ETTER TERROREN: Cappelen sa i retten at han fikk en leveranse med 100 til 150 kilo hasj i slutten av juli 2011. Helt kurante varer, slik han husket det. Salgbare. Han fikk ingen problemer i etterkant.
ETTER TERROREN: Cappelen sa i retten at han fikk en leveranse med 100 til 150 kilo hasj i slutten av juli 2011. Helt kurante varer, slik han husket det. Salgbare. Han fikk ingen problemer i etterkant. Foto: Tore Kristiansen

Cappelens 22. juli

INNENRIKS

Ikke engang bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya fikk Gjermund Cappelen til å sette hasjbusinessen på vent.

Betalt innhold
Publisert:

Også Gjermund Cappelen husker hvor han var da bomben smalt 22. juli 2011.

– Jeg var i byen da det skjedde. Så møtte jeg en kompis på CC Vest og vi snakket om det og skjønte ingenting – en bombe i Oslo? Det var kaotisk, sa han.

Men så hadde det seg sånn at han ventet på en innførsel, så han jobbet på som vanlig, Cappelen – gjorde noen hasjbusiness-avtaler, sendte meldinger med sin nestkommanderende i nettverket og avtalte et møte på en «svart» telefon med en kontakt i Danmark, og dett var dett.

Et uuttalt ord

I tingretten foregikk utspørringen av Cappelen om 22. juli slik:

– Bomben og de greiene endret ikke atferdsmønsteret ditt? spurte statsadvokat Lars Erik Alfheim.

– Nei, svarte Cappelen.

– Ting går videre?

– Ja.

Men nå, i ankesaken, sa Alfheim bare, som så mange ganger før, at «da blar vi over til neste side». Papirene med tidslinjene blafret hos juryen og de andre aktørene.

Det knuste regjeringskvartalet og de døde ungdommene og natten hvor Breivik i syv timer ble avhørt i hovedhuset på Utøya ble bladd over til 23. juli i sal 250.

For i Cappelens liv var det business as usual, og det er det som er viktig i retten, men det føltes rart likevel. At statsadvokaten ikke stilte noen spørsmål. At Cappelen selv ikke sa noe mer om det.

Ordet «grenseløst» ble liksom bare hengende i luften, uuttalt.

En uendelighet av tall og ord

«Så blar vi over til neste side»; slik går dagene i retten mens Cappelen blir spurt ut av statsadvokat Alfheim. Dommer Kristel Heyerdahl starter med å si «Da fortsetter vi forhandlingene, vær så god» og Alheim sier «Ja, da fortsetter vi der vi slapp»

Tirsdag hadde han kommet til mai 2011 og tiltalens punkt syv på 200 kilo. Cappelen tok på brillene og så ned på oppramsingen av sin kriminalitet, så ned på alle kiloene som han sammen med statsadvokaten skulle snakke om i løpet av dagen i retten.

Juli-2011-ca-100-kilo, november-2011-160-ca- kilo og desember-2011-ca-200-kilo (men de siste 200 rakk de ikke).

Mas mas mas

Dag ni. En uendelighet av datoer og klokkeslett og kilo og pengesummer og meldinger, en uendelighet av tall og ord, gjenstår før juryen sier ja eller nei på spørsmålet om Eirik Jensen er skyldig i korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsel.

Foreløpig sitter eks-politimannen der og rister på hodet mens han lytter til Cappelen som dag etter dag forteller om narkomedvirkning og korrupsjonspenger.

– Eirik maser og maser og maser om penger, det er ikke noe informasjon jeg skal gi ham her, ikke noe relatert til jobben hans, sa Cappelen i retten tirsdag da han tolket noen meldinger fra Jensen hvor han etterspurte «mirakler» og kalte seg selv et «gnagsår».

På et tidspunkt påpekte Cappelen at det var dette med tolkninger, da, men Alfheim parerte med at vi nok sikkert skulle få høre Jensens tolkninger, også.

Så langt har Jensen stått fast på at kommunikasjonen handler om at Cappelen ga ham informasjon han kunne bruke i politijobben. I sin frie forklaring trakk han også frem at «velferd» ble ivaretatt via SMS.

Dagen etter terrorangrepet

23. juli 2011, klokken 10, kom Eirik Jensen tilbake fra ferie. Tre timer senere sendte han en melding til Cappelen.

– Dagen etter bomben og Utøya, sa Alfheim.

– Jensen skriver til deg «OK, er i gang». Hva gjelder det?

– Han vet at jeg jobber med å få inn en innførsel. Han er på alerten, om noe skulle skje på politifronten fremover, svarte Cappelen.

Slik er altså den dømte hasjsmuglerens versjon: En politimann bruker 23. juli på å legge til rette for innførsel av narkotika. Dagen etter terrorangrepet som drepte 77 mennesker.

– Det har vært en eller annen form for kommunikasjon mellom oss før denne meldingen, noe må være borte her, fortsatte Cappelen ufortrødent.

– Ettersom han svarer «OK, er i gang».

I sitt innledningsforedrag sa Spesialenhetens aktor Guro Glærum Kleppe at det ikke er tvil om at Jensen og Cappelen har kommunisert mye mer sammen enn det etterforskerne har klart å avdekke i ettertid.

«Ingen nye utfordringer»

Han sukket av og til, Jensen. Så på Cappelen over brillene, lyttet til Cappelens fortelling og hørte sine egne SMS fra de grufulle julidagene bli lest opp.

Under tingrettssaken kom det frem at Jensen hadde ferie da det skjedde, men at han var inne på kontoret og jobbet overtid 23. og 24. juli.

Om kvelden 23. juli, klokken 19.24, sendte Jensen en ny melding til Cappelen.

I den sto det: «Hei, ingen nye utfordringer».

Statsadvokat Alfheim spurte Cappelen på hva meldingen skulle bety, og Jensen vendte mumlende sitt ristende hodet mot sin forsvarer Sidsel Katralen etter at følgende svar hadde kommet.

– Det er ingen nye utfordringer knyttet til det jeg jobber med – hasjinnførsel, svarte Cappelen.

Slik er altså den dømte narkotikasmuglerens versjon. At Eirik Jensen, mens roser ble lagt ned utenfor domkirken i Oslo og kongen talte til folket sitt og norske flagg ble heist bare halvveis opp på stengene og politiet jobbet på spreng, opplyste ham om at det var fritt frem å smugle hasj.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om