Slik herjet «Knud»: Båter på avveie og tusenvis uten strøm

«Knud» har tatt med seg hustak og slitt båter. Flere tusen er fortsatt uten strøm, etter at uværet som herjet over Sør- og østlandet har roet seg i løpet av natten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Uværet begynte å løye fredag kveld etter å ha blitt hevet til rødt fredag, og har fortsatt å roe seg natt til lørdag.

I forkant av ekstremværet hevet Meteorologisk institutt farenivået til høyeste nivå, rødt, i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus. Folk ble anbefalt å binde fast løse gjenstander, og holde seg inne.

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske. Det er per definisjon en ekstrem hendelse, sa statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Båter slet seg

«Knud» klarte å skape store problemer flere steder. Trær har sperret av veier og toglinjer, og flere båter har slitt seg i uværet.

På Sørlandet fikk politiet meldinger om båteiere som utfordret naturkreftene i uværet for å redde båtene sine.

– Meldingene går på at båteierne går ut på flytebrygger som er i ferd med å løsne for å berge båtene sine. Det er fryktelig mye bevegelse på bryggene og personene som har meldt inn om dette beskriver det som veldig farlig, sa operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt til VG fredag kveld.

Protokoll: Hvordan er været der du er? Send oss dine bilder

Den aktuelle meldingen er fra en båthavn i Søgne. Politiet har også fått meldinger om lignende hendelser ved andre havner i området.

Videoen i toppen av artikkelen viser hvordan «Knud» herjet med båter i Korsvik båthavn i Kristiansand. Den nærmeste båten ble så skadet at den måtte vrakes, ifølge Fædrelandsvennen.

Politiet frarådet mot å redde båtene i uværet.

– Vi oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft og tenke på eget liv og helse, sa operasjonslederen.

130 meldinger

Ingen av politidistriktene har fått meldinger om alvorlige personskader så langt knyttet til Knuds herjinger.

– Fra fredag klokken 12 til midnatt hadde vi fått inn mer enn 130 meldinger om ulike skader knyttet til uværet, men etter det har det ikke kommet inn så mange, kanskje ikke mer enn ti, anslår operasjonsleder Hans Waage ved Agder politidistrikt til NTB i 03.00-tiden.

Klokken 08.30 sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane til VG at de ikke har noen pågående oppdrag knyttet til uværet.

Strømløse

Sent fredag kveld var 26.000 strømløse i Agder-fylkene. Klokken 09.45 lørdag er tallet nede i 14.600. Agder Energi opplyser at strømnettet har fått omfattende skader, og at feilsøkingsarbeidet har pågått for fullt gjennom natten.

– Der hvor det har vært mulig er strømforsyningen lagt om slik at antall strømløse kunder er kraftig redusert. Så snart det ble dagslys lørdag morgen ble reparasjonsarbeidene på linjenettet startet opp igjen, skriver Agder Energi i en pressemelding lørdag formiddag.

– Det er tidkrevende reparasjonsarbeider som må gjøres, svært mange steder i vanskelig fremkommelig terreng. Det vil derfor fortsatt kunne ta tid før kundene får strømmen tilbake.

Folk bes om å holde god avstand fra strømlinjer som har falt i bakken og trær som velter over strømlinjene, fordi berøring kan være livsfarlig, skriver NTB.

Fikk tak i hodet

I Lindesnes er en person fraktet til sykehus etter å ha fått deler av et garasjeanlegg i hodet. Vedkommende er ved bevissthet.

Vindkastene i området ble målt til oppimot 37 meter i sekundet, ifølge vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Sjekk vindstyrken akkurat nå! På kartet under kan du ved å sette musepekeren på kartet, finne ut hvor mye det blåser. Tjenesten er levert av Earth Nullschool.

TATT AV VINDEN: En tipser forteller til VG at flere av fotballmålene ved Ekebergsletta er tatt av vinden. Ett av målene blåste bort i et busskur. Samtlige fotballkamper som administreres av Oslo fotballkrets fredag kveld avlyses som følge av uværet Knud, melder NTB. Det gjelder 33 kamper. Foto: Privat

Innstilte tog

I varslet om «Knud» skriver Meteorologisk institutt følgende:

«Det er veldig farlig å være ute. Forvent store forsinkelser og kanselleringer. Veldig sterk vind vil mest sannsynlig stenge ned all offentlig transport og kan bety stengte veier. Det er stor fare for at bygninger kan blir ødelagte».

Rundt 19.30 fredag opplyste NSB at alle tog på strekningen Egersund – Kristiansand er innstilt. I tillegg sto tre tog fast på strekningen.

– Det er problemer med strømforsyningen i togene etter uværet. Vi sender busser for å få ut passasjerene, sier pressesjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby.

Har herjet i Sverige

I Sverige har stormen «Knud» herjet. Klasse 2-varsler er sendt ut for store deler av Vestre Götaland fylke og Halland fylke, der meteorologene venter at det er en risiko for skader på bygninger, flygende gjenstander og skader på skog når uværet treffer.

Togtrafikken er innstilt mange steder i Sverige, og de kraftige vindkastene kommer også til å spille en rolle i biltrafikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder