Flere veier i Nordkapp har vært periodevis stengt i nesten tre uker. I går fikk beboerne i distriktene forsyninger via båt. Foto: Kystverket / Far Sabre

Bygder i Finnmark fortsatt avskåret – Nordkapp tar en dag av gangen

Ansatte i kommunen jobber tredoble skift fordi folk ikke kommer seg til eller fra jobb. Nordkapp kommune mener ressursene holder i én dag til, før ekstra mannskap må tilkalles.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Situasjonen er ikke kritisk ennå. Men vi gjør vurderinger hele tiden og har besluttet at vi klarer å holde nødvendige tjenester i drift i ett døgn til. Så må vi begynne å kalle inn folk fra påskeferie og ekstrahjelp fra fastlandet, sier rådmann i Nordkapp kommune, Raymond Robertsen.

Han forteller at signalene de har fått fra veivesenet er at veiene i kommunen muligens ikke vil åpnes før i morgen eller mandag. Nå gjelder det å sikre at man har bemanning på de mest samfunnskritiske tjenestene som beredskap, brøyting og helsetjenester.

Lørdag morgen er flere veier i særlig Troms og Finnmark fortsatt stengt på grunn av rasfare. Foto: Skjermdump / Statens vegvesen

Jobber tredoble skift

Kommunen er spredt bebygd, og kommunesenteret i Honningsvåg er avskåret fra omverdenen. Det tærer på kreftene hos blant annet beredskap og helsepersonell.

les også

Dårlig vær stopper skred-helikoptre i Nord-Norge

– Folk har vært villige til å strekke seg langt. Mange av dem som skulle på jobb i dag er avskåret, og mange ansatte i helsetjenesten har jobbet doble og tredoble skift de siste dagene. Brøytemannskaper har vært ute i fem dager kontinuerlig., sier rådmannen.

– Beredskapen i Honningsvåg er god, men i bygdene er situasjonen annerledes. Blant annet har vi tatt kontakt med oljeselskaper og lignende i Barentshavet, som kan slukke branner fra sjø i nødstilfeller.

Selskapet ENI Norge har frigjort et forsknings- og beredskapsfartøy for å bistå kommunen, som drar fra Goliatfeltet i Gjesvær for å ligge klar ved kysten. Det bekrefter pressekontakt Andreas Wulff til VG.

Ifølge Statens vegvesen er fortsatt ni veier i Nordkapp kommune stengt på grunn av vær, skred eller skredfare. Det inkluderer Nordkapptunnelen fra Magerøya inn til fastlandet.

I går fikk flere av bygdene nye forsyninger med mat og medisiner, etter nesten en uke uten trafikk til og fra bygda.

– Kommunen fikk satt opp en båttransport med hjelp fra Kystvakten, for å få folk og mat ut fra Honningsvåg til bygdene. Nå har alle bygdene fått mat og medisiner i hvert fall ett døgn til, sier Robertsen.

Rasutløsning i gang

Veitrafikksentralen sier til VG at flere helikoptre er sendt på skredutløsningsoppdrag, og at veiene i Nordkapp er første prioritet.

– De har sprengt ned en del allerede og jobber seg innover. Det skal være fine værforhold, men det er vanskelig å si hvor lang tid det tar. Det avhenger av hvor mye som kommer ned. Men vi har brøytemannskap klare for å rydde unna, sier trafikkoperatør Synnøve Lukkassen i Veitrafikksentralen.

Kystverkets slepebåt Far Sabre fraktet fredag mat og medisiner ut til Gjesvær i Nordkapp kommune. Kommunesenteret Honningsvåg er i likhet med bygdene rundt avstengt fra omverdenen. Foto: Kystverket / Far Sabre

Rådmann Raymond Robertsen krysser fingrene for at forholdene skal holde seg.

– Det er et betydelig opprydningsarbeid som gjenstår også etter rasene går, og helikoptre er jo sårbare for byger og snøvær. Men vi krysser fingrene, sier han.

Fortsatt isolert i Oldervik

Det er fortsatt stor rasfare i hele Finnmark og deler av Troms.

I Tromsø kommune har 80 fastboende i tettstedet Oldervik vært avskåret siden snøskredet onsdag kveld. En håndfull beboere ble evakuert, men flere valgte å bli. Fylkesvei 53 forventes ifølge veivesenet åpnet søndag formiddag, etter en kontrollert nedsprengning av raset.

les også

Troms-bygd uten strøm og veiforbindelse etter skred - beboere evakuert

– Kommunen sendte en båt med medisiner og drivstoff til aggregat i går kveld. Hvis veivesenet fortsatt holder veiene stengt tar vi kontakt med utviklingslaget der ute om det er nye behov, sier beredskapsrådgiver Leikny Bakke Lie i Tromsø kommune til VG.

Hun forteller at bygda har eget brannkorps, og kommunen sender luftambulanse eller redningsbåt i krisesituasjoner. De har også tett dialog med hjemmetjenesten.

Tre dager uten strøm

Flere i bygda mistet strømmen etter skredet. Fredag kveld fikk noen husstander tilbake strømmen, men fortsatt er 119 strømløse, skriver iTromsø.

– Troms Kraft har meldt at feilretting vil starte i samråd med vegvesenet når de har vurdert skredfaren i området, sier Bakke Lie.

– De som er evakuert blir nok på hotell en natt til, men foreløpig er det vanskelig å si så mye om når veiene vil være tilbake til normalen. Vi vurderer situasjonen fortløpende med veivesenet.

Ifølge iFinnmark er det for øyeblikket 15 stengte veier i landets nordligste fylke lørdag morgen, men tre av dem er åpne for kolonnekjøring. I Troms fylke er 7 veier stengt lørdag morgen, skriver Nordlys.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder