminister Jon Georg Dale påpeker overfor VG at de først må ha noen uker til en faglig gjennomgang før de kan se på de økonomiske tiltakene.

– Selv om det er et viktig spørsmål for jordbruket nå, erkjenner også de at vi ikke har oversikt over situasjonen i tilstrekkelig grad til at vi kan avklare dette nå, sier Dale.

TØRKE: Konsekvensene av tørken er tydelige på denne gården i Løten. Foto: Brian Cliff Olguin

– De økonomiske tiltakene de vil ha koster penger. Hvor mye penger er det ingen som vet. Er dere villige til å gi?

– Vi må gjøre alle de vurderingene, samtidig som jordbruket må vurdere om de vil gjøre omprioriteringer innenfor gjeldende jordbruksavtale og vri ressurser hit, sier Dale.

Dette er noe av det de ble enige om (se resten alle i faktaboksen):

  • Muligheten for forskuddsutbetaling av antatt avlingsskade økes fra 50 til 70 prosent.
  • Det gis dispensasjon fra kravet knyttet til beitetilskuddet om at hoveddelen av fôropptaket skal skje på beite. Dette vil gjøre det mulig med tilleggsfôring på beite samtidig som bonden kan motta beitetilskudd.
  • Prioritere rask behandling av søknader om avlingsskadeerstatning.

– Det aller viktigste er at vi bruker jordbruksavtalen med den fleksibiliteten som er nødvendig og gjør det enkelt for bonden å høste mest mulig – uten å tape på det økonomisk. Det er det viktigste grepet, sier Dale til VG.

Det er den verste tørkesommeren siden 1947 som nå har rammet bønder over hele Sør-Norge. Meteorologene kan foreløpig ikke love noen umiddelbar bedring i været for de tørkerammede bøndene.

– Østafjells blir det nok tørt til og med fredag med temperaturer på rundt 30 grader. I helgen kan det komme en del kraftige byger med torden, hvor hver byge kan ha med seg 5–10 millimeter nedbør, men det vil være store lokale forskjeller, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det er norsk matproduksjon det står om. Og det er en krisesituasjon som kan ha følger for mange år fremover, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder