KAN BLI SKREDPÅSKE: Med så ustabile snølag over hele landet frykter NVEs skredeksperter for skredulykker denne påsken. Foto: Terje Mortensen

Snøskred-eksperter: - Nå går det skred i ett sett over hele landet

Norske snøskredeksperter legger ikke lenger skjul på at de er nervøse foran denne påsken – hvor det er betydelig skredfare over nesten hele landet.

– Ja, det er ikke slike forhold vi ønsker når det er mye folk i fjellet. Nå går det skred i ett sett over hele landet. Vi har i alle fall fått 30–40 rapporter om skred bare de siste dagene, og flere steder går det flere skred, sier vaktleder Tommy Skårholmen ved snøskredvarslingen i NVE.

– Skredene går i hele det området som har faregrad 3 - betydelig fare. Meldingene kommer fra Sunnmøre, Fjordane, Sogn, Jotunheimen og hele Nord-Norge.

– Vi har nå gått ut med varsel for nærmest hele landet fra Sogn og Fjordane og Jotunheimen og nordover til Troms. Men det er også skredfare over resten av Sør-Norge også. Vi får nå varsler om skred jevnt og trutt, sier Skårholmen til VG.

SKREDEKSPERT: Vaktleder Tommy Skårholmen hos NVE Snøskredvarslingen er redd for at folk kan bli tatt av skred denne påsken. Foto: Privat

Skred på skred

Fredag gikk det er stort snøskred på Stranda på Sunnmøre, men det ble først oppdaget lørdag.

– Og da rykket Røde Kors ut og gjennomsøkte det – uten å finne at noen var tatt, forklarer han.

Her er noen andre skredmeldinger lørdag:

*Politiet i Buskerud meldte lørdag om et snøskred ved Sylling.

*Vegtrafikksentralen øst melder om snøskred på riksvei 15

* Politiet Innlandet melder om et mindre skred ved Byrbergtunnelen.

* Politiet i Trøndelag melder om et mindre skred ved E38 ved Vasslivatnet.

les også

Kjølig knallpåske i Sør-Norge, nordavind og snøbyger i nord

Han forklarer den farlige situasjonen slik:

– Normalt vil skredfaren bli redusert når uvær er over og det blir rolige værforhold. Men situasjonen nå er at vi har ustabile lag nede i snøen, lag som kan klappe sammen med en ekstrabelastning, eller utløses av seg selv.

les også

Advarer skigåere om snøskredfare i nesten hele Norge

Skred kan fjernutløses

Det som gjør situasjonen enda mer kritisk, er at disse ustabile lagene – såkalte kantkornlag – ligger ganske høyt i snø laget:

– Det betyr at det skal ekstra lite til for å utløse et skred, kanskje bare en liten ekstrabelastning som en skiløper.

Disse varige svake lagene i snøen vil først stabilisere seg når vi får mye nedbør ned over snøen – og det kommer ikke med det første i fjellet.

les også

Påskeutfarten: – Vil fordele seg utover helgen, ny topp onsdag

Det vanlige rådet er å unngå bratte dalsider, men Skårholmen vil nå utvide denne advarselen:

– Situasjonen i snøen mange steder er at du kan fjernutløse skred – det vil si at selv om du går nede i dalbunnen kan du sette i gang en dominoeffekt i snøen som gjør at snøskred løsner høyt oppe i lia – kanskje en kilometer unna. Og slike skred kan bli store og få stor fart, og nå langt utover bunnen av dalen.

les også

Dødstallet stiger etter snøskredet i Italia

Han ønsker likevel ikke å stanse folk fra å nyte påsken i fjellet:

– Det finnes fortsatt mange fantastiske turer du kan gå på ski, du må bare legge inn noe ekstra sikkerhet i løypevalget. Du må ikke bare unngå bratt terreng, du må holde avstand til bratt terreng.

Aldri før har færre omkommet på grunn av snøskred

En omkommet i Sverige

Røde Kors melder at de har forsterket beredskapen i fjellet over hele landet.

– Etter et døgn i beredskap har vi allerede brukt over 175 tjenestetimer på både søk i skred, leteaksjoner og skade. Flest skader har skjedd i terreng, sier Røde Kors i en melding lørdag.

I Åre i Sverige har en snøscooterfører omkommet i snøskred.

Varslene viser at det er skredfaregrad 3 i store deler av landet. Det betyr at det er betydelig fare for snøskred. På Helgeland er det til og med faregrad 4 i dag, som betyr at ferdsel i skredterreng ikke anbefales, skred som løsner av seg selv forventes og at man skal unngå løsne- og utløpsområder.

– Vi oppfordrer alle til å følge merkede løyper, da disse går utenfor skredfarlig terreng. Dette gjelder både skiløpere og turgåere. I Trøndelag har det hittil i år gått skred på steder det ikke pleier å gå skred, så det er viktig å ta sine forholdsregler, understreker leder for Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors, Kjersti Løvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder